Proiectul Erasmus + „Bioplastics: The Future of Food Packaging?”, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț

0

În această săptămână, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț este gazda celei de-a doua întâlniri a proiectului Erasmus + „Bioplastics: The Future of Food Packaging?”, la care participă 29 elevi și 7 cadre didactice din Germania, Marea Britanie și Grecia și care se derulează în perioada 2017-2019.
Prima etapă a acestui inedit proiect s-a defășurat în Mosbach (Germania), la care au participat 15 elevi pasionați de științe și de un mediu curat și doi profesori însoțitori, toți de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” (CNCH).

Proiectul se bucură de finanțarea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și îl continuă pe cel precedent (SELFY), axat pe pericolele care amenință mediul, calitatea vieții, planeta Pământ.

Pornind de aici, tocmai ideea proliferării deșeurilor non-degradabile, din plastic, care afectează grav și pe termen lung mediul, constituie acum tema centrală a noului proiect CNCH, prin care se caută o soluție pentru eficientizarea resurselor, prin reducerea deșeurilor și a situațiilor în care hrana devine perisabilă din cauza lipsei ambalajelor corespunzătoare. Elevii de la „Calistrat Hogaș”,  specializările matematică – informatică și științe ale naturii, alături de colegii lor europeni,  și-au folosit cunoștințele și au studiat despre utilizarea deșeurilor vegetale la producerea de materiale plastice biodegradabile, ce ar putea fi folosite în locul ambalajelor de plastic.

Având ca temă principală schimbarea mentalității adolescenților în ceea ce privește proliferarea deșeurilor non-degradabile, care afectează grav și pe termen lung mediul, cu sprijinul conducerii colegiului şi sub îndrumarea doamnelor profesoare coordonatoare, Nadia Cîrcu, Mariana Frenți și Camelia Smaranda, elevii şi profesorii colegiului s-au străduit să fie gazde primitoare pentru oaspeţii lor.

  • Moment festiv dedicat elevilor și cadrelor didactice din Germania, Marea Britanie și Grecia. 

Proiectul nostru propune realizarea unor materiale multifuncționale pe baza de bioplastice și bioaditivi, prelucrabile prin tehnici din topitură în ambalaje alimentare. Programul include atât ședinte de proiect în care vor fi stabilite detalii referitoare la următoarele întâlniri de predare/învățare/formare, dar și alegerea unui logo al proiectului din variantele propuse de fiecare țară, cât și vizite de lucru.
Noutatea europeană și valoarea adăugată a proiectului este determinată de originalitatea rețetelor create de elevii din cele patru țări și a modelelor conceptuale propuse pentru obținerea noilor materiale care vor avea proprietăți de utilizare cel puțin similare materialelor polimerice de proveniență petrochimică.
Potențialul aplicativ al noii tehnologii este de interes atât pentru faptul că noile materiale sunt biodegradabile cât și prin posibilitățile de aplicare în realizarea diferitelor produse finale, utilizabile în industria alimentară și nu numai. Tehnologia poate fi aplicată și în țări cu aceleași probleme de mediu ca și România.
Activitățile de învățare, adaptate tematicii proiectului şi ţării gazdă, în care elevii au fost implicați, au fost diverse, individuale sau în grupuri și au debutat cu o dezbatere pe tema impactului deşeurilor din plastic asupra mediului înconjurător și a sănătății populației. Elevii au discutat despre uriașa problemă ecologică rezultată din zecile de miliarde de recipiente de apă și băuturi carbogazoase, dopuri și alte tipuri de ambalaje din plastic care ajung în pământ și în ape în fiecare an și care pot afecta speciile.” a declarat doamna prof. Nadia Cîrcu.

Adaptate tematicii proiectului au fost activităţile de învăţare desfăşurate cu ocazia vizitării Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (Facultatea de inginerie alimentară), unde se investeşte mult în cercetare, dezvoltare şi inovaţie pentru a fi în pas cu noua revoluţie tehnologică în domeniul ambalajelor alimentare și a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, care dezvoltă un nou concept ce se va concentra pe dezvoltarea producției de bioplastice şi ambalaje biodegradabile în regiune.

În cadrul atelierelor de lucru, elevii au abordat modul de a face bioplastic utilizând ingrediente de uz casnic și anume amidonul din porumb, glicerina, agar-agar experimentând cu utilizarea de matrițe, materiale de acoperire și crearea de compozite.

Elevii, organizați în grupe multinaționale au creat companii de promovare a produselor lor, au creat planuri de afaceri și au încercat, ca împreună cu echipele lor să schimbe cultura locală în ceea ce priveşte consumul responsabil al ambalajelor. Prin aceste produse şi prin conștientizarea factorilor de decizie pentru introducerea de investiţii în echipamente performante de reciclare, ei consideră că pot contribui la conştientizarea problemei reprezentate de plastic în societatea modernă şi la tranziția către o economie circulară eficientă a plasticelor și înlocuirea lor cu materiale biodegradabile.

Programul activităților propuse pentru această mobilitate de învățare oferă elevilor și profesorilor posibilitatea de se familiariza cu sistemul de educație din ţara noastră, cu viaţa cotidiană dintr-o familie nemțeană, elevii locuind în familiile colegilor români şi, nu în ultimul rând, cu tradițiile și bucătăria românească.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate