Programul Sărbătorii Curții Domnești din Piatra-Neamț, 525 ani – 23 aprilie 2016

17

affffisLa fel ca alte orașe precum Sibiul, Alba-Iulia sau Sighișoara, care sărbătoresc Zilele Cetății, și municipiul Piatra-Neamț are un trecut ce poate fi transpus într-un festival medieval. Astfel, sâmbătă, 23 aprilie, va avea loc prima ediție a Sărbătorii Curții Domnești.

Evenimentul constă în organizarea unor  manifestări menite să promoveze valorile culturale şi istorice specifice zonei municipiului Piatra-Neamţ și în punerea în scenă a unor întâmplări de la Curtea Domitorului Ștefan cel Mare.

Organizatorii, respectiv Primăria Municipiului Piatra-Neamț, lansează un îndemn pentru toți pietrenii să participe la acest eveniment deosebit sâmbătă, 23 aprilie, pe platorul Curții Domnești, începând cu ora 12:00.

Programul Sărbătorii Curții Domnești:

Ora 12:00 –  Străjerii vor prelua în paza Turnul lui Ștefan cel Mare, cu schimbarea gărzii în fiecare oră

Ora 12:00  – Deschiderea atelierelor de ocupaţii tradiţionale interactive oraganizate de Centrul pentru Cultura și Arte Carmen Saeculare (olărit, împletituri nuiele, confecţionare de măşti, ţesut-cusut)

Ora 12:00  – Deschiderea Expoziției de Spade Medievale ce au aparținut regilor europeni din sec. XV

Ora 12:30 – Deschiderea  „școlii” de  tir cu arcul și mânuit spada

Ora 12:30 – Fotografii evenimentului își încep activitatea la standul special amenajat. Publicul doritor va putea face poze costumat  în costume de boier sau cu tronul și coroana lui Ștefan cel Mare.

Ora 14:00 –  Deschiderea atelierului de bătut monedă – Se va bate monedă aniversară Curtea Domnească – 525 de ani, iar publicul va putea asista la procesul de realizare a acestor monede.

Ora 15:00 – Membrii  Centrului pentru Cultură Carmen Saeculare și Asociația The Sky din Iași încep să anime Curtea Domnească. Costumați în haine specifice (boieri și tărani) vor interacționa cu publicul.

Ora 17:30 – 18:00  Parada Curții Domnești pe traseul Teatrul Tineretului- Casa de Cultură- Muzeul de Istorie-Hotel Ceahlău-Curtea Domnească ( 30 min.)

Ora 18:00 – 18:30 Teatru de Păpuși tradiționale – Legenda Muntelui Ceahlău. Locație: în fața Beciului Curții Domnești

Ora 18:30  Deschiderea oficială

Ora 18:45   Scenetă – Apărarea tronului lui Ștefan de către străjeri

Ora 19:00   Scenetă – Sosirea lui Ștefan cel Mare la Curtea Domnească

Ora 19:20 – 20:20  Petrecerea în cinstea lui Ștefan cel Mare

-Dansuri medievale în care va fi antrenat și publicul și degustare de „vin”

-Concursuri Interactive pentru copii și tineret

Ora 20:20 – 20:30  Prezentare scene de luptă realizate de către străjerii din Tg. Neamț

Ora 20:30   Spectacol fachiri

Detalii aici: 525 de ani de la prima atestare istorică a Curții Domnești din Piatra-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
17 Comentarii
  1. Elena-Cristina Hristea spune

    Da nu il chemati si pe stefan cel tare?

  2. Nelly Moian spune

    Felicitari pentru organizare ,este un loc incarcat de isrorie ,religie ortodoxa ,spiritualitate ,arhitectura desavarsita . Sa nu amestecam mizeriile prezentului cu ceea ce avem mostenire de oameni cu adevarat valorosi .

  3. Salceanu Constantin spune

    Bravo pietreni

  4. Ciobanu Vlad spune

    Acum a ajuns CURTEA ACADEMIEI INFRACTIONALE a tuturor CLANURILOR INTERLOPE POLITICE , JURIDICE, SINDICALISTE , etc ….Ce PRIMARIE din ROMANIA are cele mai mari datori ?

  5. Cadar Blaj spune

    O mare festivitate cu mult respect.

  6. Nina Ciobanu spune

    La sf sec al XV-lea existau la Piatra, in aceeasi incinta inconjurata de ziduri groase, resedinta domneasca, din care a mai ramas doar beciul domnesc, biserica Sfantul Ioan si turnul clopotnita, toate ridicate de Stefan cel Mare. Astazi orasul Piatra Neamt este un important centru cultural si turistic al Moldovei. Iar zona centrala este partea cea mai frumoasa, sufletul acestui oras, prin aceste vestigii medievale, unde au loc festivaluri artistice, expozitii florale si de pictura, targuri traditionale, concerte in aer liber, … care dau orasului un aer festiv, zgomotos si atractiv.

  7. Molnar Terez spune

    Eu stiu ca este Biserica Stefan cel Mare, si nu Curtea Domneasca, indiferent cum ar numi, este f. frumoasa

  8. Constantin Murariu spune

    Nu stiam ca Piatra Neamt a fost curte domneasca…dar ma bucur ca astfel de manifestari au loc si in Piatra Neamt. E bine ca astfel de manifestari au loc si in Moldova…Macar din punct de vedere cultural sa mai tina pasul.. Economic, Moldova a pierdut orice tren…

    1. Salceanu Constantin spune

      Abţineţi-vă de la comentarii de prost gust!!! Din cauza cui nu avem loc în economie? Mai informaţivă.

  9. Viorica Petra spune

    Marele vizionar si organizator Stefan cel Mare a ridicat in Targul Piatra, asa cum se numea atunci, o Curte Domneasca fortificata.Aici se afla Biserica ;Sfantul Ioan Domnesc,care sa pastrat in mare parte, in forma sa initiala! Sant unice si de o frumusete inegalabila!

  10. Licau angela spune

    Salut!
    Interesantă idee si mult așteptat acest eveniment…
    Dar, cred ca ar fi fost mult mai „avantajos” daca aceasta festivitate ar fi avut loc intr- o perioada mai „propice” tuturor…
    Cum la noi, doar vara aduce turiști, localnici care se intorc acasa, erc… cred ca ar fi fost O BUNA OCAZIE DE A SARBATORI!
    Reclama, profit, veselie…
    Sa speram… Bine!
    „Treaba nu e importantă cat de repede o faci, CI cum o faci!”
    Succes si… LA MAI MARE!
    😉

  11. Dorina Balint spune

    Bună ziua

  12. titi cretu spune

    Dacă îmi amintesc bine, cu acea ocazie s-a lansat o primă monografie a orasului…

  13. nae spune

    Cetatea de pe Batca Doamnei e si ea emblematica pentru oras .

  14. titi cretu spune

    Ideea mi se pare excepționala. ..a mai fost ceva asemănător prin anii saptezeci si ceva, „Petrodava 2050″…îmi amintesc ca eram elev pe atunci la Hogas si am mers cu scoala la acea manifestare – fabrica de bere lansase o bere aniversară, la 330 ml, numită Petrodava ☺. Sper să pot să vin la Piatra pentru acest eveniment…Felicitări!

  15. xx spune

    Cum se vor suprapune in acelasi loc si in acelasi timp sarbatorirea a 525 de ani de atestare documentara cu marsul de florii a protopopiatului,slujba de vecernie cu simularea luptelor marelui Stefan/??

  16. oreste spune

    Sa speram ca va tine si vremea cu „strajerii”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate