525 de ani de la prima atestare istorică a Curții Domnești din Piatra-Neamț
Miercuri, 20 aprilie, primarul Dragoș Chitic, alături de viceprimarul Vasile Popescu și profesorul Radu Gheorghe, a participat la o conferință de presă, ocazionată de împlinirea a 525 de ani de la prima atestare istorica a Curții Domnești.
„La fel ca orașe precum Sibiul, Alba-Iulia sau Sighișoara, care sărbătoresc Zilele Cetății, și Piatra-Neamț-ul are un trecut ce poate fi transpus într-un festival medieval. Ne-am propus să marcăm aceasta dată printr-o serie de acțiuni culturale în prima ediție a Sărbătorii Curții Domnești, sâmbătă 23 aprilie, pe platoul de la Curtea Domnească. Evenimentul constă în organizarea unor manifestări menite să promoveze valorile culturale şi istorice specifice zonei municipiului Piatra-Neamţ și în punerea în scenă a unor întâmplări de la Curtea Domitorului Ștefan cel Mare. Se vor organiza patru ateliere cu ocupații tradiționale – olărit, împletit nuiele, confecționare măști si țesut unde publicul va putea urmări, dar se va și putea implica în respectivele activități. De asemenea, va fi creat un atelier unde se va bate moneda Curții Domnești și se vor organiza școli de luptă cu spada și tir cu arcul. Pe toată durata evenimentului va fi deschisă o expoziție de Spade Medievale ce au aparținut regilor europeni din sec. XV. Turnul lui Ștefan cel Mare va fi păzit de străjeri care vor face schimbul gărzii din oră în oră. Toți cei prezenți vor putea face fotografii în costume specifice epocii, cu tronul, spada sau coroana lui Ștefan cel Mare. Spectacolele vor începe cu o paradă în centrul orașului ce va avea punctul de sosire la Curtea Domnească, unde vor continua cu dansuri medievale, teatru de păpuși tradiționale, demonstrații de luptă, punctul culminant fiind întâmpinarea lui Ștefan cel Mare pe platoul Beciului Domnesc. Evenimentul se va încheia cu un show de flăcări.”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
„Această Curte Domnească este consemnată la 20 aprilie 1491 în timpul domniei lui Ștefan cel Mare și apare într-un complex arhitectural deosebit din acea vreme. Biserica și Turnul Clopotniță au fost construite mai târziu. Nu întâmplător a fost aleasă Curtea Domnească la Piatra-Neamț. Orașul era ca un străjer în această parte. Târgul Piatra-Neamț era apărat de 4 munți – Pietricica, Cârlomanu, Cozla și Cernegura. Domnitorul trebuia să aibă un loc de închinăciune și de ședere, iar în caz de năvală, un turn de alarmă.”, a completat prof. Radu Gheorghe.
Bugetul evenimentului – 30.000 lei.
Parteneri: Teatrul Tineretului și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.
M. I.
Venim dar ce ne dați