Programul „Creştem Împreună”, acum si la Piatra Neamt

0

Salvaţi Copiii România asigură, în 15 oraşe, servicii socio-educaţionale şi de consiliere psihologică pentru copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor.

Piatra Neamt, 17 octombrie 2013 

Odată cu începerea şcolii, organizaţia Salvaţi Copiii redeschide programul „Creştem Împreună” destinat sustinerii copiilor rămasi singuri acasă ca urmare a plecării părintilor la muncă în străinătate.

La nivel naţional, programul include anual 1040 copii şi este derulat în colaborare cu unităţile şcolare din: Pitesti (jud. Arges), Bucuresti, Resita (jud. Caras-Severin), Mangalia (jud. Constanta), Târgoviste (jud. Dâmboviţa – 2 centre), Craiova (jud. Dolj), Petrila (jud. Hunedoara), Brasov (jud. Brasov), Piatra-Neamt (jud. Neamt), Suceava (jud. Suceava), Iasi (jud. Iasi), Negresti (jud. Vaslui), Lupeni (jud. Hunedoara), Sighisoara (jud. Mures), Timisoara (jud. Timis).

Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi. Personalul implicat în programe ţine legătura cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii şi asigură orientarea, pregătirea şi consilierea acestora prin întâlniri şi vizite la domiciliu. În fiecare program sunt implicaţi un cadru didactic, un consilier şcolar/psiholog, un asistent social şi voluntari.

Datele furnizate de Directia Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali. Cu toate acestea, numărul real al copiilor afectaţi poate fi mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate. Ruperea legăturii cu părintii îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon scolar şi delincventă.

 „Plecarea părinţilor la muncă în străinătate generează consecinţe negative asupra dezvoltării copiilor rămaşi acasă, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional, social şi educaţional. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre aceştia. Ţinând cont de nevoile copiilor rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, Salvaţi Copiii le acordă sprijin atât în activitatea şcolară cât şi în viaţa lor socială şi emoţională, prin servicii educaţionale, de consilere şi dezvoltarea de programe de timp liber”, a declarat  doamna Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Laura are 8 ani si este elevă în clasa a II-a la o scoală din Bucuresti. Ea a fost inclusă în programul „Creştem Împreună” la recomandarea învăţătoarei care ne-a explicat, împreună cu bunica Laurei, situaţia dificilă prin care a trecut aceasta din momentul plecării tatălui ei la muncă în străinătate. Dintr-un copil vesel si premiant, Laura devenise tot mai apatică si mai putin interesată de temele scolare. După ce a fetiţa a început să frecventeze programul Salvati Copiii, situaţia i s-a îmbunătăţit simţitor. Astfel, în urma intervenţiei psihologului centrului prin sedintele de consiliere si a contactului cu alti copii care trec prin experiente similare si cu care şi-a putut împărtăsi trăirile, fetita a început să redevină copilul vioi de mai înainte. Si pe plan educativ situatia Laurei s-a îmbunătătit vizibil; făcându-si temele cu ceilalti copii înscrisi la centru, într-un mediu mult mai atrăgător pentru copii si ajutată de doamna învătătoare, Laura a progresat, iar carnetul ei de note ne demonstrează acest lucru. Mai mult, este dornică să participe tot mai mult la ora de lectură unde le citeste diverse povesti copiilor mai mici inclusi în program.  

În programul Crestem Împreună Neamt sunt incluşi 55 de copii, cu vârste cuprinse între 5 si 16 ani ani, dintre care 16 ale căror mame sunt plecate să muncească în străinătate, iar 11 copii cu ambii părinţi plecaţi din ţară.  Restul de 28 de copii copii au fost lăsaţi doar în grija mamei, tatăl fiind nevoit să muncească în afara ţării.

La nivel naţional, programul „Creştem Împreună” beneficiază de sprijinul Enel Cuore, Porsche şi BASF Foundation.

Pentru informatii suplimentare contactaţi: Liliana Costin, coordonator proiect ,,Crestem Impreuna’’ Neamt, email- [email protected]

Informaţii despre Programul Creştem Împreună

Necesitatea  – O mare parte a românilor care merg la muncă în alte ţări îşi lasă copiii acasă fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude. Din cercetările şi anchetele sociale efectuate de Salvaţi Copiii România a reieşit că, de multe ori, aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi (de cele mai multe ori bunicii). La rândul lor, părinţii nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea copiilor acasă le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora.

Obiectivul general al programului „Creştem împreună” îl constituie diminuarea impactului negativ asociat migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi singuri acasă. Metodologia de implementare parcurge câteva etape esenţiale, printre care:

–  Identificarea copiilor aflaţi în situaţie de risc prin plecarea părinţilor în străinătate.

–  Iniţierea unor programe de suport şcolar, de orientare şcolară şi consiliere pentru copii.

–  Dezvoltarea programelor de timp liber, facilitarea socializării şi asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi.

–  Iniţierea unor programe de suport şi consiliere pentru persoanele în a căror grijă au rămas copiii.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate