Produsele pascale în atenția OPC

0

In perioada 24.03-3.04.2015 s-au desfăşurat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri) şi vin.

Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare şi de distribuţie, la 18 operatori economici situaţi în mediul urban şi în mediul rural, la care s-au constatat abateri pentru care s-au aplicat 12 amenzi contravenţionale în valoare totala de 25.500,0 lei şi 7 avertismente.

Pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, odata cu sanctiunile au fost dispuse si masuri:

– oprirea definitivă de la comercializare a 7 kg produse pascale în valoare de 142,0 lei;

– oprirea temporară de la comercializare a 863 kg produse pascale în valoare de 7716,0 lei.

Controlul a urmărit, în principal, următoarele aspecte:

A). Calitatea produselor alimentare comercializate

  1. Carne preambalată (în special carne de miel) şi produse din carne

S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor si etichetarea produselor la un numar de 7 operatori dintre cei verificati care comercializau :

– pulpe cu spata si pulpe inferioare congelate, preambalate in unitate, fara etichetare cu elementele de identificare /caracterizare;

– produsul „pipote de pui congelate” in pungi de 1 kg, de provenienta Spania sau Olanda, fara etichetare/marcare in limba romana sau fara traducere in limba romana a informatiilor de pe etichetă;

– carcasa miel si organe miel refrigerate fara informatiile obligatorii privind provenienta ;

– carne tocata preambalata, refrigerata, ambalata in caserole de 0,5 kg, cu data limita de consum depasita de o zi.

  1. Produse de patiserie (cozonac, pască etc.)

S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor si etichetarea produselor la un numar de 4 operatori dintre cei verificati care comercializau :

– fursecuri ambalate in cutii a 0,6 Kg, cu data durabilitatii minimale depasita de 23 zile;

– produsele „ cornulete cu gem” si „cornulete cu rahat ˝ fara informatii utile consumatorilor privind procentul de gem si rahat, tipul de faina utilizata, adresa producatorului, date care trebuie sa fie indicate pe eticheta produsului;

– produsul „ Cozonacel Ciufulici preambalat in pungi de 0,1 kg, avand datele de identificare ale producatorului ilizibile ( inscriptionate pe lipitura pungii si intrerupte de simboluri grafice).

– produsele „ Cozonac traditional de casa cu cacao, nuca, alune si stafide, preambalate la 0,6 Kg cu urmatoarele abateri de informare(etichetare) :

– denumirea de traditional utilizata nejustificat deoarece produsul nu are atestat de produs traditional conform legislatiei in vigoare

– lista ingredientelor este incompleta ( ingredientul compus „premix cozonac” nu este urmat de lista propriilor ingrediente), iar ingredientele din denumirea produsului nu apar in lista de ingrediente, desi ar fi trebuit specificate cantitatile din respectivele ingrediente exprimate in procente.

  1. Ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale( tablete, figurine etc)

La 3 operatori economici s-a constatat prezenta la comercializare a acestor produse cu data durabilitatii minimale depaşită:

– ciocolata “Poiana(tablete de 100 g) si ciocolata Rom (tablete de 45 g) cu data limita de consum depasita de 11 zile , respectiv 53 zile;

– ciocolata “Rom “ (tablete de 0,045 Kg) cu data limita de consum depasita de 15 zile;

– ciocolata cu arahide “Laura” (tablete a 0,090 kg) care nu avea inscriptionată pe ambalaj data durabilitatii minimale.

  1. Vin 

La comercializarea vinurilor în vrac s-au constatat abateri la 3 operatori economici, dupa cum urmeaza:

– pe vasele din care se comercializeaza vinul de masa vrac nu exista informatii privind anul productiei si furnizorul;

– la locul de comercializare nu sunt informatii privind anul productiei si numărul autorizaţiei acordate pentru spaţiul de comercializare;

se comercializa vin de masa vrac in crama, fara informatii legate de anul productiei sau cu informatii incorecte – cum ar fi denumirile de origine controlata (Muscat Ottonel, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra ), desi vinurile sunt de masa.

Nu s-au constatat abateri la vinurile imbuteliate.

B). Condiţiile in care se prezinta produsele la depozitare sau comercializare, in judetul Neamt, s-a constatat ca unităţile verificate erau amenajate şi dotate cu vitrine frigorifice funcţionale, ca se urmăreşte şi se înregistrează temperatura asigurata. De asemenea, nu s-au constatat cazuri de schimbare a stării termice a preparatelor din carne, din refrigerat în congelat sau de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice.

C). Modul de indicare a preţurilor

Abateri au fost constatate la 2 operatori economici in ce priveste indicarea concomitentă (în cazul produselor alimentare preambalate) a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură (pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor diferitelor produse din aceeasi categorie):

– nu se afisa pretul pe unitatea de masura la produsul carne tocata preambalata la caserole de 0,500 Kg.

– neafisare pret pe kg la pulpele cu spata comercializate in vrac.

– se comercializau organe de miel congelate preambalate (inima, plamani si ficat), de provenienta Australia, pentru care existau 2 preturi de vanzare afisate – unul marcat pe ambalaj si altul marcat la casa dupa cantarire. Astfel, consumatorul este indus in eroare de pretul practicat.

Comisar Sef Adjunct,

ing. NATALIA HRUSCA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate