1 miliard de dolari dispăruți fără urmă în Republica Moldova

1

În Republica Moldova, au dispărut 1 miliad de dolari, după ce Banca Centrală a Moldovei (BNM) a descoperit că trei instituții financiare de la Chișinău au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, fără să se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri.

De câteva săptămâni, procurori anticorupție, parlamentari și chiar detectivi financiari americani caută banii dispăruți fără urmă.

Conform mai multor surse, banii ar fi fost transferați în patru bănci din Rusia, în conturile unor companii offshore, după care li s-a pierdut urma.

Operațiunile bancare s-au realizat în câteva zile și chiar înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii noiembrie 2014, care au fost câștigate foarte strâns de partidele proeuropene în fața opoziției proruse.

Pentru a evita falimentul, care ar fi provocat panică în întregul sistem bancar al Republicii Moldova, Banca Centrală a plasat sub gestiunea sa directă cele trei bănci implicate în această afacere – Banca de Economii (BEM), Unibank și Banca Socială. Acestea au primit în paralel un credit de urgență de 9,4 miliarde de lei moldovenești (aproximativ 700 milioane de dolari), fonduri ce urmau să fie rambursate la 27 martie. Termenul a trecut, dar suma nu a fost încă rambursată.

Parchetul general a deschis o anchetă, în urma căreia două persoane, a căror identitate nu a fost făcută publică, au fost plasate în arest preventiv și proprietățile altor câteva au fost puse sub sechestru.

Acest prejudiciu a dus la deprecierea leului moldovenesc, care a scăzut cu 42% în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, existând și riscul falimentului bugetului de stat, în situația nerecuperării banilor.

Sursa: Agerpres

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Petre spune

    Va laudati ca nu sunteti ca celelalte publicatii.. insa exact la fel sunteti. Comentariile care nu va convin, le stergeti.

    Rusine

    ADMIN: Veșnica problemă. Mai mulți …deștepți… incearcă să facă comentarii și să ascundă IP-ul și tot trec prin proxy online. Acolo le arată că au facut comentariul dar in realitate nu ajunge la noi.
    Nu mai incercați să fiți mai deștepți decât vă permite natura … scrieți ca orice comentator normal și dacă sunteți cenzurați fără motiv sunați indiferent de oră la 0233.222111 și reclamați acest aspect.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate