Credinte si traditii din Joia Mare

0

Joia Mare din Saptamana Patimilor mai este cunoscuta si sub numele de Joia Neagra, Joimarita, Joia cea de pe urma din Paresimi sau Postul Mare. Conform traditiei si credintei romanesti, Joia aceasta este termenul limita pana cand femeile si fetele pot sa toarca lana sau canepa. Se spune ca femeile si fetele lenese care nu au terminat de tors si nu si-au cusut camasa noua de Pasti sunt tinta maniei Joimaritei, despre care se spune ca umbla in ajunul acestei zile pe la case si obisnuieste sa arda canepa ramasa netoarsa. Cunoscutul etnolog Simion Florea Marian spune ca Joimarita mai are obiceiul de a arde degetele  femeilor lenese si de “a rapi tinerele fete pe care e duce acasa, le frige si le mananca”. Credinta romanilor din zona Moldevei era in trecut (acum nu se mai pastreaza decat izolat)  aceea ca Joia Mare este inceputul joilor ce urmeaza pana la Ispas sau Inaltarea Domnului in care nu se lucreaza nimic si mai ales nu torc, nu cos si nu fierb camasi pentru a pazi ogoarele de grindina sau seceta.

Joia Mare este considerate a fi o zi binefacatoare si protectoare a mortilor. Traditia spune ca mortii vin in fiecare an in aceasta zi pe la vechile locuinte unde raman pana la Mosi, adica pana la Rusalii, cand se obisnuieste sa se dea de pomana colaci si oale pentru ca mortii sa se intoarca in lumea de dincolo. Pentru ca cel mai adesea in Joia Mare este frig se obisnuieste ca in dimineata acestei zile sa se aprinda focul in curte pentru ca mortii sa aiba caldura si lumina. Oamenii cred ca mortii se aseaza imprejurul focului aprins, unii pe scaune, altii pe jos, se incalzesc si beau apa. Tot in Joia Mare se dau colaci si apa de pomana.

Traditia inrosirii oualor este una foarte bine cunoscuta la romani. De regula aceasta operatiune se face in Joia Mare, existand credinta ca ouale inrosite astazi nu se strica niciodata. In decursul Postului Mare sunt trei privegheri mari care se fac in timpul noptii: joi seara din saptamana a cincea a postului, a doua sambata seara din aceeasi saptamana, iar a treia in Joia Mare spre Vinerea seaca. Cea mai importanta denie a Postului Mare este cea din Joia Mare cand se citesc cele douasprezece evanghelii ale Patimilor Domnului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate