Probleme grave la modul în care primăria va colecta datele pentru parcări de la oamenii din Piatra-Neamț

0

După îndelungi dezbateri și multe dușuri reci, cei de la primărie și-au dat seama, parțial, că ce spuneam noi în ziar era corect și ce le spuneau lor juriștii erau interpretări obtuze și generatoare de probleme. Astfel, au revenit asupra multor decizii aberante și au corectat o mare parte din ele (click aici) ,dar din păcate la gradul accentuat de incompetență din primăria Piatra-Neamț mai este mult până departe.

În primul rând, toată procedura de colectare a informațiilor online de către primăria Piatra-Neamț se face profund ILEGAL. Se vede din avion că cei din primărie nu au consultat niciun profesionist, ci au făcut treaba cu niște amatori începători.

Trecând repede peste faptul că prin modul în care primăria vrea să primească informații și acte de la oameni încalcă normele GDPR, mai și colectează date personale printr-un formular de Google, lucru, de asemenea, nerecomandat.

Unde ajung datele culese de la pietreni nimeni nu știe, dar e clar că fiind colectate printr-un formular de Google ele pot fi accesate și copiate fără niciun control de oricine are acces la respectivul cont de Google.

Trecând repede și peste pericolul de a fi furate de cineva toate datele și actele pietrenilor ce vor completa online formularele primăriei, am observat că la completarea acestui formular primăria colectează și date despre contul de Google al celui care completează formularul, lucru pe care primăria nu l-a spus și nimeni nu îl știe. Chiar Google avertizează la deschiderea formularului că ”Numele și fotografia asociate cu contul dvs. Google vor fi înregistrate când încărcați fișiere și trimiteți acest formular.

Din câte am înțeles noi, niște angajați din primărie, de la Biroul Autorizări Comerciale şi Transport Public, care nu știm dacă au competențe în prelucrarea datelor persoanelor, vor verifica situaţia eventualelor datorii neachitate către Bugetul Local al Municipiului Piatra-Neamţ. Cum vor interoga cei din primărie baza de date de la Taxe și Impozite este iar un mare semn de întrebare și naște mari suspiciuni asupra securității comunicațiilor electronice, domeniu care pare a fi străin celor de la primăria Piatra-Neamț.

Cu siguranță nu există niciun sistem de log-uri (istoric de operațiuni informatice) care să înregistreze persoanele ce accesează datele pietrenilor și să păstreze informații despre ce interogări s-au făcut sau ce s-a copiat. Mai pe limba tuturor, sistemul prin care vrea primăria să adune datele personale si actele pietrenilor ce doresc un loc de parcare va fi la îndemâna multor oameni care pot face cam ce vor prin el.

Poate nu ar fi rău ca Prefectura Neamț, care are o colaborare cu cei de la STS, să oprească sistemul de colectare de date online al primăriei dacă se dovedește a nu fi în regulă. Poliția Neamț, de asemenea, ar trebui să verifice ce fac cei de la primărie, că nici ultimul magazin virtual care vinde bureți de baie nu are asemenea derapaje de securitate cu informațiile pe care le colectează de la clienți.

Știm că orice șmecher politic visează la o asemenea bază de date. Știm și cât de eficient poate fi folosită electoral sau comercial o asemenea bază de date, dar sperăm ca vreo instituție din Neamț să reducă acest potențial risc la zero.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate