Problema interzicerii hrănirii animalelor fără stăpân revine: Răspuns halucinant al Poliției Locale Piatra-Neamț!

7

Un ONG din Piatra-Neamț a primit sesizări de la iubitorii de animale că au fost atenționați verbal de polițiștii locali în momentul în care hrăneau pisici sau câini fără stăpân pe domeniul public.

Reamintim că tema hrănirii animalelor fără stăpân pe domeniul public a generat intense dezbateri publice în acest an după ce prin Consiliul Local a trecut o versiune a regulamentului de gospodărire a orașului (click aici) care prevedea la articolul 2 punctul f următoarele:

„Este interzisă…

f) hrănirea animalelor comunitare (câini, pisici) pe domeniul public și privat al municipiului și/sau creșterea porumbeilor în condominii.”

Sancțiunile erau stabilite a fi între 300 și 500 lei pentru persoane fizice.

Măsura a creat nemulțumiri în comunitate, motiv pentru care a avut loc o discuție la primărie cu primarul Andrei Carabelea. La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor Mukitza din Franța, Hilfe fur die Ungeliebten și Spitz & Pawtners din Germania, YOUth for Neamț (Ham Piatra-Neamț) și Nous Pour Eux din Belgia, Roky Road Rescue din Marea Britanie și Asociația Claudia Încă o Șansă din Piatra-Neamț. De asemenea, au participat și reprezentanți ai Poliției Animalelor, Poliției Locale, SC Salubritas, precum și angajați ai primăriei pietrene.

În urma întâlnirii, s-a căzut de comun acord ca sancțiunile pentru hrănirea animalelor fără stăpân să fie eliminate din regulament. Astfel, la finalul lunii august 2021, regulamentul a fost modificat, iar articolul 2 punctul f care interzicea explicit hrănirea câinilor și pisicilor pe domeniul public a fost eliminat complet – click aici pentru versiunea în vigoare a regulamentului.

Oricine ar putea deduce, astfel, că dacă s-a eliminat complet un articol care interzicea expres acest lucru înseamnă că fapta nu mai este sancționabilă. Altfel nu ar mai fi fost necesar să existe acest articol pentru a amenda hrănirea câinilor și pisicilor, ci ar fi fost suficient articolul e).

versiunea în vigoare

Se pare că nu este clar acest lucru pentru Poliția Locală care, deși a participat la dezbaterea pe regulament și a auzit cu propriile urechi că interzicerea hrănirii câinilor și pisicilor a fost eliminată, spune acum că „in municipiul Piatra Neamt, NU ESTE PERMISĂ hranirea animalelor fara stapan, conform art. 2, lit. ”e” din H.C.L. 228/2021 – Regulamentul privind normele de gospodarire, intretinere si estetica in municipiul Piatra Neamt.

Mai mult, Poliția Locală spune că amenzile sunt mult mai mari: de la 1000 la 1500 de lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 2000 la 2500 de lei pentru persoanele juridice. „Persoanele depistate ca hranesc animale pe domeniul public sau privat al municipalitatii sunt avertizate verbal de catre politistii locali prin aducerea la cunostinta a prevederilor H.C.L. 228/2021. Pana la aceasta data, echipajele Politiei Locale Piatra Neamt nu au aplicat sanctiuni (avertismente scrise sau amenzi) pentru incalcarea art. 2, lit. ”e” din H.C.L. 228/2021.”, mai spune Poliția Locală.

Acesta este articolul e) de care se agață Poliția Locală:

„e) creșterea animalelor și a păsărilor, precum și cultivarea grădinilor de legume și zarzavaturi pe domeniul public și privat al municipalității; creșterea și îngrijirea animalelor și păsărilor de orice fel în alte locuri decât cele amenajate autorizate în acest scop, igienizate și dezinfectate și cu respectarea normelor sanitar – veterinare de prevenire și transmitere a bolilor la om și animale. Adăposturile pentru creșterea animalelor se amplasează conform normelor sanitar-veterinare în vigoare. ”

În primul rând, articolul nu conține nimic legat de hrănire și, mai mult, face referire mai degrabă la animale de fermă care în mod evident nu au ce căuta pe domeniul public. Nici câinii și pisicile nu ar trebui să fie pe domeniul public, dar de aici și până la a interpreta că ar fi vorba de o interzicere a hrănirii a animalelor fără stăpân pe domeniul public care se înmulțesc necontrolat tot din incompetența instituțiilor, nu din vina cetățenilor, e cale lungă.

Solicităm pe această cale primăriei să verifice aplicarea regulamentului de către Poliția Locală fără abuzuri, intimidări și avertismente la adresa persoanelor care hrănesc animalele fără stăpân pe domeniul public.

Cităm din comunicatul primăriei:

Poate cel mai important lucru care s-a stabilit în cadrul acestei întâlniri a fost constituirea unei comisii mixte, formată din reprezentanți ai Municipalității, Consiliului Local, Poliției Animalelor, Salubritas și ai asociațiilor de protecție a animalelor, care să elaboreze strategii și să găsească cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei animalelor fără stăpân. Unele dintre primele măsuri pe care ar trebui să le ia această comisie ar fi realizarea unui recensământ al animalelor, obținerea de finanțare pentru campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, dar și realizarea de campanii de informare asupra obligativității ce revine posesorilor de animale de a le castra, aceasta fiind deocamdată cea mai facilă soluție de a reduce numărul animalelor fără stăpân. De asemenea, această comisie va trebui să se ocupe și de reglementarea adopțiilor la distanță, o măsură solicitată de toate asociațiile de protecție a animalelor.”

Până să fugăriți oamenii care dau o bucată de pâine unui cățel prin oraș, vă întrebăm, dragi reprezentanți ai autorităților locale, ce ați făcut până acum, concret, din măsurile promise în urma înființării acestei comisii? Pentru că reprezentanții ONG-urilor știm că au venit cu propuneri și soluții. Stau bine hârtiile în sertar?

Mai jos puteți citi integral răspunsul halucinant al Poliției Locale la solicitarea unui ONG din Piatra-Neamț pe această temă.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. Sabina spune

  Sunt trei zile, mai exact trei seri de cand bubuie in jurul orei 20… petardele in cartierul Precista, zona pietei. Alo, Politia Locala, faci si matale un rond??? Sau ati surzit?! Eventual, poate faceti un tur si dimineata, cand debarca elevii navetisti de la Liceele Auto, Economic, Forestier… si fumeaza in scarile de bloc din zona, facand galagie printre multe altele!

 2. Niculina Baciu spune

  Campanii de sterilizare gratuită a animalelor(caini, pisici) când organizati? Dacă da, faceți mai multă publicitate să afle și oamenii necăjiți.

  1. Ziar Piatra Neamt spune
 3. Rahan spune

  Daca iubesc așa mult jivinele fără stăpân….să le ia la ei acasă că e plin orașul de rahați și ambalaje …. . Ce urmează…că aceste animale să aibă mai multe drepturi că omul….. înseamnă că ne-am tâmpit de tot! Când ieși cu copilul printre blocuri vezi numai rahați, mămăligă și cutii de conserve…..

  1. Min spune

   Sa inteleg ca n-au animalele voie sa se cace sau cum? Cu mamaliga cu conserve inteleg,e urat si cine da mancare ar trebui sa si stranga ambalajele ca nu e ok. Dar asta cu rahatii e aberanta,imi pare rau. Legat de drepturi,cred ca exagerezi inutil. Nu-ti fura nimeni dreptul si nu iti agreseaza nimeni integritatea de cetatean european, dand mancare unui motan.

 4. Gogu spune

  Capete seci=miliția locală

 5. Min spune

  Plin orasul asta de hoti,cersetori,idioti cu petarde,psihopati care omoara pisici , plozi care stau si iti fumeaza sub geam cand ar trebui sa fie la scoala si politia locala are grija celor care hranesc un caine. Stati in casa ca sunteti inutili!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate