Din noul regulament de la Piatra-Neamț: Amendă de 500 lei pentru hrănirea câinilor și pisicilor pe drum

19

După scandalul provocat de regulamentul privind  normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică în municipiul Piatra-Neamț, supus în dezbatere publică în luna iunie, și care prevedea tot felul de măsuri aberante, primăria lovește din nou.

Dacă inițial nu mai permiteau accesul cu animale de companie pe niciun fel de spațiu verde, acum au repus în dezbatere publică o altă prevedere în regulament. Dacă nu se propun modificări, această prevedere despre care vom vorbi mai jos va fi votată de Consiliul Local și rămâne bătută în cuie.

În loc să facă adăposturi publice conforme pentru câini și pisici, să finanțeze și să încurajeze sterilizarea animalelor, conform legii, prin art. 2 litera f din noul regulament, primăria Piatra-Neamț a decis că este interzisă hrănirea animalelor comunitare (câini, pisici) pe domeniul public și privat al municipiului și/sau creșterea porumbeilor în condominii. – click aici pentru document

Cei care îndrăznesc să hrănească animalele străzii, fără a putea dovedi că sunt proprietarii acestora, riscă amenzi între 300 și 500 de lei.

Dacă nu sunteți de acord cu aceste prevederi, contactați primăria care spune că „Modificările și completările s-au făcut ținându-se cont de propunerile venite de la cetățeni și de la reprezentanții mass-media, dar și ca urmare a discuțiilor interne de la nivelul primăriei.

Până pe data de 13 august se vor primi în continuare sugestii și propuneri referitoare la prevederile regulamentului, pe adresa [email protected]. Regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local în ședința ordinară de la sfârșitul lunii august.

Clarificări primite de la Primăria Piatra-Neamț în urma publicării articolului de mai sus.

Ca urmare a articolului apărut în publicația ziarpiatraneamt.ro: „Din noul regulament de la Piatra-Neamț: Amendă de 500 lei pentru hrănirea câinilor și pisicilor pe drum”, în data de 07.08.2021, vă comunicăm următoarele:

Prevederea care sancționează hrănirea animalelor comunitare (câini, pisici) pe domeniul public și privat al municipiului și/sau creșterea porumbeilor în condominii are, în primul rând, o componentă educativă. Ne dorim ca toți iubitorii de animale să înțeleagă că nu ajutăm decât temporar dacă hrănim un animal fără adăpost. Scopul final este ca toate aceste animale să fie adoptate. Orice animal are nevoie de atenție, igienă, îngrijire, sterilizare, nu doar de mâncare. În plus, dacă ele rămân în jurul locurilor de unde primesc hrana, pot deveni un pericol pentru vecini, copii sau adulți. 

Pentru a încuraja adopțiile de animale fără adăpost, dar și pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestui fenomen și a încuraja cetățenii să lase Salubritas să urmeze toți pașii pentru identificarea și mutarea acestor animale la adăpost, am completat articolul care prevede valoarea sancțiunii cu următoarea notă: „*Notă: La art. 2 f), în cazul hrănirii animalelor comunitare (câini, pisici), sancțiunea nu va fi aplicată dacă persoana în cauză face dovada adopției animalului în condițiile legii”.

În plus, toate aceste regulamente au și rolul de a mobiliza aparatul administrativ din Primăria Piatra Neamț și toate subordonatele pentru a își eficientiza activitatea și pentru a își alinia procedurile astfel încât să putem preveni și evita cât mai mult sancțiunile, dar și pentru a găsi rapid soluții. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
19 Comentarii
  1. Doina spune

    Asemenea „regulamente”., HCL-uri si alte asemenea ABERATII ABUZIVE, „nascute” de niste minti BOLNAVE- lipsite de EMPATIE, conduse de mentalitati EGOISTE si NEcivilizate…ale unor personaje care se cred „oameni” doar pentru ca merg pe doua picioare, vorbesc articulat si trag apa la w.c….NU TREBUIE SA MAI EXISTE!

    – Vreti sa nu mai fie animalute pe strazi? Obligati posesorii de animale sa si le sterilizeze!

    – Pentru animalele de pe strazi, care vor mai fi (mult mai putine, dupa obligativitatea sterilizarii) , CREATI CONDITII pentru supravietuire decenta, asa cum fac alte tari. (vezo Turcia, vezi Germania, vezi Anglia).

    – NU NUMAI ca nu ar trebui sa interziceti hranirea lor, dar ar trebui sa INCURAJATI aceasta! Sa-i INVATATI pe oameni cu EMPATIA si OMENIA!….(Este adevarat, mai intai trebuie sa va AUTOEDUCATI, dvoastra insiva, domnilor din primarii, in acest sens!)
    Conditia sa fie { „spatii speciale” (in gradinitele de pe langa blocuri, de exemplu) si pastrarea CURATENIEI.

    – Nici cateii, nici pisicile, nici pasari;le cerului NU polueaza atmostera, AERUL pe care-l respiram, ci automobilele si alte masini si masinarii ale OAMENILOR!…ca si gunoaiele TOT ale oamenilor- daca nu sunt administrate corespunzator.
    – Domnilor din primarii (primar si consilieri)! NU mai profitati de IGNORANTA oamenilor, dand HCL-uri ILEGALE si, deci, ABUZIVE!
    ……………………………
    1. Singurul organ legislativ este Parlamentul Romaniei, restul autoritatilor, atat centrale cat si locale, fiind organe executive.
    2. Prevederile hatararilor de Consiliu General sau Local devin executive si obligatorii, cu putere de lege, DOAR DACA respecta prevederile legale ce reglementeaza respectivul domeniu caruia Ii se adreseaza, deoarece o HCL este un instrument de lucru ce ofera cai si mijloace pentru atingerea scopului legii respective.
    3. Privind hranirea animalelor – cu sau fara detinator – in spatiile publice, exista Legea 205/2004 care reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor CU sau FARA detinator. A se vedea Art. 1, alin (1) din lege.
    A lipsi orice animal de hrana si apa, adica a-l expune mortii lente prin infometare…este CLAR o INCALCARE a legii.
    Deci, ORICE tentativa de a impiedica hranirea animalelor reprezinta INSTIGARE la maltratarea animalelor, iar uciderea sau chinuirea lor se pedepseste cu inchisoare pana la 2 ani!
    ……………………………………
    Cetatenii trebuie sa STIE ca, orice HCL (sau ”regulament” al unei primarii, care INCALCA LEGEA, (sau nu se reazema pe o LEGE)…este un ABUZ si poate fi obiectul unui CONTENCIOS ADMINISTRATIV.

  2. Grigorescu Alina spune

    Rusine România , RUSINE PRIMRIEI Piatra -Neamț , rusine celor care sunt de acord și nu se revolta, este inuman, sunteti puși acolo in folosul comunității , nu v ați născut in primarie, sa beneficiați de salarii substanțiale fără sa faceți nimic , sa luați șpagă și sa furați ce mai este de furat! Faceți umbra pământului degeaba , voi sunteti animale ( nu vreau sa jignesc animăluțele )😡

  3. Lostun Lizica spune

    Nu putem fi atât de inumani!! Ce vina au aceste animalule??? Piatra Neamț este un oraș european și singura problemă sunt pisicile? Oriunde călătorești pe globul pământesc întâlnești pisica. Domnul primar a rezolvat toate problemele comunități și este deranjat de pisica de lângă bloc!!! Jenantă propunere intr-o societate civilizată! Unde este democrația? Trăiască COMUNISMUL, stimați reprezentați ai municipiului Piatra Neamț!!

    1. Neli spune

      Primarul are trebui sa între in pământ de rusine. Alți primari se implica in campanii de sterilizare și hrănirea lor și Piatra Neamț ce face ???? Mi-e rusine că exista un astfel de oraș in România. Ieșiți in strada și dați jos primarul din funcție. Ar trebui sa văd marele domn primare cum sunt tratate pisicile și câini in Turcia. Pur și simplu mi-e scârbă de el.

  4. Cecilia spune

    Ca de obicei se ia o hotărâre doar in beneficiul unora…urâtă meseria asta de politician….pentru ca eu nu vad lideri ci doar politicieni…dacă tot e curățenie luna in orasul asta.. nimeni nu aruncă aiurea nici macar o ață…si sufletele astea necuvântatoare fac toată mizeria …solutie…langa locurile cu pubele amenajat dispozitive speciale de hranire(modele le găsim de exemplu la turci) …doi angajati( două locuri de munca) care sa se ocupe de aceste dispozitive(reumplere , curatare, reparatie etc)..spun langa pubele ptr ca aici sunt si camere de filmat(sper ca nu doar zicem ca sunt)…ptr ca romanul stie sa faca si mult rau…nu stiu unde sa expun ideea asta . …nu ajung la primărie
    ADMIN: Este suficient sa scrieti un email la [email protected].

  5. Costel spune

    S-a pornit d la stray cats… Si s-a ajuns la… masini.. mi se pare fortata initiativa primariei cu interzicerea hranirii acestora pe spatiul public… viziune de hipster corporatist… Animalele comunitare sunt responsabilitatea intregii comunitati si au dreptul la existenta, la fel ca oricare dintre oameni. Adoptati, sterilizati.. implicati-va. In tari civilizate exista conceptul d catch and release.. le omoram chiar asa pe toate pt ca” fac mizerie?!”.. serios?!.

    1. Neli Florea spune

      Cred ca solicitati atentie! Daca nu vin ursii, hai sa reactionam la cainii si pisicile abandonate. Poate nu toti care le hranesc au si conditii/posibilitati sa le adopte. Dl consilier Harbuz ce va sfatuieste, in calitate de medic veterinar?

  6. Sabina spune

    PRIVIND HRĂNIREA ANIMALELOR ÎN SPAȚIILE PUBLICE, CU SAU FĂRĂ DEȚINĂTOR (STĂPÂN)! Există legea 205/2004, lege care VĂ DĂ DREPTUL sa hraniti animalele in spatiile publice “Art. 1 alin (1) Prezenta lege reglementeaza masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor cu sau fara detinator”.Orice tentativă de a împiedica hranirea animalelor reprezinta instigare la maltratarea animalelor, iar uciderea sau chinuirea lor se pedespseste cu inchisoare pana la 2 ani.

    Oare cum ne educam copiii?!
    De la cine să învețe compasiunea, empatia?
    Întrebare degeaba…

  7. Animalist spune

    Mai bine hrănim hoții ?

  8. Schmidt Rudolf spune

    Domnule Robert Iosub,
    Referitor la aceasta prevedere din respectivul regulament, as dori sa va intreb cum comentati urmatoarele:
    1. Sunt persoane care hranesc pisicile si cainii fara stapan pe sub balcoanele altora. Le arunca mancare pe sub balcoanele de la parter si pleaca. Apoi, animalutele se strang acolo, cu toate inconvenientele de rigoare: mizerie, mieunat, latrat, sobolani, etc… Cum comentati?
    2. Personal m-am lovit de urmatoarea situatie: o femeie dezaxata din Precista, mare iubitoare de animale, nu a gasit alt loc de hranit cainii fara stapan decat sub masina mea. Urmarea: sorturi de cauciuc roase de caini, tot timpul mizerie sub masina, de parca eram eu dator sa fac curat dupa idioata aia. Urmarea: pus camera, luat probe, dosar penal pentru distrugere. Cum comentati si acest fapt? Cu ce suntem datori sa induram mizeria animalelor comunitare si a celor ce le hranesc pe domeniul public? Sunt perfect de acord ca trebuie adaposturi pentru animale, dar locul lor nu e pe strada.
    V-as ruga sa-mi raspundeti cam ce credeti despre cele doua situatii descrise. Pot veni si cu nume si dovezi in clar pentru ceea ce afirm.

    ADMIN: Animalele nu trebuie sa fie pe străzi. În toate țările civilizate există adăposturi specializate pentru animale, tocmai pentru ca acest lucru să nu se întâmple. De asemenea, animalele trebuie sterilizate pentru a nu se înmulți. Atât timp cât primăria nu va înțelege aceste lucruri, nu va steriliza și nu va obliga oamenii să își sterilizeze animalele, nu va crea adaposturi, nu are decât să creeze spații speciale pentru hrănirea animalelor pentru că cei care au hrănit până acum animalele nu se vor opri din cauza unor amenzi sau a unor dosare penale. Situația descrisă de dumneavoastră este într-adevăr regretabilă și nu trebuie procedat în acest fel. Se pot găsi locuri în care să nu se creeze disconfort celorlați cetățeni, însă în același timp înmulțirea necontrolată a animalelor este o problemă reală care nu se va rezolva interzicând hrănirea, ci prin crearea de adăposturi și sterilizare. Plătim taxe și impozite pentru ca autoritățile să rezolve problema într-un mod eficient și pe termen lung. Suntem în secolul 21 și încă discutăm despre o problemă care trebuia și putea fi remediată de ani buni.

    1. ADmin2 spune

      Vă supărați degeaba toată această „publicitate” e pt.unii care vor să facă ONG-uri din bani publici

      1. Ziar Piatra Neamt spune

        Ce publicitate? A zis cineva ceva de ONG-uri? Se cheltuiesc oricum o gramada de bani publici inutil, fara a rezolva problema. Atât timp cât oamenii nu o să fie obligați, așa cum spune legea, să își sterilizeze animalele și o să arunce pui pe drumuri, degeaba eutanasiezi tot, pentru că din urmă vin alții și e o situație fără sfârșit. Faptul că vii, ca primărie, cu o prevedere de acest tip, fără să asiguri spații și soluții pentru aceste animale, arată o lipsă de viziune și asumare a responsabilității. Înțelegem foarte bine că unii și-ar dori ca aceste animale să dispară de pe fața Pământului, însă exterminarea lor nu rezolva problema pe termen lung atât timp cât alții abandonează pui de la animale nesterilizate.

    2. Nicu spune

      Și eu propun in completare că toate mașinile proprietate să fie parcate în afara orașului.
      Nu sunt obligat că să îmi fie afectată sănătatea datorită noxelor de la mașini, ce sunt parcate pe sub balconul meu.
      Apoi, mizeria lăsată de mașini, ulei, scrumiere vărsate, zgomotele motoarelor noaptea, dimineața devreme.
      Nici utilajele de curățat nu pot lua mizeria de sub ele. De

    3. Nicu spune

      Deci stimabile!
      Fă bine și parcheaza- ți har bul de mașină în afara orașului.!
      Cu ce drept îmi distrugi mie sănătatea de la noxele harbului tau de mașină?
      De ce sunt eu obligat să -mi tulburi liniștea când o parchezi noaptea, sau când pleci cu noaptea în cap?

    4. Nicu spune

      Răspuns pentru Schmidt!
      Sunt un cetățean al orașului ce nu deține mașină personală.
      Eu și familia mea nu atentăm la sănătatea concitadinilor nostru sub nici o formă.
      Din păcate pentru noi orașul a fost invadat de mii de rable pe patru roti ce poluează orașul cu mult mai mult decât o făceau fabricile și uzinele comuniste.
      Sănătatea mea este pusă în pericol de noxele acestor poluatori.
      Ce vina am eu?
      Cum sunt eu protejat de stat, de primărie?
      Aceste mii de hârburi pe lângă poluarea gazelor toxice, poluează fonic.
      Proprietarii se întorc acasă în orice oră de zi și de noapte, trântesc portierele, vorbesc cu voce tare, aruncă pe jos gunoaiele din mașină, uleiul se scurge din hârburi.
      Cu noaptea- cap pornesc mașinile să plece unde a un de plecat.
      Aceași gălăgie.
      Nici mașinile de curățat nu-si pot face treaba.
      Te deranjează câteva pisici, căci câini fără stăpân nu prea am mai văzut.
      Au fost uciși de primărie.
      Așadar propun:
      Toate mașinile depășite tehnic să fie parcate în afara orașului.
      Acces să aibă doar cele electrice și cele noi, mai puțin poluante.
      Să se aplice proprietarilor de hârburi amenzi de 500 lei, zilnic pentru poluare și distrugerea mediului.
      Amice Schmidt!
      Ia-ti rabla și te du unde știi cu ea.
      Nu ai nici un drept să mă otrăvești!

      1. Schmidt Rudolf spune

        Raspuns pentru Nicu
        Sunt perfect de acord cu ceea ce spui, in privinta poluarii si a rablelor care au umplut orasul. In schimb, cu vechimea masinii n-ai nimerit-o. Masina mea e noua. Si nici nu plec sau vin noaptea, nici nu arunc chistoace pentru ca nu sunt fumator. Eu stiu asa: in momentul in care nici eu nu deranjez pe nimeni cu nimic, am aceleasi pretentii, sa nu fiu deranjat.

      2. Costi Muraru spune

        Totul depinde de gradul de civilizație și educație a fiecărui individ. Nu sunt de acord cu domnul Nicu. Dacă nu are mașină este treaba lui. Are dreptate, însă, cu hârburile care fac mizerie, pete de ulei ș.a. În acest caz primăria trebuie să controleze și și să aplice amenzi usturătoare. Sau, la nivel național, să nu se mai poată înmatricula autoturisme mai vechi de 5 ani aduse din exterior.

      3. Andrei spune

        Am masina noua din care nu curge nimic. Platesc toate taxele, etc. Daca nu-ti convine, ia muta-te matale la 30 km de oras intr-o padure.

      4. Emilian Barbu spune

        In padurea cu alune
        Aveau casa doi pitici
        Vine Nicu si le spune:
        Vreau sa stau si eu aici !

        Mergi,Nicule, te sprijinim, acolo nu ai balcon, nu sunt nici rable 😆

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate