Prima țară din lume care organizează referendum pentru certificatul verde. Așa ar trebui făcut și în România?

0

Elveția votează duminică, prin referendum, acordul pentru certificatul verde. Electoratul elvețian este de fapt chemat la urne pentru a se pronunța asupra unei serii de modificări aduse legii Covid, inclusiv asupra temeiului legal al certificatului COVID, precizează agenția de știri ANSA.

Potrivit presei, electoratul elvețian este primul din lume care votează prin referendum acordul pentru certificatul verde COVID, mai arată sursa citată.

Nu este prima dată când elvețienii votează prin referendum măsuri de sănătate pentru combaterea pandemiei: legea privind gestionarea noului coronavirus a fost supusă votului popular. Peste 60% din votanți au susținut legea prin referendum.

Așadar, în mod democratic, cetățenii elvețieni vor fi chemați din nou să-și exprime opinia privind cea mai contestată modificare care se referă la temeiul legal al impunerii certificatului verde Covid. Ca și în alte țări, certificatul Covid – care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea după boală – este contestat prin demonstrații de stradă, dar, conform ultimelor sondaje, certificatul ar putea fi adoptat de 61% dintre alegători. 38% s-au declarat împotrivă și 1% rămân nehotărâți. 

Premierul desemnat al României, Nicolae Ciucă, este de părere ca legea privind adoptarea certificatului de vaccinare pentru angajați ar trebui sa fie votată cât mai curând în Parlament, însă nu amintește nimic de vreun referendum, mai ales că în țară rata de vaccinare și de acceptare a restricțiilor este una foarte scăzută.

Certificatul verde reprezintă o prioritate. Suntem o țară care, din păcate, am avut o experiență tragică a valului 4. Observam că în alte țări din Europa se manifestă cel de-al cincilea val, ca atare fac apel la toți parlamentarii să înțeleagă și să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a declarat premierul desemnat. 

Pe de altă parte, Alexandru Rafila, propus de PSD pentru funcția de ministru al Sănătății, a declarat, miercuri, la audierea în comisiile parlamentare, că certificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus în momentul oportun.

Rafila a spus că un criteriu de introducere a certificatului verde ar putea fi, spre exemplu, creșterea numărului de cazuri pentru trei săptămâni consecutive, chiar dacă pleacă de la un număr mic. De asemenea, ar trebui să se renunțe la certificatul verde atunci când se înregistrează descreșterea cazurilor.

Acesta este un mecanism pe care toată lumea poate să îl înțeleagă. Nu e instrument opresiv, ci de protejare a sănătății publice și a sănătății individuale”, a subliniat Rafila.

Reamintim că proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă este blocat la Camera Deputaților.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate