Premieră în România! Un politician își cere scuze de la cetățeni

1
Scene de lumea a treia în plenul reunit: Florin Roman a fost înlăturat cu forța (Foto: Inquam Photos/ George Calin), sursa: gds.ro

Românii s-au obișnuit în ultimii 30 de ani cu politicieni aroganți, cu politicieni care, odată aleși sau puși în funcții, uită de unde au plecat și cine i-a susținut, văzându-și doar propriul interes. Puterea schimbă caractere și transformă aproape orice om onest în ceva monstruos.

Citește și: Epidemie de Hybris și la Neamț printre bolnavii de putere

Astăzi am văzut pe rețelele de socializare ceva absolut șocant. Într-o țară în care politicienii se cred trimișii lui Dumnezeu în Parlament, Guvern sau la Cotroceni, am văzut un politician care ÎȘI CERE SCUZE. Acest politician este cunoscut județului Neamț de pe vremea când candida ca independent la funcția de deputat: Sebastian Burduja. O scurtă reamintire despre acest eveniment aici – click. Deși la momentul respectiv nu a reușit să ajungă deputat independent, Sebastian Burduja este în prezent deputat de București, fiind înscris în PNL.

Dincolo de demagogia de care se face vinovat cam orice politician, credem că este important ca cetățenii să vadă și un alt fel de discurs, în care un politician vorbește despre faptul că nu a uitat că este în slujba oamenilor și că, în anumite momente, chiar este important să se ceară scuze pentru că, până la urmă, puterea este a poporului, nu a celor puși vremelnic în funcții.

Evenimentele la care face referire Sebastian Burduja sunt cele privitoare la circul din Parlament de ieri, 9 septembrie, când vicepreședintele Camerei Deputaților de la PNL a fost alungat cu forța (detalii aici) din ședința în care urma să se discute despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu înaintată de AUR și USR PLUS:

„VĂ CER SCUZE.

Stimați cetățeni, eu, Sebastian Ioan Burduja, deputat ales în circumscripția 42, București, vă cer scuze.

Nu am fost implicat în spectacolul trist de ieri și, sincer să fiu, mă așteptam să văd scuze în spațiul public de la cei care au țipat cel mai tare. Dar pentru că au trecut aproape 24 de ore și nu s-a întâmplat, o fac eu. Vă cer scuze pentru că pare că nu ne pasă de problemele dumneavoastră. Va înțeleg și împărtășesc dezamăgirea și frustrarea.

Dar vă asigur că, dincolo de ce răzbate în spațiul public, în Partidul Național Liberal sunt oameni care muncesc zi și noapte. La fel și în Parlament, Guvern, instituții de stat, ministere, agenții sau primării. Oamenii aceștia nu strălucesc la fel de tare. Ei nu duc războaie cu sclipici și artificii, doar lupte grele și care trec neobservate, de multe ori. Dar le pasă. Și ne pasă.

Am evitat să comentez ieri, în mijlocul haosului, situația din Parlament. Erau deja prea mulți comentatori de profesie, mai mult sau mai puțin avizați. Cei mai mulți dintre ei și-au dat cu părerea fără să fi citit vreodată Regulamentul.

Adevărul este unul singur: Florin Roman era singura persoană care avea dreptul să conducă ședința de ieri. Nu o spun eu, ci e scris negru pe alb, pentru cine VREA să înțeleagă: art. 30 din Regulamentul ședințelor comune prevede că președinția acestora este exercitată, prin ROTAȚIE, de președintele Camerei Deputaților sau de președintele Senatului, sau de înlocuitorii lor. Președintele Senatului prezidase ședința anterioară de plen reunit.

Potrivit art. 35 alin. 1 din Regulamentul Camerei vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile încredinţate de preşedintele Camerei Deputaţilor. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, i-a delegat lui Florin Roman, prin decizie publicată în Monitorul Oficial, toate atribuțiile de președinte pentru ședința de ieri. E atât de simplu.

Dincolo de procedură și regulamente, fac apel la bun simț și onoare, la responsabilitatea de a sluji poporul român din cea mai importantă instituție a democrației noastre. Nu am fost în sala de plen ieri, am participat online la dezbateri, dar am auzit și am văzut toate scenele.

Chiar era nevoie să ajungem acolo? Chiar ne-am pierdut orice formă de rațiune, de răspundere? Chiar am uitat cine ne-a trimis acolo și în slujba cui suntem?

Cea mai mare problemă este că foarte mulți dintre cei care ieri au provocat un circ de nedescris au venit la putere cu un cec în alb și un munte de așteptări de la români. Oameni „noi”, autoproclamați moderați sau radicali. Au crescut tocmai promițând o altfel de politică.

Încă de la începutul mandatului, mi-am făcut un scop din a recâștiga încrederea românilor în Parlament. Și am lucrat la asta constant, chiar dacă înseamnă ore în plus de muncă în fiecare zi, ore petrecute departe de familie. Public un raport de activitate lunar. Am lansat primul vlog politic din România, tocmai pentru a transparentiza activitatea politică. Sunt permanent conectat cu oamenii, țin audiențe, caut soluții. Folosesc toate instrumentele pe care le am la dispoziție ca deputat: proiecte legislative, întrebări/interpelări, declarații politice.

Sigur că, în general și mai ales în perioade tulburi ca acestea, aceste lucruri se văd prea puțin sau deloc. Dar voi continua să le fac, pentru că nu țin să primesc aplauze sau laude, ci să las în urmă o țară (măcar puțin) mai bună pentru românii care m-au trimis în Parlament.

Pe dumneavoastră vă slujesc și dumneavoastră vă cer scuze.”, este declarația lui Sebastian Burduja.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. E. Vasilescu spune

    Praf in ochi. Interpreteaza astfel incat sa-i iese compunerea. O postare perversa !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate