Epidemie de Hybris și la Neamț printre bolnavii de putere

2

“Vrei să cunoşti un om? Învesteşte-l cu o mare putere” Pittacos din Mytilene

În Grecia Antică s-au descoperit, poate, cele mai mari adevăruri ale lumii. Vechii greci ne spuneau că omul este zoon politikon, un animal social, dar, în momentul în care primește putere și încalcă limitele, prin aceasta este sortit căderii. Nemesis este justiția, zeița răzbunării care pedepsește crimele, conservând și supraveghind ordinea și echilibrul în univers sub raportul moral, prin cântărirea riguroasă a fericirii și nenorocirii umane.

La vechii greci, acest comportament al bolnavilor de putere care se considerau, pe nedrept, mai buni decât zeii, se numea hybris. Astăzi, hybrisul denotă o mândrie care orbește, combinată cu impostura și aroganța celui într-o poziție de putere.

În Grecia Antică, acești oameni erau aspru pedepsiți în comunitate și de zei. Și în credința creștină, poate cel mai bun exemplu este acela al căderii lui Lucifer după ce și-a dorit să îi ia lui Dumnezeu locul. Astăzi, uităm istoria și îi alegem prin vot, lăsând la o parte filosofia grecească sau creștină și adoptând filosofia românească „a furat, dar a și făcut”.

Hybrisul actual ar fi un „abuz în serviciu”, căci până la urmă este „o lipsă de măsură”. Însă este sancțiunea dată de justiție o pedeapsă echitabilă? Sau ar trebui, ca vechii greci, să contribuim cu toții la căderea celor care încalcă limitele?

Din păcate, la Neamț, ca și în restul țării de altfel, avem exemplare de „zoon politikon” înzestrate cu putere, care manifestă „simptome” de hybris, multe dintre ele tolerate sau trecute cu vederea. Și pentru că Zeița Dreptății și-a pierdut din abilitatea de a sancționa, acești oameni ajung de multe ori să fie aleși sau re-aleși și transmit subordonaților acestora agentul patogen al hybrisului.

Avem, astfel, oameni în poziții de decizie și subordonați care, prin aroganță, ignoranță și pierderea contactului cu realitatea, ajung să considere că lumea începe și se termină cu ei. Iar simptomele de hybris combinate cu o formă de impostură generează o epidemie care produce avizi de putere.

Mai mult ca sigur ați recunoscut în descrierea de mai sus diverse personaje din Neamț. Asemenea unui virus, acest sindrom contaminează și contacții direcți ai celor bolnavi de putere, contacți care ajung chiar să ia locul „pacientului zero”.

Deși hybrisul era considerat în Antichitate o condamnare irevocabilă la suferință (acea mândrie care merge chiar înainte de cădere), în ziua de astăzi ar fi, totuși, un leac. Comportamentul deviant generat de hybris își are remediul chiar la contacții direcți ai „pacientului zero”. O echipă din jurul bolnavului de putere care e formată din oameni cu caractere tari, care nu sunt yesmeni și slugi obediente, îl poate vindeca de cultul personalității, de narcisism, ignoranță, aroganță. Însă cel mai bun tratament, ca în cazul oricărei epidemii, este izolarea. Cei care prezintă hybris redevin oameni smeriți când pierd puterea, privilegiile și funcțiile.

Desigur, hybrisul nu este o boală în sensul convenţional al cuvântului, nu presupune tratamente medicale, dar ar trebui să fim mai atenți la cei cu astfel de simptome și să îi „tratăm” cum o făceau vechii greci pentru a nu pune în pericol societatea dacă ne pasă de binele nostru, al tuturor.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Oleaca spune

    Avem si noi pe meleagurile noastre specimene de ,, hybris ” bolnavi de putere , exemplare care nu au facut nimic in trecuta legislatura ( cearta , nimic legat de acest oras si judet totul impotriva PSD , sedintele Consiliului Judetian doar un exemplu ) Exemplare ,, zoon politikon ” adevarati ,,hybris ” Cozmanciuc , Leoreanu , Nazare care nu au facut nimis si dupa cum se vede sunt tot ei in fruntea listelor pentru noua legislatura . RUSINEEEEE !!!!

  2. Marius spune

    Era odata ca niciodata o conferinta de presa cu 3 standuri, iar singurul stand cu microfoane era cel din mijloc.
    Cand un primar tinerel aflat la unul din standurile laterale incearca sa vorbeasca la microfon, atunci un deosebit si pretios presedinte de filiala aflat la standul cu microfoane ii zice tanarului primar: „nu….muta microfoanele!”
    Hybris all the way!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate