Prefectul de Neamț, Adrian Niță, precizări despre situația refugiaților. Peste 1500 de ucraineni au tranzitat județul

0

Prefectul județului Neamț a discutat astăzi despre situația refugiaților ucraineni care tranzitează județul Neamț. Situația este binecunoscută încă din 24 februarie, când Rusia a început ofensiva militară în Ucraina, dislocând foarte mulți oameni care au fugit din țară din calea războiului. Majoritatea acestor refugiați sunt mame cu copii, soții acestora fiind nevoiți să rămână în Ucraina pentru a se alătura trupelor militare de apărare a țării.

Potrivit prefectului de Neamț, Adrian Niță, până la data de 12 martie au trecut, oficial, prin județul Neamț 1558 de refugiați ucraineni, iar la această oră sunt în evidențe 108 refugiați pe teritoriul județului nostru. Adrian Niță a ținut în mod deosebit să mulțumească societății civile care s-a alăturat din prima zi demersului de sprijinire a valului de refugiați cu donații, alimente, transport și resurse de cazare.

„Profit de ocazie să mulțumesc tuturor celor care sunt reprezentanți ai societății civile, ONG-uri, asociații, patroni HORECA, transportatori și o sumedenie de mulți alți oameni cu suflet mare care au contribuit la a adăposti persoane refugiate din Ucraina, la a le oferi hrană, transport, medicamente atunci când a fost cazul. Am dovedit încă o dată că putem fi solidari, că putem să înțelegem drama prin care acești oameni trec momentan și merită felicitați toți cei care s-au implicat și încă se mai implică.”, a precizat Adrian Niță.

Autoritățile se așteaptă ca numărul refugiaților să crească în următoarea perioadă, deoarece conflictul militar nu pare să se încheie prea curând, iar cei cu venituri reduse și fără posibilități financiare mari vor fi nevoiți să rămână mai mult timp pe teritoriul României.

Ca procedură, refugiații care ajung în Neamț sunt așteptați la intrarea în județ, sunt escortați de poliție, sunt preluați de echipaje de la ambulanță sau SMURD pentru a se verifica dacă au nevoie de servicii medicale. Cei de la Imigrări colectează datele refugiaților, iar în funcție de situație se pot alătura echipaje de la Poliția Locală și Jandarmerie. Toate aceste măsuri se iau pentru ca persoanele refugiate să simtă că sunt în siguranță și nu există riscul ca acestea să devină victimele unor infracțiuni.

Dacă aceștia doresc să părăsească județul, ei sunt îndrumați spre mijloace de transport sau spre aeroporturi. Reamintim că la această oră, transportul este gratuit pentru refugiați, iar până la implementarea hotărârii de guvern privind gratuitățile, mulți transportatori privați au asigurat acest lucru, din dorința de a oferi sprijin.

Citiți și Gratuități şi facilități pentru transportul rutier, feroviar, naval și aerian în cazul refugiaților din Ucraina

În Neamț, autoritățile sunt pregătite cu locuri de cazare, în baza unei Hotărâri de Guvern, pentru ca nimeni să nu ajungă să doarmă într-un cort. În caz de situații de urgență maximă, sunt și două tabere mobile pe care ISU Neamț le poate instala în câteva ore, putând să asigure un acoperiș temporar pentru 400 de suflete.

„Până să ajungem acolo, suntem acoperiți cu peste 1000 de locuri de cazare în spații decente, cu pat, cu grupuri sanitare, cu căldură și cu absolut tot ce au nevoie pentru a putea fi găzduiți în condiții bune.”, a spus prefectul.

De la începutul crizei refugiaților și până astăzi, prefectul a mai precizat că pe raza județului au avut loc 3 accidente rutiere în care au fost implicați cetățeni ucraineni, unul dintre acestea fiind mai dramatic, deoarece mama unor copii refugiați din Odessa a fost rănită la o mână. Din fericire, aceasta a fost operată cu succes la Roman și acum se află în siguranță alături de copii și rude, în Polonia. O altă persoană refugiată cu probleme neurologice a fost transferată de la Târgu Neamț la Iași pentru îngrijiri medicale.

În județul Neamț există 25 de medici care cunosc limba refugiaților, iar în baza de date a autorităților mai există alți 20 de translatori voluntari, cu ajutorul cărora cei care oferă sprijin se pot înțelege ușor cu ucrainenii.

Există și situații când refugiații nu mai apelează la sprijinul autorităților și preferă cazarea la persoane cunoscute din județ, însă este important ca cei care oferă cazare să declare la Poliție identitatea refugiaților, fiind și o lege în acest sens, pentru a fi luați în evidență.

„Cel mai mult te impresionează copiii care sunt împreună cu mamele lor și au ajuns în această situație. I-am văzut cântând imnul Ucrainei la Târgu Neamț înainte de a se îmbarca să plece în Germania, erau mame care plângeau, erau copii care stăteau cu mâna la inimă. E o dramă, o situație cumplită prin care trec acești oameni. Trebuie să fim solidari și din puținul nostru să îi ajutăm.”, a declarat prefectul de Neamț.

Probleme însă sunt și la noi, în Neamț. Ieri, o familie din Drăgănești a rămas sub cerul liber, după un incendiu devastator, produs din neglijența unei persoane care a dat foc vegetației uscate.

Citiți și: O familie din Neamț a rămas sub cerul liber după ce casa a fost devastată de un incendiu (FOTO)

„Mâine o să merg acolo să vedem ce s-a întâmplat și să îi ajutăm. Fac apel, dacă în perioada aceasta tot privim în suflete și înțelegem drama ucrainenilor, să nu uităm nici de semenii noștri de aici. Putem identifica printre ei oameni care au nevoie de ajutorul nostru. E bine să privim în sufletele noastre și să ne redescoperim bunătatea.”, a conchis Adrian Niță.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate