Poveștile fascinante din spatele denumirilor lunilor anului. De ce „ianuarie” sau „iunie”?

0

V-ați întrebat vreodată de ce prima lună de iarnă este numită decembrie, sau de ce restul lunilor anului poartă denumirile pe care le cunoaștem?

Calendarul nostru modern – după cum știm – își are originile cu mii de ani în urmă, din timpul Imperiului Roman. Chiar și după căderea acestui imperiu, calendarul roman a continuat să fie folosit în fostele sale teritorii în timpul Evului Mediu timpuriu. Deși unele detalii s-au schimbat, sistemul nostru modern este la bază o versiune a acestui calendar antic, iar moștenirea noastră romană a modelat modul în care vorbim despre date și oră. Iată cum lunile anului și-au primit de fapt numele:

IANUARIE – prima lună din calendarul imperial roman poartă numele zeului Ianus, una dintre cele mai vechi divinități din mitologia romană. La origine, Ianus a fost un rege care a domnit în Latium în epoca de aur. După moarte a fost divinizat fiindcă sădise în supușii săi evlavia și puritatea morală, fiind înfățișat cu două fețe opuse: una care privea înainte, cealaltă, înapoi. Era zeul ușii, al sărbătorilor și riturilor de trecere și al fenomenelor de tranziție.

Ianus, sculptură din Muzeele Vaticane

FEBRUARIE – Luna februarie își ia numele de la februa, un festival de purificare despre care se credea că șterge spiritele rele din orașul Roma. În a 15-a zi a lunii aveau loc o serie de ritualuri – dintre care multe implicau sacrificii sau parade rituale. În religia romană antică, Februus, al cărui nume înseamnă „purificator”, era considerat zeul purificării.

Aceste activități de purificare au avut loc cam în același timp cu Lupercalia, o sărbătoare romană în cinstea lui Faun și, de asemenea, a lupului care i-a alăptat pe Romulus și Remus. Din cauza acestei coincidențe, cei doi zei (Faun – un vechi zeu italic al ogoarelor și vitelor celebrat în cadrul sărbătorii Lupercalia – și Februus) au fost adesea considerați ca fiind una și aceeași entitate.

Lupercalia – reprezentare

MARTIE – Martie poartă numele lui Marte, zeul roman al războiului. Se crede că luna aceasta a marcat începutul perioadei în care armata romană avea să se pregătească pentru următorul sezon al campaniilor militare.

Prin urmare, era importantă sărbătorirea acestui zeu al războiului în acest moment, iar martie era o perioadă de ritualuri și festivaluri care să asigure succesul militar. Inițial, luna martie era prima lună din calendarul roman, care la acel moment avea doar zece luni. Cu toate acestea, pentru a preveni confuzia cu privire la date, s-au adăugat două luni suplimentare (ianuarie și februarie), iar începutul anului a fost mutat în ianuarie.

Reprezentare medievală a zeului Marte, îndemnând la război

APRILIE – este numită după luna romană Aprillis, folosită ca denumire pentru a patra lună din calendarul roman. Cu toate acestea, există mai multe teorii cu privire la originile acestui nume.

Una dintre cele mai populare idei este că Aprillis este legată de latinescul aperire, care înseamnă „a deschide”. Aprilie este luna în care florile încep să înflorească, motiv pentru care poartă acest nume special.

Cu toate acestea, alții cred că aprilie poartă numele Afroditei, zeița greacă a iubirii și frumuseții. Echivalentul roman al Afroditei, Venus, a fost sărbătorit în mod tradițional în aprilie și mulți cred că „aprilie” a fost moștenit inițial de la numele grecesc Afrodita.

Aprilie – reprezentare dintr-un mozaic roman al lunilor (din El Djem, Tunisia, prima jumătate a secolului al III-lea d.Hr.). Fotografie de Ad Meskens CC BY-SA 3.0

MAI – luna în care pământul începe să dea roade poată numele zeiței grecești a pământului , Maia. Poetul roman Ovidiu a oferit însă o altă sugestie pentru etimologia acestei luni. El a susținut că numele latin pentru „mai” provine de la maiores, adică „bătrâni”, și a fost în contrast cu numele pentru iunie, care provine de la iuniores, sau „tineri”.

În mitologia greacă, Maia este considerată fiica lui Atlas și al Pleionei. În mitologia romană, însă, reprezenta o divinitate veche de origine obscură.

Hermes și Maia – sursa foto: thevintagenews

IUNIE – luna în care cade mijlocul verii și este legată de una dintre cele mai importante zeități ale Panteonului Roman. Juno, soția lui Jupiter, este sărbătorită în iunie și își dă numele acestei luni importante.

Juno era cunoscută și ca zeița căsătoriei, iar în cultura romană, sfârșitul lunii iunie a fost văzut ca un moment deosebit de propice pentru nunți. Cu toate acestea, căsătoria înainte de data de 15 a lunii era considerată a fi un semn rău și era de obicei evitată.

Juno – statuia expusă la Muzeul Luvru

IULIE – Iulie este prima lună din calendarul roman care poartă numele unei persoane istorice: Iulius Cezar – conducătorul Romei și cuceritorul Galiei. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii și instaurarea Imperiului Roman. A provocat războaie de cucerire fără acordul senatului roman. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic. În anul 55 î.Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie.

Iulie se numea inițial Quintilis, deoarece era a cincea lună din calendarul tradițional roman. Cu toate acestea, după asasinarea lui Cezar în 44 î.Hr., a fost redenumit în onoarea sa, deoarece era luna nașterii sale.

„La morte di Cesare” (Moartea lui Cezar) de Vincenzo Camuccini

AUGUST – Succesorul lui Iulius Caesar, Octavian, nu a putut concepe să fie întrecut de tatăl său adoptiv drept urmare, luna următoare din calendarul roman poartă numele lui.

Octavian a ajuns la putere pentru a deveni primul împărat al Romei, moment în care și-a schimbat numele în Augustus, adică „consacrat” sau „venerabil”.

August, deci, poartă numele acestui mare lider roman, ca parte a strategiei inspirate de autopropaganda a lui Octavian. Deși mulți alți lideri romani au încercat să se introducă în calendar, niciunul dintre ei nu a reușit, iar Iulius Cezar și Augustus rămân singurii comemorați în lunile anului.

Foto: Wikipedia

SEPTEMBRIE – DECEMBRIE – Lunile rămase din calendarul roman au o etimologie mai puțin semnificativă. Ele au fost numite conform sistemului original de datare pe zece luni care era în vigoare înainte de modificare.
Septembrie vine de la septem, adică șapte; octombrie din octo, adică opt; noiembrie din novem, adică nouă; iar decembrie din decem, adică zece.

O altă ipoteză este aceea potrivit căreia lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie sunt numite în acest fel deoarece pe vremuri Anul Nou începea în martie, imediat după echinocțiul de primăvară.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate