Poșta Română, în zodia PNL. Reorganizare sau colonizare politică?

0

De când a intrat în zodia PNL, Poșta Română e în „reorganizare”. Din ce se vede din exterior, această reorganizare seamănă mai mult a colonizare politică, Poșta fiind parazitată din ce în ce mai mulți oameni puși pe funcții pe criterii politice de către cei de la PNL.
Problema cea mai mare nu este că se pun șefi numiți politic ci că PNL nu mai are oameni competenți pentru funcții și pun indivizi care nu au nicio pregătire într-un domeniu de activitate să coordoneze acel domeniu. Asta nu poate duce decât la haos și faliment, direcție în care se pare că se îndreaptă și Poșta Română și vă vom da câteva exemple în acest sens.

Compania trebuie să gestioneze vestitele carduri de energie și încasarea facturilor. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va furniza românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 1400 de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare, una în februarie, alta în septembrie 2023. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Pe lângă toate atribuțiile pe care le aveau poștașii până acum, vor avea după ei și telefoane, respectiv imprimante mobile pentru „digitalizarea” activității. Ar fi fost ideal ca angajații să beneficieze din timp și de un instructaj corespunzător, știut fiind faptul că digitalizarea nu a fost și încă nu este punctul forte al Poștei Române. O recunoaște însuși directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan, pe 17 ianuarie 2023, la Antena 3 -: ”Există o pregătire la nivel național, după aceea la nivel de sucursale, la nivel de OJP și ulterior la nivel de oficiu poștal. Toată această pregătire ar trebui să dureze două săptămâni și noi intenționăm să o începem la 1 februarie, atunci când normele sunt clare, atunci când procedurile sunt clare”.

Modernizarea are și ea un preț, tot pe banii contribuabililor, și e făcută pe repede înainte, deoarece ordonanța făcută în ultimul ceas cu ajutoarele pentru energie bate la ușă. Încă din 8 decembrie 2022 se știa de faptul că e nevoie de modificări majore în infrastructura Poștei Române, care are exclusivitate pe cardurile de energie, însă compania cu Guvern și conducere PNL s-a trezit abia la jumătatea lunii ianuarie să cumpere printr-un fel de procedură de urgență aparatura necesară pentru desfășurarea activității. Cu alte cuvinte, ei au făcut o ordonanță de urgență și tot ei se încurcă în proceduri. Nu se știe dacă din pură incompetență sau dintr-o intenție obscură de a transforma un ajutor social într-un posibil eșec pentru ca tot cei „deștepți” să aibă de câștigat din achiziții. Conducerea liberală a Poștei Române s-a scuzat, tot la Antena 3, pe 17 ianuarie: „Deci ordonanța de urgență a trecut abia săptămâna trecută. Noi nu putem să demarăm un contract până când lucrurile nu sunt clare. Intern, noi ne-am pregătit, încă de luni am început distribuirea acelor declarații pe proprie răspundere.”

Pe 13 ianuarie 2023, Poșta Română anunța demararea unei achiziții directe de 21,7 milioane de lei pentru 7000 de PDA-uri, 7000 de abonamente de date mobile și 8600 de imprimante mobile. Această achiziție, spune liberalul Valentin Ștefan, managerul Poștei Române, e importantă în contextul în care compania nu dispune de aceste mijloace în prezent pentru a se putea ocupa eficient de cei aproximativ 4 milioane de beneficiari ai cardurilor de energie.

După ce se va rezolva și cu achizițiile și digitalizarea, pacostea cardurilor de energie va cădea pe capul poștașilor care merg din ușă în ușă, din poartă în poartă, pe salarii în continuare mici și în condiții de muncă discutabile. Nu mai discutăm de haosul care cel mai probabil va fi la ghișele subdimensionate ale Poștei, pentru că cetățenii simpli încă nu înțeleg absolut nimic din deciziile „smart” ale liberalilor vizionari. Deși s-ar fi impus un fel de bonus pentru acești poștași, conducerea liberală a Poștei Române aruncă gaz pe foc, punându-și sindicatul în cap.

Reorganizarea „smart” a Poștei Române a fost reclamată de sindicaliști printr-un document trimis șefului liberal, Valentin Ștefan, pe 18 ianuarie (Document aici – click). Practic, sindicatul nu va mai primi banii din cotizațiile membrilor săi. Poșta are, prin lege, obligația de a reține pe statele de plată cotizațiile membrilor de sindicat și de a le vira în conturile indicate, însă, prin reorganizare liberală, cotizațiile nu mai sunt reținute, afectând, astfel exercitarea drepturilor sindicale.

Mai mult, Sindicatul și-a pierdut puterea de a influența în vreun fel reorganizarea companiei. „Era nevoie de acordul Sindicatului până la 30 octombrie 2022, când am semnat un nou Contract Colectiv de Muncă. Din clipa aceea, acordul Sindicatului, care de altfel era ilegal, nu mai este necesar pentru schimbările de organigramă și organizare a companiei etc.”, a declarat Valentin Ștefan pentru Hotnews.

Noi abuzuri sunt reclamate: „Odată cu fluturașii de salariu, angajații au avut surpriza să găsească în plic, formularul ANAF 230, gata completat cu datele personale, prin care celor peste 23.000 de salariați li se cere să verse cei 3,5% din impozitul anual datorat, în contul Fundației Poșta Română. Poșta Română a pus la dispoziția Fundației datele personale ale salariaților, fără acordul lor, așa cum prevede legislația în vigoare. Este de remarcat că, în același plic, salariații au găsit și un Formular de acord de reținere cotizație din salariu către sindicat, lucru care până acum nu s-a mai făcut, de când e Poșta.”, scrie DC News, trăgând un semnal de alarmă cu privire la încălcarea normelor GDPR. Imagini cu aceste documente pot fi văzute aici – click.

Poșta Română contrazice aceste lucruri printr-un drept la replică adresat DC News pe care îl puteți citi integral aici – click. Pe scurt, nimic nu e obligatoriu, ci opțional.

Deputatul Laurențiu Gîdei a făcut, recent, o sinteză a principalelor acuzații îndreptate împotriva conducerii Poștei Române:

Poșta Română făcută ” poștă” de o conducere ipocrită, iresponsabilă, dezinteresată!

În 18 luni, la Poșta Română s-au angajat 65 de persoane, doar la centrala din București!!! (nu poștași, nu oficianți, doar specialiști cu carnet de partid)! Au fost concediați 8 directori cu experiență și alți șefi, deveniți persoane indezirabile și sunt instalați 12 directori noi cu o “misiune” de doar 3 luni!

Se cumpără 200 autoturisme de care nu este urgentă nevoie, dar nu cumpără 40 de camioane care sunt foarte necesare să devii competitiv!

Se pare că în Poștă se știa de achiziția celor 7.000 ipaduri din august 2022!

O coincidență bizară a făcut, se pare, că înainte de elaborarea caietului de sarcini necesar dubioasei achiziții „urgente”, ce a presupus o procedură deosebită, un specialist de la o mare companie, care a și câștigat achiziția, ar fi servit cafeaua câteva zile la rând în sediul companiei!!! (dacă acele camere de supraveghere au funcționat în perioada cu pricina, ar putea fi probate cu imagini vizitele respective). Straniu și ciudat, dacă e adevărat!

Oamenii nu mai suportă comportamentul abuziv al conducerii Poștei care acționează ca pe propria plantație, după cum spun ei.

A cumpărat 380 de biciclete la 1000 euro/ bucata. S-au cheltuit, din conturile Poștei, 380.000 euro. 80 zac într-o magazie din Galați. Probabil intenția ascunsă este de a încerca diminuarea activității și implicit a salarilor poștașilor!

A cumpărat 200 mașini Renault cu 30.000 euro bucata . 7.000 de PDA -uri cu 4 milioane de euro prin negociere fără publicare, transparent, în grabă mare și seriozitate! Suspiciuni? Nu.

La Babadag, Oficiul Poștal de Tranzit și ghișeul care deservește publicul sunt insalubre! La intrare te întâmpină un miros toxic de cablu ars, rămas de la incendiul din 14 decembrie. Nu există sursă de căldură! Este iarnă! Angajații muncesc zgribuliți, înghețati, au salarii minime, sunt speriați de posibilitatea restructurării, sunt descurajați, și-au pierdut orice speranță, demnitate și rămân captivi în acest serviciu până la pensie, în condiții inumane! Directorul județean al poștei din Tulcea, NU mi-a permis accesul în incinta oficiului de tranzit. Poate presa are curiozitatea să viziteze oficiul poștal din Babadag (recomand mască cu filtru pentru a putea respira)! Asta este Poșta Română în anul 2023!

În timpul ăsta, conducerea se lăfăie în salarii babane, deplasări externe inutile, are condiții de muncă mai mult decât decente, directorul general își trage consilieri cu 2 contracte, să câștige într-o lună cât un poștaș sau un oficiant într-un an!

În 2021, 6 privilegiați din echipa lui câștigătoare au fost și în Coasta de Fildeș la Congresul poștal universal!? Unii dintre plimbăreții de atunci, pe banii Poștei, acum sunt printre directorii abia numiți. Pentru ce au fost??? Pentru ce se tot plimbă privilegiații prin toată Europa, în special la Chișinău, în Republica Moldova, în SUA și în alte țări? Au deschis birou la Chișinău care doar toacă bani inutil! Un total dispreț față de cei mulți și săraci, care trudesc, precum sclavii, în Poșta Română.

Oficiile poștale din țară au ajuns niște dărâmături, în care îți este frică să intri. La Piatra Neamț, de unde este unul dintre noii directori favoriți, a fost finalizată în 2021 o investiție de 2,7 milioane lei, care nu-și avea rostul și nici nu aduce un plus de valoare Poștei. Proiectul inițial era amplu, clădirea având nevoie de o consolidare serioasă, fiind veche, cu risc seismic ridicat, dar, s-a făcut repede cu var și sclipici de 2,7 milioane lei!

La Cluj, altă reabilitare cu cântec și mare capodoperă a actualei conduceri iresponsabile, care are un iz mafiot de atribuire! A aprobat reabilitarea clădirii Poștei pentru suma de 5 milioane euro. Poșta a pus, ca obligativitate, autorizație ANRE pentru: reabilitare și pentru refacere instalație electrică.

Câte firme credeți că au participat? UNA! O singură firmă. Și anume, cea care are autorizație. Între timp, Poșta renunță la refacerea instalației electrice, iar firma câștigătoare rămâne doar cu reabilitarea. Se spune că au făcut și niște trăsnăi în documente, să iasă treaba așa cum trebuie!

După apelul meu, de zilele trecute, m-au contactat mulți lucrători din Poșta Română și mi-au povestit foarte multe nereguli, supărări și dezamăgiri. Se simt singuri, abandonați!

Poșta Română este un butoi de pulbere! Din păcate, angajații și-au pierdut speranța în sindicatul lor, puternic cândva, care pare că a fost „cumpărat” de actuala conducere, prin semnarea unui Contract Colectiv de Muncă defavorabil lor, cu drepturi salariale pierdute. Cum a putut să lase ca munca de ani de zile a unei organizații puternice să se ducă pe apa sâmbetei? Nimeni nu mai apără interesele miilor de lucrători, „talpa” Poștei, cum li se spune, care duc greul companiei? Sindicatul a înghețat la fel ca miile de lucrători din țară care au avut încredere în ei… Toată lumea din Poștă e speriată, terorizată!

Planul de management al actualului director nu e pe nicăieri. Există doar vechiul plan, al altei conduceri, care avea obiective clare de investiții, pentru care au și obținut o linie de creditare de la o bancă, în valoare de 200 milioane de lei, dar, se pare că actualul director folosește acei bani pentru alte nebunii coapte prin birouri împreună cu armata sa de 16!!! consilieri?!!! (oare a verificat cineva, vreodată destinația sumelor trase din credit, mai ales la sfârșit de an 2022 ?!)

Nici Prim Ministrul României nu cred că are 16 consilieri plătiți atât de bine ca cei de la Poștă, cu mașină și șofer la scară și, cine știe cu câte contracte de muncă încheiate cu Poșta!!! În timpul ăsta, poștașii duc greul companiei în condiții vitrege, pe salarii mizere, cu spaima reducerii normelor de muncă și tăierii salariului sau chiar a posturilor.

Poșta Română trebuie salvată imediat! Trebuie scoasă din mâinile unor „latifundiari” care cred că au în proprietate sclavi!

Poșta Română este unul dintre cei mai mari angajatori de stat. Este o forță de care această conducere își bate joc, o devalorizează și o decredibilizează!

Oare poștașii, oficianții, angajații care duc greul, nu merită o majorare salarială reală?

Un management defectuos taie cheltuielile de la cei care produc și satură gașca de prieteni care habar nu au ce înseamnă Poșta Română!

Cu experiență în istorie, limbă rusă, „visul american” și monitorizarea organizațiilor teroriste, Valentin Ștefan continuă procesul de reorganizarea a Poștei Române așa cum consideră dumnealui, înlăturându-i pe cei care îl încurcă. Click aici pentru CV.

Despre „reorganizarea” liberală a Poștei în teritoriu, la Neamț, puteți citi mai multe în articolul de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate