VIDEO: Motivul pentru care un cetățean a fost dat afară cu Poliția din ședința de Consiliu Local Războieni

0

Un cetățean al comunei Războieni a fost dat afară cu Poliția din ședința publică de Consiliu Local Războieni. Motivul invocat de cei din Primărie și din Consiliul Local ar fi o așa-zisă prevedere dintr-un regulament de organizare și funcționare adoptat în 2020 pe care îl puteți citi aici – click. Poliția, pe de altă parte, a invocat articolul 13 din legea 61/1991 privind „pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităților publice centrale și locale”. Ciudatul conflict a fost filmat de cetățean și îl puteți vedea mai jos, alături de punctul de vedere al celui dat afară din ședință.

Deși, teoretic, ședințele de Consiliul Local sunt publice și cetățenii au voie să participe în limita locurilor disponibile, regulamentul adoptat în 2020 la Războieni interzice persoanelor fizice să filmeze ședințele și, de asemenea, pentru a participa la ședință trebuie să anunțe intenția în scris secretarului general al comunei. Mai mult, cetățeanul a fost certat de față cu Poliția că nu a anunțat cu 48 de ore înainte că dorește să participe, însă această prevedere din regulament este dedicată doar persoanelor juridice de tip mass-media.

Din păcate, noile legi din România permit primăriilor să facă astfel de regulamente și să interzică oricui să filmeze o ședință de consiliu local. De exemplu în comuna Tarcău – Neamț, o comună de dreapta condusă de PNL și USR, s-a interzis participarea la ședință a persoanelor care nu sunt din localitate. Cum în comuna respectivă nu este nici un organ de presă, implicit presa nu are voie la ședințele Consiliului Local.

Și la Războieni unde este primar PSD s-a folosit legea în sensul restricționării accesului pentru persoanele incomode căci cetățeanul dat afară este unul care are o relație tensionată cu primăria de mulți ani, fiind un fel de avertizor public în comună

Pe cealaltă parte, la Războieni, primăria are legea de partea ei chiar dacă vorbim de o lege greșită pentru că regulamentul primăriei interzice efectiv prezența oricui la ședințele de urgență sau de îndată unde nu ai cum sa faci cereri cu 48 de ore înainte.

La un moment dat chiar am făcut demersuri să se facă ceva în privința corectării legilor care îngrădesc accesul presei sau a cetățenilor la ședințele de consilii locale dar o dată cu reinstaurarea USL șansele să se mai repare ceva care să fie in dezinteresul clasei politice au devenit minime.

„Analfabetismul funcțional ridicat la nivel de artă în Primăria Războieni. Dacă legile și regulamentele ar avea poze explicite, probabil ar înțelege și analfabeții functional din Primaria Războieni, drepturile pe care cetățenii le au. Mai exact primarul, secretara acestuia, bibliotecarul și președintele de ședință Focșăneanu Mariana Severina nu sunt în stare să înțeleagă un simplu articol.

După ce inițial mi s-a permis accesul la o ședință publică a consiliului local, unde oricine poate participa conform legilor în vigoare, ulterior mi s-a cerut părăsirea sălii, invocându-se un alineat din Regulamentul de funcționare a Consiliului Local, dar care se adresa persoanelor juridice. Insistând pentru respectarea legii, am refuzat părăsirea sălii de ședință, motiv pentru care primarul si-a pus secretara să cheme poliția. Cei trei angajați ai primăriei și-au atins scopurile perfide și, manipulându-i ca pe niște copii, am fost „invitat afară” din sala de ședințe de către cei doi polițiști, totul doar cu complicitatea penală a președintelui de ședință Focșaneanu.

Deoarece mi-au fost încălcate drepturile prevăzute de legile în vigoare și anume 57/2019, 52/2003 și ROF CL Războieni, toți acești funcționari incompetenți vor avea plângeri penale pentru abuz în serviciu. Oare ce aveau de ascuns de nu mi s-a permis accesul la o ședință publică? Veți afla în zilele următoare cum se cheltuie în bătaie de joc banul public în comuna Războieni”, declară cetățeanul în cauză.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate