Poliția Locală ne spune că cetățenii trebuie să tundă iarba, să deratizeze și să facă dezinsecție în Piatra-Neamț

7
FOTO: POLITIA LOCALA

Mulți pietreni s-au plâns în ultima perioadă de faptul că iarba le-a ajuns la genunchi și că e plin de căpușe, un risc real pentru sănătatea oamenilor și animalelor. Primarul Andrei Carabelea a recunoscut public că s-a întârziat nepermis de mult cositul ierbii, motiv pentru care în urmă cu două zile, pe 24 mai, declara că oferă salariu de 2500 lei angajaților responsabili cu întreținerea spațiului verde:

„Am inițiat astăzi o întâlnire cu lucrătorii societății CMI Urban pentru că îmi doresc să găsim împreună soluții optime care să ducă la recuperarea decalajului privind programul întreținerii spațiului verde. Mă refer aici la cosit, situație stringentă care mă preocupă constant. I-am rugat să facă eforturi și să accelereze ritmul de lucru pentru perioada imediat următoare. Mi-am asumat angajamentul de a le asigura un venit lunar net de 2500 lei pentru toți cei care-și respectă norma de lucru. Și mă bazez pe faptul că fiecare a înțeles mesajul de a trata orașul cu cel puțin aceeași seriozitate cu care își îngrijesc propriile gospodării. Cu toții ne dorim un oraș curat și îngrijit, iar eu mă voi asigura că așa va fi.”

Iată că astăzi, 26 mai, Poliția Locală confirmă același lucru, dând dreptate cetățenilor, și anume că „Toaletarea spațiilor verzi din jurul blocurilor, tăierea ierbii și a vegetației reprezintă o necesitate odată cu sosirea sezonului cald.”

Informația transmisă de Poliția Locală, care poate părea surprinzătoare, dar este scrisă negru pe alb sună astfel:

„Pentru a veni în sprijinul Primăriei Municipiului Piatra Neamț, polițiștii locali discută zilele acestea cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru a-i informa cu privire la obligațiile pe care le au în privința spațiilor verzi din imediata apropiere a blocurilor sau a condominiilor.

📌Cetățenii trebuie să știe că respectivele spații necesită întreținere de cel puțin două ori pe an, locatarii sau asociația de proprietari trebuie să se îngrijească ca iarba să fie tunsă, iar vegetația uscată să fie înlăturată.

📌Potrivit Regulamentului privind normele de bună gospodărire, întreținere, curățenie și estetică în municipiul Piatra Neamț instituțiile publice, agenții economici, persoanele fizice proprietari sau chiriași ai apartamentelor din condominii, asociațiile de proprietari, cetățenii sunt obligați să ia măsuri pentru asigurarea curățeniei și îmbunătățirea aspectului edilitar al clădirilor, curților, împrejmuirilor, căilor de acces, precum și a străzilor, drumurilor și zonelor verzi aferente imobilelor.

În acest scop le revin următoarele obligații: să efectueze lucrări de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din jurul blocurilor, spațiilor comerciale, instituțiilor publice în care își desfășoară activitatea, să îngrijească pomii, florile, peluzele din fața și din perimetrul imobilelor și a curților pe care le dețin sau le administrează și să le reamenajeze pe cele degradate (art. 1, lit. ”q” – HCL 7/2010).

❗Este o responsabilitate pe care o are fiecare dintre noi și care se regăsește în toate comunitățile.

❗O altă responsabilitate a asociațiilor de proprietari o reprezintă și realizarea dezinsecției și deratizării, cel puțin o dată pe an, cu operatori specializați în domeniu.”

Confuzia apare deoarece pe 20 mai, primarul Carabelea mulțumea asociațiilor de proprietari pentru implicare (fără a spune că este și o obligație), dar dădea vina pe deficitul de personal în domeniul îngrijirii spațiilor verzi.

„Am mers personal în teren, am citit toate comentariile dumneavoastră legate de situația cosirii și vă împărtășesc pe deplin dezamăgirea. Nu este neglijență sau dezinteres, problema mă preocupă intens, ci este vorba de un motiv foarte întemeiat: ne aflăm într-un deficit de personal, deloc mic (aproximativ 30 de persoane). Sunt perfect conștient de efectele asupra calității vieții fiecărui pietrean și asupra imaginii orașului, așa că sunt în căutate permanentă de soluții. Ar fi foarte ușor să dau vina pe vremea din ultima perioadă, care nu a fost chiar propice acestor activități, dar nu voi ascunde adevărul: deficitul de personal este principalul impediment. (….) Foarte important: un mare MULȚUMESC asociațiilor de proprietari care s-au mobilizat și au întreprins acțiuni de cosire și deratizare în perimetrul asociației. Mi-aș dori ca toate asociațiile de proprietari să dea dovadă de solidaritate și motivație pentru a ne ajuta în acest demers. Este acel exemplu foarte necesar că schimbarea ține de fiecare dintre noi și o ieșire din paradigma „să se facă”, pe care mulți pietreni o experimentează.”

Deci, pe 20 mai era deficit de personal, iar pe 26 mai este obligația asociațiilor de proprietari.

Regulamentul citat de Poliția Locală, HCL 7/2010, poate fi analizat mai jos:

anexa_7_2010

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. Gabriel spune

    Dacă noii facem aceste lucrurii impozitul atunci îl plătește primarul și poliția locală sa înțeleg. Am ajuns un oraș de rahat. Sa ne aducem aminte ca Piatra Neamț a luat maturoiul de aur cel mai curat oraș din România și atunci nu tundea locatari iarba tot primăria o făcea. Rușine primăriei mai aveți pretenții sa va voteze lumea

  2. Gulei Mihai spune

    Primarule, scoate i la munca pe asistatii sociali care stau si mananca seminte,sau iti e teama ca nu te vor mai vota?

  3. Cristian spune

    Mai bine s-ar ingriji politia locala de acest lucru ca oricum nu fac nimic.

  4. Cineva undeva spune

    Spațiul verde din jurul blocului este în proprietatea primăriei sau a blocului

  5. unu spune

    „asociația de proprietari trebuie să se îngrijească ca iarba să fie tunsă” adica, in traducere, sa beleasca ochii la ce voteaza data viitoare

    1. Cosash spune

      Un sistem ,cu mari lacune ,nu are cum sa functioneze doar cu oamenii din birouri si declaratii!

  6. Mihai spune

    La fostul tribunal din Mihai Eminescu e Jungla. Vara ne omoară insectele. Acolo nu a mai făcut nimeni nimic de ani de zile!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate