Cauza incendiului de la ATI Piatra-Neamț se lasă așteptată. Un raport medico-legal ridică semne de întrebare

0

Publicația Gândul a prezentat ieri, 25 mai, un raport medico-legal care ar aparține uneia dintre victimele incendiului de la ATI Piatra-Neamț din 14 noiembrie 2020.  Zece pacienți care erau în stare gravă, bolnavi de COVID și ventilați mecanic, au murit, dintre care trei au fost găsiți carbonizați. Restul victimelor au decedat ca urmare a deconectării de la aparate și oxigen. Secția ATI a fost evacuată de pompieri.

Medicul de gardă Cătălin Denciu a suferit, de asemenea, arsuri grave pe o suprafață mare a corpului, necesitând tratament de specialitate în Belgia. Din fericire, acesta se recuperează bine. Cu toate acestea, o parte dintre familiile victimelor decedate la ATI Piatra-Neamț cer dreptate și daune de 1 milion de euro.

Sursa citată precizează că Medicii legiști care au realizat autopsiile pacienților morți în urma incendiului izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au stabilit că mai multe victime au avut o moarte neviolentă, provocată de insuficiența respiratorie generată de boală.

De asemenea, se prezintă și un raport medico-legal prin care se arată că victima a murit… de COVID și ca urmare a comorbidităților.

Conform literaturii medico-legale de specialitate, moartea imediată, la locul accidentului, sau la foarte scurt timp, într-un incendiu, poate fi cauzată de: intoxicație cu monoxid de carbon; asfixie chimico-atmosferică (scăderea concentrației de oxigen, fum în exces); edem ori spasm laringian; arsuri pe suprafața corporală și ale căilor respiratorii. intrucât examenul necroptic și examenele complementare nu au evidențiat niciuna din cauzele de moarte enumerate mai sus, date fiind: afecțiunea principală ce a determinat internarea (pneumonie virală covid-19), comorbiditățile existente și evolutia cazului în perioada spitalizării, nu se poate stabili existența unei legături de cauzalitate între incendiul din 14.11,.2020 și decesul sus-numitului”, se arată într-unul dintre rapoartele medico-legale, conform publicației Gândul.

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă două dintre familiile unor pesoane decedate în urma incendiului, a declarat, pentru Gândul.ro, că, în ceea ce privește ancheta se așteaptă încă un răspuns de la specialiștii care realizează expertiza legată de cauzele exacte ale incendiului, după care, din punctul său de vedere, dosarul ar putea să fie trimis în judecată.

În același timp, avocatul a spus că procesul este așteptat și de familiile victimelor, care s-au constituit părți civile. în acest sens, unele familii ar fi cerut daune care ajung la suma de un milion de euro.

Din punct de vedere al anchetei până în momentul de față au fost audiate majoritatea persoanelor implicate care făceau parte din corpul medical și nu numai dar și reprezentanți ai firmelor ce asigura mentenanța în cadrul spitalului Piatra Neamț. În momentul de față, se așteaptă un răspuns din partea INSEMEX, care, în colaborare cu Institutul Național de Expertize Criminalistice subdiviziunea din Iași, care trebuie să se stabilească, în mod concret, care a fost cauza incendiului. Amintesc faptul că mai multe familii ale victimelor din spitalul de la Piatra Neamț s-au constituit deja părți civile în cadrul dosarului penal cu sume ce ajung până la un milion de euro  pentru fiecare familie, iar ulterior momentului aflării cauzei probabile, dacă nu chiar precis a incendiului, din punctul meu de vedere procurorul poate trimite dosarul în judecată”, a declarat Adrian Cuculis, pentru Gândul.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate