„Pogorarea Sf. Duh”, hramul Bisericii de la Gara, pastorita de parintele Gheorghe Mocanu

1

Biserica “Pogorarea Sf. Duh” din Piatra Neamt sau Biserica de la Gara, asa cum este cunoscuta de credinciosii care ii pasesc pragul, imbraca duminica, 12 iunie, haina de sarbatoare a hramului. Ca in fiecare an, Biserica este impodobita cu multa daruire de catre preotul paroh Gheorghe Mocanu. Aceasta biserica si-a inceput existenta in anul 1999, in decembrie avand loc slujba de sfintire a demisolului. Biserica s-a inaltat ulterior, fiind impodobita cu o pictura in tehnica al-fresco, executata de pictorul Ciuhureanu din Bucuresti. Preotul paroh Gh. Mocanu a avut grija ca in construirea si inzestrarea bisericii sa fie folosite materiale si accesorii de cea mai buna calitate cum ar fi acoperirea bisericii cu tabla plannja, pardorsire cu marmura de Ruschita, impodobirea cu candelabre foarte frumoase etc. Parintele paroh ne povesteste ca pe perioada construirii bisericii era prezent la toate targurile de materiale de constructie, pentru a cauta solutii optime pentru biserica. Usile de la intrarea principala sunt din bronz masiv, iar catapeteasma este o  opera de arta din lemn de tei, realizata de o echipa de sculptori din Bacau. Ca stil, biserica este fidela constructiei de tip stefanian, intalnita predominant in zona Moldovei.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a slujit recent in aceasta biserica cu ocazia Sf. Stefan, pe data de 27 decembrie 2010. In prezent, alaturi de pr. paroh mai slujeste pr. Chitimus Dumitru, transferat de la biserica Sf. Ioan Domnesc.  Aceasta biserica, datorita pozitiei ei, constituie un punct de trecere si de meditatie pentru toate varstele: de la batranii care vin de la tara si merg in piata pentru cele necesare, pana la copiii care fac naveta la liceele si scolile din oras. Pe langa acestia, foarte multi din cei ce isi incep serviciul dimineata vin si “semneaza condica” la aceasta biserica, rugandu-se pentru liniste si sanatate.

Hramul acestei biserici, sarbatoarea Rusaliilor, reprezinta aspectul principal al infiintarii bisericii pe pamant. Duhul Sfant a fost trimis asupra apostolilor care au inceput sa vorbeasca in limbi straine tocmai pentru a propovadui evanghelia intregii lumi. Obiceiul impartirii crengutelor de tei sfintite cu ocazia slujbei Rusaliilor este preluat de la evreii care impodobeau la 50 de zile de la invierea lui Hristos casele cu ramuri de nuc sau de tei, simbolizand limbile de foc sub care s-a pogorat Sf. Duh peste Apostoli.

Iosub Catalin

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. draguta spune

    Am fost ieri la Slujba Rusaliilor, si am avut o revelatie. Ma aflam parca intr-un loc de vis,un loc fantastic, asa cum mai vazusem doar in alte locuri sfinte din Europa. Felicitari parintelui paroh, Mocanu Gheorghe!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate