PNL Neamț ajută firma care a renovat podul ce s-a dărâmat la Luțca?

1

După cum știe toată lumea, podul de la Luțca din județul Neamț s-a dărâmat. Firma care a lucrat la acest pod este una foarte apropiată de politicienii din fostul PDL, actualul PNL. În special ne referim aici la patronul firmei și fiul care a avut o perioadă scurtă de viață politică la PSD unde a fost și ales pe listele de deputați, dar numai cu PSD nu avea el treabă, așa că a trebuit să plece din partid.

De la o vreme încoace, brusc, PNL Neamț a început un demers foarte agresiv care la prima vedere pare a avea un interes politic de atacare a PSD și a președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, dar, analizată la rece, situația naște suspiciuni întemeiate că ar fi de fapt o regie bine gândită de ajutare a constructorului care a reabilitat podul și de mutare a atenției pe factorul politic și, mai mult de atât, de rezolvare a problemei financiare în vederea construirii unui nou pod din bani publici, nu din bani recuperați de la vinovați.

În concret, PNL Neamț cere bani de la CJ Neamț pentru construirea unui pod de pontoane și de la guvern pentru reconstrucția unui nou pod. Aici vine întrebarea de bun simț pe care și-ar pune-o orice om ce a urmărit acest subiect. Păi de ce bani de la CJ Neamț sau de la guvern dacă s-au cheltuit deja o mulțime de bani pe pod și acesta s-a dărâmat? De ce să nu se ia banii de la firma care a executat lucrarea, de la proiectanți sau de la alții care se vor găsi vinovați?

Răspunsul la întrebarea de ce firma Darcons controlată de Romică Rotaru și Alexandru Rotaru (tată și fiu) care a lucrat la pod și a încasat bani frumoși a dispărut din orice dezbatere liberală legată de pod ar putea veni din următoarele indicii:

 • Actualul președinte al PNL Neamț este în relații vechi cu Rotaru Alexandru, la restaurantul căruia și-a făcut și nunta, locația fiind una cu vechi legături cu PNL, deoarece într-una dintre campanii la același restaurant a avut sediul de campanie chiar PNL.
 • Legăturile vechi dintre firma care a refăcut podul prăbușit de la Luțca și actualul deputat PNL Neamț, Laurențiu Leoreanu, sunt, de asemenea, cunoscute din rechizitoriile în urma cărora domnul Leoreanu a trebuit să explice în fața instanței ce instrucțiuni transmitea celor de la Darcons din partea lui Gheorghe Ștefan.
 • Firma Darcons era clar una dintre firmele abonate la banii publici împărțiți de PDL, actualmente PNL, în județul Neamț și despre asta am scris la timpul respectiv (click aici pentru articol)

Ar mai fi și alte dovezi de legături strânse de prietenie între actuali lideri ai PNL Neamț și cei care conduc firma Darcons care a refăcut podul ce s-a dărâmat la Luțca, dar vom vorbi despre ele cu altă ocazie.

Așadar, printr-o coincidență bizară, PNL Neamț a început o operațiune de zgomot care politic nu rezolva mare lucru dar abate categoric atenția publică de la firma Darcons al cărei nume nu este pronunțat de cei de la PNL, firmă care a încasat banii de la podul de la Luțca și, deși are o cifră de afaceri foarte mare, ca prin magie, acum câteva zile Darcons a intrat în insolvență.

Tot foarte ciudat este și faptul că mulți liberalii sunt antrenați într-o acțiune sinucigașă din punct de vedere politic cu tot felul de activități politice, proteste și petiții pe tema podului de la Luțca care nu doar că fac deservicii de imagine partidului, dar propun doar soluții ca banii pentru un eventual pod provizoriu sau unul nou să fie luați din bugetul național sau cel județean, nu de la cei care s-ar face vinovați de prăbușirea podului.

Făcând abstracție de toate suspiciunile noastre și de indiciile clare de relații apropiate între liderii PNL Neamț și firma care a reabilitat podul prăbușit la Luțca, rămân câteva întrebări pe care ar trebui să și le pună inclusiv liberalii antrenați în această acțiune de gălăgie care ajută și firma Darcons:

 • De ce investește PNL Neamț așa de mult efort, logistică, oameni, bani și sacrifică imagine pentru a se face un pod provizoriu sau a se reface acel pod din bani publici, ridicând astfel o mare presiune de pe umerii firmei Darcons?
 • De ce investește PNL-ul resursele într-un subiect cu impact electoral și interes public redus, când ar putea să abordeze subiecte cu mare impact electoral care sunt de interes major și de mare ajutor pentru nemțeni? De exemplu, ar putea face zgomot pe tema dezastrului din sistemul de sănătate județean care e în curtea adversarilor politici social democrați și interesează, impactează și afectează mai mult de jumătate din populația județului. Sau ar putea face gălăgie pe tema pădurilor, subiect care afectează aproape jumătate din populația județului, că au ajuns oamenii din Neamț pe care cad pădurile să dea minim 500 lei pe un metru cub de lemn de foc. Și câte și mai câte subiecte de mare ajutor pentru nemțeni și cu mare impact electoral pentru PNL ar mai fi.
 • De ce aleg liberalii sau poate doar liderii lor să se angreneze într-un demers cel puțin ciudat, dacă nu chiar ridicol, dar care ajută indirect firma ce a reabilitat podul de la Luțca?

Dacă suspiciunile noastre sunt întemeiate vom afla probabil dintr-un eventual rechizitoriu. Până atunci, că tot vorbeau cei de la PNL de prioritizarea banilor de la CJ Neamț, rămâne întrebarea de ce prioritizează liberalii eforturile și resursele pe rezolvarea problemei de la Luțca din bani publici, nu din cei ai vinovaților și nu au ca prioritate oamenii care mor cu zile prin spitale, nemțenii ce fac frigul prin locuințe, codrii Neamțului care pleacă cu vagoanele și așa mai departe? Oare se folosește cineva de la PNL Neamț de tot partidul ca să ajute un prieten?

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
 1. Tizu Costel spune

  Se vede treaba că vin alegerile și canaliile politice, care numai bine nu au facut, încep sa-și intensifice campaniile de imagine. E singurul lucru care-i interesează. Galceava asta între partide e pentru proști.E ca la Steaua si Dinamo. Nu joaca nimic, dar unii le fac galerie și-s fani, cică.Unde mai pui că acum sunt și tovarași pe față.
  Domnule reporter crezi că nouă, celor care suferim și pierdem timp și bani zilnic, ne mai pasă cine e vinovatul? E treaba anchetatorilor și a specialiștilor. Noi cu statul avem o problemă. El a dat contractele, el să facă podul. E obligația lui. Câte zeci de ani credeți că o să treacă până o să se afle vinovatul? Si până atunci ce facem? Câte accidente și câți morți vor mai fi pe ruta ocolitoare? Se vede treaba ca podul de la Luțca a fost doar un subiect de breaking news la televiziunile naționale, de campanie electorală și așa va ramâne.
  Nici un ban alocat , nici un studiu, nimic, Doar vorbe. In tot acest timp și mult timp de acum inainte, noi trebuie sa ne împăcăm cu gândul că pod la Luțca nu o să mai fie și iar , din galceava politică, singurii care pierd suntem noi, oamenii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate