În plină alertă de gripă aviară, localnicii și-au luat lebede ca animale de companie în curți

3

lebede

O veste bună pentru Direcția Sanitar Veterinară. De mâine dimineață, împreună cu alte autorități vor avea plăcerea să facă muncă de teren, mai precis să meargă pe malul lacului Bâtca, din gospodărie în gospodărie, și să vadă cum de au ajuns lebede prin curțile oamenilor.

Pe lacul Bâtca Doamnei și în multe alte zone din Piatra-Neamț și împrejurimi s-a instaurat o carantină pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare detectat la finele lunii ianuarie 2017. (Citește mai multe în articolul Focar confirmat de gripă aviară în Piatra-Neamț! DSV roagă populația să respecte restricțiile impuse )

La momentul respectiv reprezentanții DSVSA Neamț declarau: „Proprietarii de păsări trebuie să facă tot posibilul pentru a evita contactul direct al păsărilor din exploatație cu păsările sălbatice. Vom desfășura activiăți de inspecție la nivelul exploatațiilor de păsări care constau în realizarea unui recensământ al efectivelor de păsări și o inspecție privind eventuala cazuistică pe domeniul influenței aviare.

Iată că în gospodăriile din vecinătatea lacului Bâtca Doamnei nu se respectă acest lucru, lebedele plimbându-se nestingherite pe proprietatea privată. Întrebat de ce a luat lebăda acasă, un cetățean a declarat că de fapt el nu știe nimic, ci doar are gardul mai șubred și au năvălit lebedele. Probabil păsările au simțit că acolo locuiește un om de treabă și au decis singure să devină păsari domestice.

Recomandări pentru populație:

  • Pentru a preveni răspândirea gripei aviare, proprietarul de păsări are obligativitatea de a nu lăsa păsările în afara exploatației.
  • În exploatație, păsările trebuie să fie adăpostite astfel încât să nu intre în contact cu păsările sălbatice.
  • Rațele și gâștele trebuie să fie separate de alte păsări din exploatație.
  • În zona păsărilor nu trebuie să intre alte persoane decât proprietarul.
  • Este interzisă adăparea păsărilor de apă din surse de suprafață, accesibile păsărilor sălbatice.
  • Trebuie folosită încălțământe special destinată acestui scop.
  • Este interzis accesul păsărilor la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
  • Nu se achiziționează păsări, nu se participă la târguri, expoziții, piețe sau alte reuniuni.
  • Orice îmbolnăvire/mortalitate înregistrată la păsări se notifică la medicul veterinar sau la DSVSA Neamț – tel. 0730330660, email office-neamt@ansvsa.ro
  • Cadavrele păsărilor moarte nu se ridică de către proprietari – se notifică medicul veterinar.
  • Toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om.

Toți cetățenii din Piatra-Neamț sunt obligați să respectă măsurile indicate pentru a împiedica răspândirea bolii și pentru propria sănătate. Nerespectarea prevederilor acestei dispoziții reprezintă încălcări ale legii care pot fi sancționate cu amenzi până la 3600 lei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Mihai Mihaita spune

    Aveti grija Sa nu stranute spre voi….

  2. Elena Roibu spune

    „hoby-ul” batà-l norocul .

  3. D.j. Max Dragos spune

    Se domesticesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate