Pietreanul rareșist Aurelian Bălăiță este noul rector al Universității de Arte din Iași

1

Joi seară s-a anunțat scorul finalei pentru funcția de rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, în mandatul 2020-2024. Câștigător, cu 99 de voturi din partea comunității academice, este prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, de la Facultatea de Teatru unde conduce și școala doctorală. El a avut și un mandat de prorector între 2012 și 2016. Contracandidatul său, prof. univ. dr. Doru Albu, de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, a primit 67 de voturi. Joi au fost aleși, de asemenea, membrii Senatului, după ce pe 3 februarie fuseseră votate consiliile facultăților.

Aurelian Bălăiță, Aurel pentru toată lumea, este absolvent al Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, promoția 1982, așa cum publicul nemțean afla în octombrie 2018, într-un episod al seriei Cultul performanței din acel an, dedicat universitarilor ieșeni de top. Ilustram materialul, printre altele, cu o fotografie specială, din 5 octombrie același an, în care apare alături de Matei Vișniec, poet, dramaturg, romancier și jurnalist de patrimoniu. Laudatio la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al universității fusese rostit chiar de profesorul Bălăiță.  

Rareșiștii au avut ocazia să-l reîntâlnească anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie, pe parcursul săptămânii dedicate împlinirii a 150 de ani de atestare documentară a colegiului de azi. Vineri, 29 noiembrie, gazdele i-au planificat o întâlnire cu elevii. Bălăiță neevoluând în Zodia Curcubeului care patronează diverse rețele culturale și exercită influențe nefirești, întâlnirea a fost organizată de mântuială, la fel ca multe altele. Pentru a nu da prea repede uitării resursa de meschinărie gestionată atunci de către directorul Grigoruță Oniciuc & Co. merită subliniat că, alături cel puțin de prof. univ. dr. em. Constantin Rusu și Răduța Matache, strălucit diplomat de carieră, merita o întâlnire sau o conferință generoasă, deschisă unui public larg și susținută într-un spațiu pe măsură. Adică la Teatrul Tineretului. Sau măcar la sala mare a CJ Neamț. Interesant cu totul pentru Bălăiță ar fi fost la teatru, să vedem dacă o recunoștea cineva pe soția lui, doar Vasilica Bălăiță (Oncioaia), întâmplător născută la Săvinești, a jucat niște ani la TT. Imaginați-vă preț de câteva clipe ce minunat ar fi fost ca fiecare să vorbească despre teza sa de doctorat. El cu „Figuri păpuşăreşti în opera lui I.L. Caragiale. Valorificări regizorale”, ea cu „Alchimia absurdului în teatrul lui Eugène Ionesco”. Dar, nu se știe niciodată, timpul nu-i pierdut.

Cu gândul la vremuri mai bune, iată o fotografie de la premiera spectacolului „Împăratul muștelor” (20 octombrie 2001), primită de la un om bun din TT. De la stânga la dreapta: Olimpia Mălai, Vasilica Oncioaia, Nora Covali, Dorina Maria Haranguş.   

Revenind la noul rector, e momentul să recunoaștem că era foarte încrezător cel puțin din noiembrie, când a anunțat intenția sa la Piatra-Neamț, în cadru restrâns, când ne-a prevenit provocator în legătură cu o sărbătoare pe cinste din acest an 2020: 160 de ani de la înființarea universității sub numele de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, urmată la scurt timp de „Școala de Sculptură și Pictură”. Dovadă a încrederii stă și declarația consemnată de presa www.7est.ro pe 22 ianuarie: „Cred că sunt omul potrivit pentru ceea ce are nevoie acum universitatea: consolidare, dezvoltare, echilibru. Ar fi normal ca acum domeniul Teatru (după ce Muzica și Artele vizuale au beneficiat de acest lucru) să aibă reprezentare la nivel de rector, ca o urmare firească a drumului de dezvoltare în care sunt și eu implicat. Și sunt convins că pot reprezenta universitatea în coordonatele ei firești de valoare și demnitate. Sunt încurajat pentru asta de mulți colegi din cele trei facultăți și din administrație”. O prezentare mai amplă a proiectului său, a gândurilor sale poate fi regăsită în emisiunea „La un ceai cu Petru Frăsilă”, difuzată la sfârșitul lunii trecute de TeleMoldova Plus:

Ca-ntr-o poveste cu pietreni și prieteni parcă pusă cu mâna în câmpul de conexiuni, bucuria victoriei lui Aurel Bălăiță este trăită într-un mod aparte de o colegă rareșistă, revenită în țară din Marea Britanie chiar în aceste zile. E Cristina Pașcu Tulbure (promoția 1983), și ea o prezență puternică în săptămâna de sărbătoare a colegiului.

Cristina Pașcu Tulbure, Aurelian Bălăiță și Magda Sandovici (de la stânga la dreapta)

În complicata zi de vineri, 29 noiembrie, încheiată cu Balul Excelenței cel umbrit de bucătăria jenantă și sonorizarea penibilă de la Central Plaza, Cristina Pașcu Tulbure a prezentat o expoziție de fotografie c-un nume providențial, „Din lumină”. Se vede cum viitorul rector dă o mână de ajutor reporterului, întreținându-se cu distinsa profesoară Sandovici. Expoziția a fost prezentată de maestrul Ioan Clopoțel, distribuit pentru prima dată în viață în acest rol. La vârsta sa, cunoscutul artist fotografic din promoția 1971, urmează un masterat în Arte vizuale fix la Universitatea „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea spectaculosului profesor Matei Bejenaru, mai întâi absolvent de Energetică (1988), coleg de complex cochet în Codrescu cu Bălăiță în anul când acesta s-a refugiat în Republica Electro Iași, student la Mecanică fiind. Să mai spună cineva că nu avem povești frumoase.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Privitor spune

    OAMENI FRUMOSI, SA LE FIE GANDUL FRUMOS SI FAPTA INTELEAPTA. Fac cinste orasului si plaiurilor nemtene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate