Persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA se tem să spună că au această boală

0

HivCu ocazia Zilei Internaționale a Toleranței, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV / SIDA (UNOPA), cu sprijinul GSK România, a organizat o dezbatere privind fenomenul de stigmatizare a persoanelor seropozitive din România.

Persoanele diagnosticate cu HIV / SIDA constituie categoria cea mai discriminată din România, având cele mai mici șanse de integrare pe piața muncii. Conform ultimelor date din 2015, 41,7% dintre cazurile noi din țară sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani, acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnavire.

În cadrul dezbaterii inițiate de UNOPA, au fost discutate rezultatele unei cercetări realizate de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr în perioada noiembrie 2014 – martie 2015. Studiul a abordat problematica stigmatizării și a integrării sociale a persoanelor seropozitive din România, fiind desfășurat pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu HIV / SIDA.

Concluziile acestui studiu arată că:

• 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț.
• 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive.
• 29,2% au primit insulte și injurii.
• 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

De asemenea, UNOPA atrage atenția asupra faptului că 72,2% dintre cei care au răspuns la chestionar nu își cunosc valoarea ultimei determinări a încărcăturii virale și 40,9% nu își cunosc numărul de CD4. Încărcătura virală și numărul de CD4 reprezintă indicatori care oferă informații esențiale despre evoluția bolii.

Studiul a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr și a fost realizat pe un eșantion de 252 de respondenți, pacienți diagnosticați cu HIV / SIDA. Media de vârstă a eșantionului este de 33,2 ani. Criteriile de includere în cercetare a subiecților au fost vârsta de cel puțin 18 ani și cunoașterea diagnosticului de cel puțin 6 luni.

Articolul poate fi citit în întregime pe www.info-sanatate.ro/

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate