Percepţia statutului de voluntar pentru situații de urgență de către comunitate

0

Noţiunea de voluntariat a devenit în ultimii ani un fenomen din ce în ce mai vizibil, des mediatizat în ceea ce priveşte importanţa acestuia în societate. Nu există ştire la posturile de televiziune, nu există să nu citim în ziare, că cineva a venit în ajutorul unui semen de-al nostru, total dezinteresat, numai din dorinţa interioară de a interveni în sprijinul aproapelui.
Iată cum, din dorinţa de a ajuta aproapele, s-au născut asociaţii care reuşesc mai mult sau mai puţin să atragă membrii, doritori să-şi aducă o contribuţie, cât de mică, la lumea care-i înconjoară.
voluntarAstfel de „asociaţii voluntare”, sunt şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, constituite cu puţini ani în urmă, în toate localităţile din judeţul Neamţ, cu atribuţii privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. Nu este nimic nou, acestea existând mai din totdeauna, în special în comunităţile rurale, dar sub alte denumiri. Cert este faptul că şi atunci, ca şi acum, aceste servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă au ca principal scop apărarea vieţii şi a bunurilor din calea stihiilor naturii sau a unui alt prăpăd neprevăzut.
Cu toate aceste deziderate, în continuare, se depun eforturi mari pentru menţinerea acestor servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, la un nivel care să permită o optimă intervenţie într-o situaţie de urgenţă.
Un lucru, care la acest moment, presupune mult efort, este acela de a implica cât mai mulţi cetăţeni în activitatea de voluntariat. Mulţi dintre noi suntem conştienţi de beneficiile pe care le-ar genera implicarea activă în comunitate. Dar, cu toate acestea, predispoziţia de a ne implica, rămâne la un nivel scăzut, poate din lipsă de timp sau poate din lipsa de curaj de a ne etala priceperea sau talentul într-o acţiune benevolă care să ne scoată dintr-un anonimat cu care am început să convieţuim.
Chiar dacă pare ciudat, activitatea de voluntariat nu are acelaşi înţeles pentru toată lumea, astfel încât sunt prezente două tabere: una care apreciază acest statut şi care consideră că voluntarul trebuie susţinut în activitatea sa, prin acordarea unor drepturi, iar o altă tabără care nu cunoaşte în ce constă activitatea de voluntariat şi nu consideră importantă susţinerea acesteia, deoarece consideră, că autorităţile publice locale au datoria de a interveni în orice situaţie pentru binele oamenilor din localitate.
Cu toate acestea, descoperim aproape în fiecare zi, voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, care-şi dăruiesc o parte din timpul lor, pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor aflaţi în momente de cumpănă.
Afirmăm acest lucru, deoarece la aproape toate intervenţiile pompierilor profesionişti, alături de ei, sunt şi o mână de voluntari, din rândul comunităţii pusă la încercare de izbucnirea unui incendiu sau a unor precipitaţii abundente cu efecte negative asupra gospodăriilor. Iar, în acele momente şi după, descoperi uimirea şi aprecierea sinceră pe care oamenii aflaţi în cumpănă, o arată acestor salvatori localnici.
Îndrăznim să spunem, că mai toţi voluntarii activi din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au devenit cunoscuţi şi apreciaţi în comunitatea din care fac parte, unii dintre ei fiind cunoscuţi practic după poreclele pe care le-au „câştigat” de-a lungul timpului: „Urgentu”, „Pompieru”.
Voluntarii, la rândul lor, sunt mândri de apartenenţa în cadrul acestor servicii voluntare, empatizând cu cei aflaţi la nevoie şi gata oricând să se mobilizeze pentru a interveni acolo unde este cazul.
Cu siguranţă, activitatea de voluntariat se va dezvolta în timp, devenind astfel un motor care va anima cetăţeanul să se implice în societate şi să devină mai responsabil. Acest lucru se va putea realiza numai cu sprijinul nemijlocit al autorităţilor administraţiei publice locale prin direcţionarea de resurse în vederea amplificării fenomenului de voluntariat.
Cetăţenii care doresc să se alăture campaniei „Vreau să fiu voluntar !” se pot adresa consiliilor locale în subordinea cărora sunt constituite serviciile voluntare. Aici, voluntarii vor beneficia de instruire practică şi teoretică, astfel încât comunitatea să se poată baza pe ei.
Vino şi tu alături de ei! Alătură-te campaniei „Vreau să fiu voluntar!”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate