Pe bune despre politica de la Piatra-Neamț

1

fotoFiecare publicație are propriile simpatii în zona politicului. Totuși, cu sau fără simpatii, din când în când trebuie să facem câte o fotografie reală a zonei politice locale.

PNL-iștii, dacă e să-i luăm în ordinea numărului de consilieri obținuți la ultimele alegeri locale, are 9 consilieri locali și primarul în funcție. La începutul mandatului, câțiva dintre ei mai mișcau în front, mai veneau cu câte o idee, dar din cauza lipsei de suport real și de implicare din partea restului echipei s-au înmuiat imediat. Desigur că dacă e să-i întrebi ce se întâmplă vor spune poezia cu echipa unita, PSD-iștii răi și PMP-iștii trădători, dar problema este doar una de interior a unei echipe în care unii trag și alții stau în căruță, fără să se implice și mai ales fără să se expună.

Primarul are intenții pozitive, dar este și el parazitat de un aparat al primăriei unde jumătate dintre angajați calcă de trei ori în același loc și până la a rezolva problemele cu cei din coaliția majoritară mai are de rezolvat și niște probleme cu unii dintre cei pe care-i are în propria echipă care cred că tot ce zboară este comestibil.

PSD-iștii, cu 8 consilieri aleși pe criterii cel puțin ciudate, au o mare problemă de calitate politică și administrativă a echipei sau, mai pe românește, sunt slabi și se bazează exclusiv pe strategii și directive de la partid, nevenind cu idei proprii care să se transforme în proiecte. Din acest motiv, tot ce pot ei să facă este să se opună la orice, căci de fiecare dată când a fost vorba să vină cu inițiative sau să expună și să dezbată subiecte au fost făcuți pachet de primarul și secretarul municipiului, mult mai bine pregătiți pe tot ce înseamnă administrație locală.

Dacă e să-i întrebi pe consilierii PSD care e problema, vor veni și ei cu texte de strategie politică, interesul cetățeanului etc., dar în realitate ei încă nu sunt capabili să meargă la propriul partid cu propriile idei și proiecte, ei încă au nevoie să fie dădăciți și trebuie să le pună cineva o bavețică sub bărbie să nu le curgă din gură.

PMP-iștii încă sunt în perioada în care încearcă să își dea seama ce caută ei de fapt în Consiliul Local și nu se dumiresc cum de viceprimarul care este al lor joacă împreună cu liberalii, deși ei sunt în alianță cu PSD-iștii. Doar unul dintre ei care încearcă să-i tragă scaunul de sub fund fostului șef de partid care a pecetluit alianța cu PSD  mai vine cu câte un amendament și mai punctează ceva. În rest… praf.

Dacă e să-i întrebi pe aleșii care se mișcă popular care le sunt prioritățile, au și ei placa lor cu maximizarea votului, realizarea dezideratelor politice, interesul cetățenilor, dar ținta este de fapt politica tip hamster, adica merg în direcția în care miroase a cașcaval.

ALDE are 3 consilieri locali unul și unul, principala lor funcție fiind aceea de a vota cum votează și ceilalți din coaliția majoritară. Mai au ocazional câte o ieșire, dar de regulă în decor. La fel ca și PMP-ul, și ALDE va deveni istorie cel târziu la următoarele alegeri locale, dacă nu cumva între timp PSD bate palma cu PNL și găsesc o formă de coabitare.

Dacă e să-i intrebi pe cei de la ALDE ce fac ei în viața lor de aleși locali în afară de o nouă stație orbitală, au totul planificat, sunt la guvernare și nici la bască nu îi doare. În realitate, tot așteaptă să li se dea și lor o bomboană să simtă gustul dulcei alianțe aflate la butoane.

Ca atmosferă generală, coaliția majoritară are un comportament de parcă ar urma să câștige încă cel puțin 5 mandate și pentru ei roata nu se poate întoarce, iar liberalii nici nu vor să se predea, dar nici nu ies serios la luptă.

Până nu vor ceda liberalii, Consiliul Local va sta blocat, deoarece multe din proiectele ce țin de patrimoniu au nevoie de voturile a două treimi dintre consilieri și nici una dintre tabere nu deține acest număr de voturi.

Teoria în politică spune că liberalii, împreună cu partidele de dreapta, ar fi trebuit să dețină controlul în Consiliul Local la Piatra-Neamț, dar teoria nu are niciodata legătură cu practica în politica nemțeana așa ca vor, nu vor, liberalii sunt în opoziție și ar trebui să își accepte soarta cel puțin până ce PMP-ul va trăda din nou și vor avea majoritate.

La nivel declarativ, la ora actuală nici puterea, nici opoziția din Consiliul Local nu sunt dispuse să cedeze niciun centimetru din câmpul de luptă politic, nu au nici unii, nici alții ambasade în taberele adverse și liderii nu comunică și nici nu par dispuși să cedeze ceva. Așa că situația, la cum se prefigurează, va depăși în curând cadrul unui blocaj și se va trece la un război total pe care PNL-ul nu are cum să îl câștige pentru că soarta bătăliilor politice se decide la votul din Consiliu. Poate dacă își fac o strategie ar putea să adune puncte de victimizare în vederea următoarelor alegeri.

Promisiunile făcute în campania electorală de toate taberele ce alcătuiesc acum Consiliul Local au fost uitate în marea lor parte și dacă privim gradul de superficialitatea și delăsarea consilierilor locali ne vom da seama imediat că nici nu prea ar avea cine să ducă la îndeplinire vreo promisiune electorală.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    ma asteptam la o chestiune partizana, dar ati surprins o imagine corecta a scenei politice locale. Piatra Neamt nu prea are consiliu si orasul va suferi. si e pacat ca se pierde timp, oportunitati si resurse pe chestiuni nesemnificative in loc sa traga toti pentru oras.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate