Părintele Proclu Nicău s-a mutat la cele veșnice. Anul acesta ar fi împlinit 89 de ani

5

Sâmbătă, 28 ianuarie, părintele Proclu Nicău a plecat la Domnul. Anul acesta ar fi împlinit 89 de ani. Înmormântarea va avea loc marți (31 ianuarie), ora 10.30, la mănăstirea Sihăstria Putnei.

proclu-parintele

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. Părintele Proclu a intrat în obştea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comunişti, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Părintele Proclu s-a îndreptat spe satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie la poalele pădurii. Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult.

Monahul Proclu a ştiut să vorbească omului, cuvântul ajungând direct în inima acestuia. Știa să aline orice suflet aflat în suferinţă. Vorbea rar şi răguşit, iar ochii săi albaştri lăcrimau ori de câte ori afla de necazul și suferința celui ce i se înfățișa. Părintele Proclu, timp de mai bine de 50 de ani, s-a rugat pentru oamenii din lume, pentru monahii și monahiile din mănăstiri, dar și-a plâns și  păcatele, aducând adevărata pustie în chilia şi în inima sa, așa cum smerit obișnuia să spună.

De cum îl vedeai pe monahul Proclu, inima îţi tresălta de bucuria cu care te primea la el în colibă. Vorbele sale, rostite în cel mai simplu, cald şi popular grai moldovenesc, îţi mergeau la inimă. Îţi spunea exact cuvintele pe care aveai nevoie să le auzi, ca să simţi cum ţi se linişteşte sufletul şi ți se luminează mintea. Totul era îmbrăcat într-o cadenţă asemănătoare patericului.

Cât a trăit singur, departe de oameni, timp de mai bine de jumătate de secol, monahul ascet Proclu Nicău s-a întâlnit şi a aflat despre alţi zeci de pustnici. El însuşi afirma că a întâlnit, s‑a spovedit şi chiar a învăţat despre viaţa duhovnicească de la pustnici. Toată viaţa a trăit-o în rugăciune şi în… lacrimi de credinţă. De mic i-a plăcut viaţa de pustnic şi i-a mai plăcut, zicea el, mai ales că a învăţat de la alţi pustnici din munţi cum să „stea de vorbă cu Dumnezeu”, notează  preotul Nicolae Nicău pentru DOXOLOGIA.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
 1. octavian caldare spune

  De-ar fi sà ìntelegem viata ,asa cum ne-a fost dàruità ,am sti s-o-nchinàm doar Celui ce ne-a dàruit-o ! Aceasta poate sà fie cand vom ajunge la maturitatea duhovniceascà = ìntelepciunea , Pr. Proclu a fiintiat langà noi ,ìntr-o nevàzutà urcare pe scara Marilor Sfinti – Ne-a fost atìt de-aproape ìncat nepàsarea orbitoare n-a vrut sà ni-l arate ! Acum ,cand portile Cerului se redeschid spre a lui primire ,sà „nàltàm ochii adancului suflet ìntru vederea cea luminoasà a plecàrii ìn nemàrginita Vesnicie ! Toatà durerea noastrà ,Bucurie nepieritoare sà se facà !

 2. Lungu spune

  PARINTE PROCLU; CAND AJUNGI IN RAI,,, TE ROG: ROAGA-TE SI PENTRU NOI PACATOSII, IN GENERAL PENTRU MINE MARIA MARTALOADA (MAGARITA) PACATOASA, , , DUMNEZEU SA-L ASEZE CU SFINTII IN IMPARATIA SA,,,INCA CEVA IN LOCUL CHILIEI SALE SA SE RIDICE O BISERICUTA,,,AMIN!!!

 3. Marian spune

  Am aflat cu tristete de plecarea parintelui Proclu Nicau la Domnul si la Maicuta Domnului. Imi amintesc de mainile pe care mi le-a pus pe cap si de rugaciunile sale catre Maicuta Domnului pentru noi, rugaciuni care inmuiau inima. Imi amintesc de sfaturile sincere, parintest si duhovnicesti pe care ni le-a dat cu dragoste. Dumnezeu sa-l ierte, sa-l miluiasca, sa-l tina aproape de El si de Preasfanta Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu ! Cu lacrimi in inima, Marian.

 4. Diogene spune

  Doamne,sa nu il judeci pe Proclu dupa fapte bune sau rele,ci dupa Mila TA(Asa a cerut preotilor sa se roage daca aud ca nu mai este in viata)…Bine ar fi daca s-ar propune ca la acea margine de sat unde locuia,in locul sau sa vina cele 13 maici de la Manastirea Varatec care tocmai au fost dezbracate pe nedrept de haina monahala si au fost alungate din manastire…Dumnezeu sa il aseze cu Sfitii Parinti in Imparatia Sa!

 5. Gheorghe Nita spune

  DE CE NU LA MANASTIREA SIHASTRIA?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate