Actriţa Oana Pellea a împlinit 55 de ani

3

Actriţa Oana Pellea a împlinește astăzi, 29 ianuarie, 55 de ani. Fiica Domnicăi şi a lui Amza Pellea s-a născut pe 29 ianuarie 1962, la Bucureşti. Oană Pellea  este cunoscută pentru rolurile memorabile în teatru şi în film, fiind considerată de critici una dintre cele mai importante şi expresive actriţe.

oana-pellea

În anul 1984, Oana Pellea a absolvit Academia de Teatru si Film, la clasa profesoarei Sanda Manu. În perioada 1984-1987, a fost actriţă la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, iar  între 1987 şi 1999, a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Muncă ei a stârnit de-a lungul anilor admiraţie şi respect datorită performanţelor sale notabile.
Cariera Oanei Pellea cuprinde peste 50 de roluri importante în teatru și 20 în film. A jucat alături de Clive Owen şi Julianne Moore în filmele „Copiii tatălui” (2006), în  regia lui Alfonso Cuarón. În 2000, a obţinut premiul pentru cariera internaţională remarcabilă, decernat de Fundaţia Culturală Română. În acelaşi an, a fost distinsă cu Premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriţă (rolul Catarina din „Îmblânzirea scorpiei”, după Shakespeare). În 2010, primește Premiul Academiei Române, decernat pentru întreaga carieră artistică.

„Jurnal 2003-2009” este prima carte publicată de Oana Pellea, unde a scris despre călătoriile sale, dar și despre o rană dureroasă, amintirea părinţilor ei, Amza şi Domnica.

Una dintre cele mai importante realizări profesionale ale actriței a fost proiectul N(AUM), unde a jucat alături de Cristina Casian (Scenografia Vladimir Turturică, Regia Mariana Cămărășan).

În anul 2015, după 31 de ani, Oana Pellea revenea pe scena Teatrului Tineretului, în cadrul Festivalului de Teatru Pledez pentru Tine(ri), fermecând publicul cu o interpretare magistrală ce readucea în atenție textele scriitorului Gellu Naum. Despre revenirea pe scândura TT-ului și întâlnirea cu publicul nemţean puteţi citi în articolul Oana Pellea… despre bucuria întoarcerii la Piatra-Neamț

Potrivit site-ului Teatral.ro, în prezent, Oana Pellea poate fi văzută pe scena teatrelor Metropolis, Teatrul Foarte Mic, Arcub, Bulandra, în piese precum: „Mă tot duc”, de William Shakespeare (Teatrul Metropolis, Teatrul Foarte Mic), „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice” de Paul Zindel, regia Mariana Cămărășan (Teatrul Metropolis, Teatrul Nottara), „Idolul și Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu, regia Mariana Cămărășan, Toma Dănilă (ARCUB).

La mulți ani, Oana Pellea!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Tibi spune

    LA MULTI ANI Cu SANATATE ! Dna PELLEA , IN ceea ce priveste rolurile pe care dumeaei le a interpretat , cred ca Memorabile raman cele din peliculele VULPE Vanator si STARE De FAPT , care stare de fapt e mai mult decat actuala si n Ziua de azi , asta ca tot e in TENDINTA cu serviciile si Procurorii , A se vedea partea in care Razvan Vasilescu ,, Un baiat din Servicii ,, reevaluat dupa 90 ,o indemna sa scrie ,, Toarne ,, ca asa e Bine ptr Ea , ca altfel daca El vrea sa o Faca o Face !

  2. Elena Prescurescu spune

    Multi ani fericiti!!!

  3. Antoaneta Ignat spune

    Multi ani fericiti!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate