OFICIAL: EMA găsește o conexiune între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge

0

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului – EMA (comitetul PRAC), pe baza tuturor datelor disponibile în prezent cu privire la riscul de apariție a tulburărilor de coagulare în urma vaccinării cu vaccinul Vaxzevria, a concluzionat astăzi, 7 aprilie, necesitatea actualizării corespunzătoare a informațiilor despre produs pentru vaccinul Vaxzevria.

Comitetul a concluzionat astăzi că cheagurile de sânge neobișnuite cu trombocite scăzute ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale Vaxzevria (fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca), se arată într-un comunicat de presă.

Pentru a ajunge la concluzia sa, comitetul a luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent, inclusiv sfaturile unui grup de experți ad hoc.

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici. O explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri de sânge ar putea fi un răspuns imun.

Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge.

PRAC  a remarcat faptul că formarea cheagurilor de sânge a avut loc în venele din creier și din abdomen și în artere, împreună cu un nivel scazut de trombocite din sânge.

EMA confirmă faptul că raportul beneficiu-risc rămâne pozitiv. COVID-19 este asociat cu un risc de spitalizare și deces. Combinația raportată de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse, mai spune EMA.

PRAC subliniază importanța tratamentului medical de specialitate prompt. Recunoscând semnele de cheaguri de sânge și trombocite scăzute și tratându-le devreme, profesioniștii din domeniul sănătății îi pot ajuta pe cei afectați în recuperarea lor și pot evita complicațiile. Șansa ca acest lucru să apară este foarte scăzut, dar ar trebui să fiți în continuare conștienți de simptome, astfel încât să puteți primi un tratament medical prompt pentru a ajuta la recuperare și pentru a evita complicațiile.

Pacienții trebuie să solicite asistență medicală imediat dacă prezintă următoarele simptome:
-dificultăți de respirație
-dureri în piept
-umflarea piciorului
-dureri abdominale persistente (burta)
-simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
-mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că va avea loc o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului, precizând că şi la nivel european urmează să se ia o decizie comună, a tuturor statelor membre.

Comunicatul oficial EMA poate fi citit aici – click.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate