O soprană, originară din Neamț, alină cu vocea ei, de la balcon, străzile pustii din Spania

0

Soprana Alexandra Tărniceru, originară din Piatra-Neamț, oferă în fiecare seară un mic spectacol de la balconul situat pe străzile din Palencia, după instaurarea carantinei în Spania. Publicațiile spaniole o laudă și vecinii o aplaudă.

În filmarea de mai jos o puteți asculta cântând Nessun dorma (în limba română, Nimeni să nu doarmă), o arie din actul final al operei Turandot, a compozitorului italian Giacomo Puccini. 

„În Palencia, pe strada San Bernardo, în fiecare seară de la ora 20.00, când ieșim să aplaudăm eforturile celor aflați în linia I în lupta cu pandemia, se întâmplă  acest lucru“, scrie unul dintre vecinii Alexandrei care a și postat dovada cu spectacolul oferit de soprana româncă din propriul balcon, potrivit publicației stiridiaspora.ro.

Cu un acompaniament muzical, Alexandra reușește cu vocea ei angelică să aducă un strop de speranță și căldură pe străzile pustii ale Spaniei și în casele vecinilor săi.

Despre ALEXANDRA TĂRNICERU (sursa Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare)

Alexandra Tărniceru a început de la vârsta de opt ani studiul pianului cu profesoara Mihaela Spiridon şi teoria muzicii cu profesorul Ionel Ceobanu, în cadrul Liceului de Artă din Piatra-Neamț.
Tot din perioada liceului începe în paralel şi studiile de canto cu profesoara Elena Botez, continuându-le apoi, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu lector univ. dr. Claudia Codreanu.
Alexandra Tărniceru participă la numeroase concursuri naţionale, obţinând importante succese, dintre care menţionăm: Marele Premiu „Paul Constantinescu” (Ploieşti), Bursa „Iolanda Mărculescu” oferită de soprana Georgeta Stoleriu; Concursul „Mihail Jora” (Bucureşti, 2010), Premiul I la Festivalul de Lied „Ionel Perlea” (Slobozia, 2011), Bursa „Salzburg Vocal Academy” oferită de mezzosoprana Elisabeth Cornelius Lund (2012).
În calitate de laureată cu Premiul II la Concursul Internațional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera” (Bucureşti, 2013), Alexandra Tărniceru este invitată să facă parte din Ansamblul Studioului de Operă din Zürich (Elveţia), unde activează între 2013 şi 2015.
Rolurile interpretate în Zürich cuprind: W.A. Mozart – Die Zauberflote: Erste Dame, Le nozze di Figaro: Contessa şi Cosi fan tutte: Fiordiligi; L. Janacek – Jenufa: Magd, J. Offenbach – Povestirile lui Hoffman: Giulietta, G. Bizet – Carmen: Micaela; P.I. Ceaikovski -Pique dame: Mascha; R. Strauss – Ariadne auf Naxos: Echo.
În 2015, Alexandra Tărnicerua câștigat Premiul II în Germania la Concursul Internaţional de Canto „Anneliese Rothenberger”, fiind consecutiv invitată să cânte Missa în fa minor – A. Bruckner, în Bergen-Norvegia. În decembrie, se intoarce la Zürich, debutând în rolul lui Liu în opera Turandot, de G. Puccini.
Repertoriul Alexandrei cuprinde, pe lângă cel operatic, și roluri vocal-simfonice, cântând în Requiemul de G. Verdi și W. A. Mozart, de asemenea şi din repertoriul baroc, incluzând Oratoriul „Matthäus Passion”, de J.S. Bach.
Alexandra Tărniceru a colaborat cu artiști renumiti, printre care dirjorii Fabio Luisi, Patrick Lange, Jiři Bělohlávek, Alexander Joel, Lothar Koenigs, Peter Tilling; regizorii Willie Decker, Robert Carsen, Christoph Loy, Andreas Homoki, Tatjana Gürbaca; interpreții Nina Stemme, Hanna Schwartz, Waltraud Meier; Masterclass cu mezzosoprana Liliana Nikiteanu si tenorul Reinaldo Macias.
Proiectele viitoare ale Alexandrei Tărniceru cuprind participări în cadrul Festivalurilor Festspiele Mecklenburg „Vorpommern Festival” şi Open-Air-Konzert „Klassik am See” (Germania); Matthäus Passion – Sibiu (România).
Ca elevă a Liceului de Arte “Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, şi mai apoi ca studentă, a mai urcat, mereu cu succes, treptele scenei Vacanţelor Muzicale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate