O nouă lege pentru vânzarea terenurilor agricole

0
sursa foto: agrointel.ro

Din păcate în ultimii ani o imensă parte dintre terenurile agricole ale României au rămas necultivate sau au fost vândute străinilor. Se pare că o nouă lege va încerca să ajute fermierii români dornici de asociere.

Această lege a vânzării terenurilor agricole, proaspăt intrată în vigoare, impune ca parcelele să nu fie înstrăinate mai devreme de 8 ani decât cu plata unor taxe uriaşe.

Înainte de orice înstrăinare a pământului se va face o listă de cumpărători prioritari, care, în teorie, îi favorizează pe localnicii care lucrează terenul. Potrivit estimării Parlamentului European de acum 2 ani, 40 la sută din terenurile agricole din România aparţin străinilor.

Noua lege face posibilă înstrăinarea unei parcele agricole abia după 8 ani fără taxe, altfel, dacă se dorește acest lucru înainte de termen, proprietarul plăteşte un impozit de 80% din diferenţa dintre cât a plătit pe teren şi cât urmează să primească pe el.

Se vor efectua mai multe verificări înainte de a permite vânzarea unei bucăţi de pământ. Chiar dacă deţinătorul parcelei primeşte o ofertă bună, nu poate să încheie contractul până nu anunţă la Primărie.

Dorin Zorici, fermier: ”În zona noastră a fost achiziţionata de străini cam 40% din suprafaţa arabilă şi a fost cel mai bun teren”.

Fărâmiţate prin vânzări succesive, de multe ori către interpuşi şi speculanţi, suprafeţe imense din Bărăgan şi vestul ţării au ajuns să se umple de buruieni ori să aducă profit unor firme străine fără ca agricultorii români să aibă şansa de a le cumpăra şi cultiva.

Abia peste câţiva ani vom vedea în ce măsură nouă lege va reuşi să îi mobilizeze pe agricultorii români să lucreze împreună, împărţind întâi costul extinderii şi apoi recolta, relatează stirileprotv.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate