Nu veți plăti doar 15 lei de persoană pe lună la gunoi! Prețul gunoiului la Piatra-Neamț este mai mare decât la Târgu Neamț

0

Opinia noastră: Nivelul de dezinformare perpetuat de primarul Andrei Carabelea în legătură cu prețul gunoiului la Piatra-Neamț este inacceptabil ca să nu folosim cuvinte mai grele. Într-o societate normală, este datoria unui primar să furnizeze informații corecte și să fie transparent în ceea ce privește deciziile și politicile implementate. Din păcate, domnul Carabelea pare să devieze de la aceste principii fundamentale.

În primul rând, trebuie să subliniem că închiderea gropii de gunoi de la Piatra-Neamț, fapt care a dus la mărirea prețului, este responsabilitatea exclusivă a primăriei Piatra-Neamț. Faptul că administrațiile anterioare au gestionat greșit problema gunoiului nu exonerează actuala primărie de responsabilitatea de a găsi soluții eficiente și de a furniza informații corecte populației.

În al doilea rând, trebuie să evidențiem o… să-i spunem eroare în declarațiile primarului referitoare la prețul gunoiului. În realitate, suma pe care locuitorii Piatra-Neamțului o vor plăti pentru gestionarea deșeurilor va fi de 18,39 lei/persoană, TVA inclus (15,45 fără TVA).

În contrast, la Târgu Neamț, prețul gunoiului este de 16,50 lei. Acest lucru arată clar că prețul gunoiului la Piatra-Neamț este mai mare decât la Târgu Neamț, contrazicând declarațiile inițiale ale primarului Carabelea care, greșit informat, a spus că la Târgu Neamț gunoiul ar fi 23 lei pe lună.

Este evident că primarul Andrei Carabelea nu este la curent cu situația și politicile de gestionare a deșeurilor din alte localități, deoarece pare să nu fi înțeles diferența dintre modalitățile de plată a gunoiului. În cazul Târgu Neamț, primarul Daniel Harpa a găsit o soluție mai eficientă decât cea de la Piatra-Neamț și oamenii plătesc o taxă pe persoană pentru gestionarea deșeurilor, în timp ce la Piatra-Neamț se emite o factură direct sau prin intermediul asociației de locatari. Dacă primarul Carabelea ar fi consultat alte primării, de exemplu cea din Războieni, ar fi putut învăța cum aceasta a reușit să reducă costurile la doar 4,2 lei de persoană lunar.

Este regretabil că primarul Carabelea pare să evite colaborarea și să ignore experiența altor primari în gestionarea deșeurilor. Aceasta nu face altceva decât să afecteze comunitatea pe care o reprezintă și să aducă prejudicii oamenilor din Piatra-Neamț.

Sugestia noastră pentru domnul primar este să fie mai responsabil și să cerceteze în detaliu situația înainte de a face declarații publice. Este bine să se asigure că informațiile furnizate sunt precise și că acționează în interesul cetățenilor pe care îi reprezintă. În plus, consilierii săi ar trebui să aibă atribuții în verificarea și validarea declarațiilor primarului pentru a evita astfel de situații jenante în viitor.

În concluzie, primarul Andrei Carabelea ar trebui să își asume responsabilitatea pentru dezinformarea lansată în spațiul public și să-și corecteze declarațiile în mod transparent. Cetățenii din Piatra-Neamț merită informații corecte și verificate.

COMUNICAT DE PRESĂ Primăria Piatra-Neamț

28.06.2023

În ședința ordinară a Consiliului Local de pe 22 iunie s-au aprobat tarifele pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor din Piatra-Neamț. A fost necesară o hotărâre prin care să se stabilească un nou tarif, în urma închiderii depozitului ecologic din zona Vânători și depozitarea deșeurilor la Girov. Un alt aspect de menționat este că acest tarif nu a mai fost modificat în ultimii 3 ani.

Conform legislației în vigoare, după ce la depozitul ecologic de la Vănători a fost atinsă 75% din capacitatea de depozitare, municipalitatea avea obligația de a identifica un alt teren pe care să amenajeze un nou depozit ecologic. Pentru că la Girov există un depozit care încă deține o capacitate suficientă de stocare, primăria a optat pentru depozitarea deșeurilor la acest depozit, pentru o rezolvare cât mai rapidă și eficientă a situației.

Tariful pentru utilizatorii casnici aprobat în ședința de Consiliu Local este de 15,45 lei/persoană/lună (fără TVA), care a fost negociat cu SC Brantner Servicii Ecologice SRL. Tariful final pentru cetățeni include colectarea deșeurilor, sortarea, depozitarea și contribuțiile pentru economia circulară (indicator de performanță pentru sortare și deșeuri reziduale sortate).

În acest moment, ADI ECONEAMȚ se află în procedură de atribuire a contractului pentru serviciul de salubrizare către un operator pentru Zona 1, din care face parte și municipiul Piatra-Neamț. Primăria Piatra-Neamț ia în considerare, odată cu încheierea noului contract, să perceapă acest cost sub forma unei taxe, colectată direct de la cetățeni prin intermediul Direcției de Taxe și Impozite și care să fie virată operatorului, o propunere care va trebui supusă aprobării Consiliului Local.

Primăria municipiului Piatra-Neamț caută în continuare cele mai bune soluții pentru colectarea, sortarea și depozitarea deșeurilor de pe raza orașului în condiții cât mai bune pentru comunitate și mediul înconjurător.

Serviciul Comunicare

Consultați aici și declarațiile anterioare din partea primăriei:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate