Nu este treaba nimănui

4

Am revăzut recent o compunere scrisă de un elev în care explică într-un mod destul de amuzant și ferm de ce nu e treaba nimănui ce a făcut el în vacanța de vară. Textul compunerii a circulat mult pe rețelele de socializare, dar dacă tot l-am revăzut mi-am amintit de câteva situații incomode pe moment, dar de-a dreptul hilare, cu care, cel mai probabil, se confruntă mulți dintre noi.

Nu mai vorbim de faptul că e aproape imposibil să ai o viață cu adevărat privată din cauza „camerelor de supraveghere” de pe bănci, curioase să vadă cine intră și cine iese din bloc, cum e îmbrăcat, unde se duce, de unde vine și așa mai departe.

Spiritul de observație poate fi util, mai ales când e vorba de comiterea unor infracțiuni sau fapte antisociale, dar asta nu înseamnă că e în regulă să transformăm observația în bârfă la colțul blocului. Dacă observi ceva care nu este în regulă, mergi la poliție sau altă instituție abilitată și raportezi, nu transmiți prin tot cartierul informații inofensive care nu te privesc doar pentru faptul că ai prea mult timp liber.

Evident, aceste tipare din comportamentul unor oameni sunt imposibil de oprit și, până la urmă, curiozitatea e în natura umană. Ceea ce vreau să spun este că dacă vă simțiți stânjeniți de aceste situații în care trebuie să raportați tot timpul câte ceva unor persoane care nu au niciun drept să afle detalii despre viața voastră personală, puteți lua exemplul elevului care a înțeles de la o vârstă fragedă că uneori „nu e treaba nimănui”. Deci, salutați politicos, nu înainte de a spune: „Nu vă privește. Ne vedem la CEDO dacă mai insistați.”.

4 Comentarii
 1. das Reich spune

  Si daca i dadea 5? sau 6? Scapa doamna de puscarie ?
  Pe de alta parte copilul are scapari. Pt ca mentioneaza numele doamnei. Care…. se poate adresa si ea Curtii Europene de Justitie pentru nerespectarea GDPR.
  Si apoi de unde stie copilul ca e femeie respectiva entitate biologica?

 2. Andrei Varga spune

  Prezintă simptome timpurii de bombardier necioplit, probabil că și părinții sunt cam la fel .
  Peste ani e posibil să ajungă în situația aceluia cu ami cer scuze la domnii polițiști din pandemie .

 3. Min spune

  Desi e amuzant,faptul ca mentioneaza Curtea Europeana ma face sa cred ca va deveni un “cetatean european cu drepturi” (asa era campania,nu?) dar fara nici o obligatie,de niciun fel.

 4. George spune

  Copilul ăsta chiar știe ce vrea d3 la viață și ce drepturi are.
  Tot respectul !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate