Maternitatea de la Piatra-Neamț devine exclusiv suport COVID. Spitalul NU este pregătit pentru așa ceva

0

ACTUALIZARE – Contactat de publicația noastră, directorul DSP Neamț a declarat: „Ordinul MS face referire la faptul că Spitalul din Piatra-Neamț trebuie să asigure pe secțiile menționate servicii medicale și pentru pacienții pozitivi. Secțiile respective vor rămâne deschise și pentru pacienții negativi. Așteptăm propunerile celor de la spitalul județean în scopul avizării circuitelor epidemiologice în conformitate cu ordinul MS.” N.red. – Aceste circuite nu există la ora actuală, iar ordinul ministrului trebuia pus în aplicare încă de la data apariției în monitorul oficial, adică de săptămâna trecută (13 septembrie).

Știrea inițială:

O informație de ultima oră arată că s-a emis un ordin de ministru semnat de Ioana Mihăilă (îl puteți citi integral mai jos) care transformă maternitatea de la Piatra-Neamț în maternitate suport COVID. De asemenea, și secțiile de Psihiatrie, Pediatrie, Dializă de la Piatra-Neamț devin suport COVID. La această oră, în maternitatea de la Piatra-Neamț doar 1 pacientă are COVID, restul fiind perfect sănătoase.

Pe surse, înțelegem că până la sfârșitul săptămânii vor trebui găsite soluții pentru relocarea gravidelor sănătoase în alte spitale.

Spitalul de la Piatra-Neamț NU este pregătit pentru a gestiona cazuri de gravide cu COVID și nici de nou născuți cu mame cu COVID-19. Majoritatea gravidelor sunt nevaccinate și evoluția bolii se poate transforma oricând într-o tragedie. De asemenea, tot pe surse, înțelegem că există doar 1 singur loc la ATI pentru nou născuți cu COVID, intubarea bebelușilor fiind una extrem de dificilă și care pune multe probleme.

Reamintim că pe 8 septembrie scriam în articolul Femeie din Neamț, însărcinată, bolnavă de COVID. Copilul a decedat, ea se zbate pentru supraviețuire că s-a prezentat la spitalul din Piatra-Neamț o femeie pozitivă COVID și însărcinată. Starea ei de sănătate s-a agravat, copilul a fost născut prematur și a decedat. Femeia a fost transferată la Iași în stare gravă. Medicii de la spitalul din Piatra-Neamț spun că au încercat tot ce au putut, dar starea de sănătate a femeii s-a agravat fulgerător, fiind afectați 90% din plămâni. Din păcate, copilul prematur nu a avut nicio șansă după cezariana de la Piatra-Neamț, fiind afectat și de lipsa de oxigen a mamei.

Potrivit unui reportaj din presa națională, pacienta de 36 de ani, nevaccinată, însărcinată în 6 luni, a fost depistată cu varianta Delta și după o lună de spitalizare în stare gravă, la Piatra Neamț și în Iași, a murit. Deși cadrele medicale de la Piatra-Neamț au recunoscut că sunt depășite de situație, transferul la Iași s-a făcut mult prea târziu, fiind refuzat în repetate rânduri, spun medicii.

Așadar, având în vedere tragedia recentă în care o mamă și copilul său au murit din cauza resurselor insuficiente de la Piatra-Neamț, cum este posibil să se decidă prin ordin transformarea maternității de aici în maternitate dedicată cazurilor COVID-19?

Atât timp cât nu e pus la punct un sistem de transfer imediat al cazurilor grave, e cazul să ne așteptăm la noi tragedii similare cazului prezentat?

De ce în aproape 2 ani de pandemie nu s-au găsit soluții pentru crearea de circuite separate pentru ca cea mai mare maternitate din Neamț să poată primi și gravide fără COVID?

Nu știm, pentru că, OFICIAL, toată lumea tace!

Vom reveni.

Monitorul-Oficial-Partea-I-nr-875_210913_213147

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate