Din nou, nepregătiți. În plin val 4, premierul scoate angajații DSP-urilor din birouri

0

Premierul Florin Cîțu a participat astăzi la o videoconferinţă cu prefecții, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, managerii de spitale, șefii secțiilor ATI, UPU, reprezentanții ISU și cei ai ASSMB. Discuțiile s-au purtat cu privire la situaţia locurilor de la ATI, evoluţia pandemiei din ultima perioadă, dar şi situaţia pe secţii.

Practic, premierul a dorit să afle care sunt resursele alocate pacienţilor COVID-19 și cum s-a pregătit Ministerul Sănătății pentru valul patru. Deși se știa că valul patru va veni peste noi încă din primăvară, premierul cere un raport cu ce s-a făcut pentru a nu fi luați pe nepregătite. A fost, chiar, nevoit să ceară șefilor DSP-urilor să iasă din birouri. La această oră, se pare, încă nu avem suficiente paturi ATI, deși valul patru nu doar că bate la ușă, ci este peste noi.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.789 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 80 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 990 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 229 sunt minori, 209 fiind internați în secții și 20 la ATI.

Domnilor Cseke, Arafat, cred că ar trebui ca mâine – astăzi ar fi bine, dacă se poate, dar mâine, cel mai târziu – să aveți o situație pentru Bucureşti, cu secții ATI COVID, paturi libere și, în cazul în care situația în Bucureşti se înrăutățește, avem nevoie de un plan să știm până unde putem să mergem cu numărul de locuri în secții ATI COVID.

Fac apel la conducerea DSP-urilor: nu mai staţi în birouri – am spus acest lucru şi astă-iarnă, o spun şi acum -, mergeţi şi discutaţi cu managerii din spitale, verificaţi că ceea ce vrem noi să implementăm se va realiza, în acelaşi timp, ajutaţi-i să implementeze. Dacă au nevoie de resurse, tot ce au nevoie, sprijiniţi-i, ajutaţi-i ca să putem să avem în cel mai scurt timp şi mai multe paturi în secţiile ATI pentru COVID, dar şi personalul şi materialul sau medicamentele de care avem nevoie sau tratamentul în special.

Doamnelor şi domnilor prefecţi, aici este foarte important, nu sunteţi doar participanţi la această întâlnire, e nevoie şi de implicare şi din partea dvs şi aveţi o responsabilitate majoră în a verifica şi a superviza modul în care sunt aplicate măsurile pe care le-am solicitat acum. De asemenea, tot de la dvs vreau să mă asigur că centrele judeţene de coordonare sunt activate şi în permanentă legătură cu CNCCI pentru a rezolva rapid situaţiile care apar.

Sunteţi astăzi, în această videoconferinţă, cam toţi cei responsabili sau cei care trebuie să intervină în această perioadă. Nu cred că mai trebuie să amintesc din nou cât de important este să avem personalul şi, în secţiile ATI, cât mai multe locuri – am spus 1.600. La cum evoluează, s-ar putea să avem nevoie de 2.000. Dar faceţi un plan care să poată foarte rapid să crească numărul, dacă este nevoie, de locuri  ATI COVID.

Trebuie să înţelegem că suntem aici pentru pacienţi. Nu vreau să aud discuţii cum că nu este responsabilitatea instituţiei mele, nu este responsabilitatea mea, x sau y. Toţi suntem aici pentru pacienţi şi toţi suntem responsabili pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune condiţii.”, a spus premierul Cîțu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate