Noile reglementari ale legii adoptiilor au intrat in vigoare

0

Pe 7 aprilie au intrat in vigoare modificarile aduse legii adoptiilor 273/2004. Noile reglementari urmaresc facilitarea procedurii de adoptie, in special a adoptiei internationale. Prin urmare, romanii care au resedinta in afara tarii vor putea  infia copiii din Romania. In anul 2001, adoptiile internationale au fost interzise in tara pe fondul conflictelor starnite de traficul de copii. Acum, dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, se extinde sfera persoanelor cu reşedinţa în străinătate care pot adopta internaţional copii din România.

 Mii de copii se afla in prezent pe lista de asteptare pentru a intra in mijlocul unei familii si foarte multi parinti se lupta de ani de zile cu sistemul pentru a putea finaliza procedurile de adoptie.


Procedura greoaie de pana acum a descurajat foarte multe persoane interesate sa adopte un copil, facandu-le sa renunte la demersul lor. Noua lege ii va ajuta pe cei interesati sa devina parinti adoptivi intr-un timp considerabil mai redus decat pana acum. Cu toate acestea, noua lege nu reuseste inca sa rezolve situatia copiilor orfani greu adoptabili, peste 7 ani, care sufera de boli cronice sau handicapuri severe.

Conform noii legi, parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, tutorele acestuia trebuie sa consimta la adoptie in mod liber si neconditionat, numai dupa ce au fost informati in mod corespunzator asupra consecintelor exprimarii consimtamantului si asupra incetarii legaturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine, ca urmare a incuviintarii adoptiei.

Planul individualizat de protectie, astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, are ca finalitate adoptia interna daca:  dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut un an si parintii firesti ai copilului si rudele pana la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi gasite ori nu colaboreaza cu autoritatile in vederea realizarii demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului in familie.

De asemenea, procedura de adoptie poate fi demarata daca dupa instituirea masurii de protectie speciala, parintii si rudele copilului pana la gradul al patrulea care au putut fi gasite declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului si in termen de 60 zile nu si-au retras aceasta declaratie. Directia are obligatia inregistrarii acestor declaratii, precum si a celor prin care parintii si rudele pana la gradul al patrulea revin asupra declaratiilor initiale.

In cazul in care copilul a fost inregistrat din parinti necunoscuti, adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie se stabileste in maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere al acestuia. Directia are obligatia sa faca demersurile necesare identificarii si contactarii parintilor firesti/rudelor copilului pana la gradul al patrulea, sa ii informeze periodic pe acestia asupra locului in care se afla efectiv copilul si asupra modalitatilor concrete in care pot mentine relatii personale cu copilul, precum si asupra demersurilor necesare in vederea reintegrarii sau integrarii.

 Noua lege a adoptiei obliga familiile care infiaza copii sa ii informeze pe acestia, de la varste cat mai mici, ca au fost adoptati, acest lucru urmand sa fie facut cu sprijinul specialistilor.

Noua legislatie prevede si reducerea la zece zile a termenelor in care vor fi judecate cazurile care intra sub incidenta Legii adoptiei, precum si a termenelor de redactare si comunicare a hotararilor pronuntate in aceste cauze.

Pentru ca o persoana sa poata fi considerata un potential parinte potrivit pentru un anumit copil, noua lege impune ca potrivirea teoretica sa se faca printr-un soft.

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a declarat ca potrivirea teoretica a familiilor care doresc sa adopte copiii se va face cu ajutorul unui soft, in functie de mai multe criterii mentionate de solicitanti in cererea de adoptie. De asemenea, potrivirea teoretica va tine cont si de vechimea cererilor, Panait precizand ca multe dintre familiile adoptatoare reclama timpul prea mare de asteptare.

E. Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate