Nivelul crescut de colesterol pune in pericol viata

0

Nivelul colesterolului a crescut ingrijorator in ultimii ani la persoane de toate varstele. Exista metode de reducere a colesterolului, insa, de asemenea, exista si foarte multe mituri care pot crea confuzii. Procesul este reversibil, spun medicii. Se pare ca fibrele au un rol esential in rezolvarea problemelor digestive, dar si in reducerea nivelului de colesterol. Cele mai bune fibre sunt cele din ovaz, deoarece se comporta ca un gel care curata vasele de sange. O alimentatie corespunzatoare ar trebui sa contina intre 25 si 30 g de fibre pe zi.

Unul dintre miturile care circula este acela ca femeile au probleme mai mari decat barbatii cand vine vorba de nivelul crescut al colesterolului din cauza hormonilor. Acest mit se dovedeste a fi adevarat, deoarece estrogenul ajuta in mentinerea colesterolului in limitele normale, asa cum se intampla si in cazul hormonilor tiroidieni. Din acest motiv, eventualele dereglari hormonale la femei pot conduce la un nivel mai crescut al colesterolului decat in cazul barbatilor.


Un alt mit este acela ca daca nivelul de colesterol este mare, dar nu ai alte probleme de sanatate, atunci nu trebuie sa iti faci probleme. Din pacate, colesterolul mare este responabil de ingrosarea vaselor de sange si producerea infarcturilor, atacurilor cerebrale sau problemelor la nivelul rinichilor. Prin urmare, oricine are probleme cu colesterolul trebuie sa recurga la toate metodele posibile pentru a reduce nivelul si pentru a evita complicatii ulterioare.

De asemenea, antioxidantii sau vitamina C nu contribuie in mod specific la scaderea colesterolului. Trebuie evitat consumul de unt sau margarina si a se folosi alte tipuri de grasimi precum uleiul de masline.

Persoanele cu un nivel de colesterol crescut prezinta un risc major de boli cardio-vasculare. Elemente precum varsta, sexul, mostenirea genetica pot afecta incontrolabil nivelul de cholesterol din organism, insa alimentatia corecta si sportul pot face o mare diferenta.

Ioan Grigore


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate