Nemțeanul Ticu Lăcătușu, jurnal de expediție spre Ama Dablam (6856 m), Himalaya

2

Nemțeanul Ticu Lăcătuşu, primul român pe Everest, a plecat la începutul lunii octombrie din nou în Himalaya, împreună cu alţi patru alpinişti români. Obiectivele sunt ascensiunea fără oxigen suplimentar a vârfului Ama Dablam din Himalaya, 6856 m.

Cei cinci alpinişti au făcut nenumărate ascensiuni împreună, iar acum trebuie să facă faţă temperaturilor de -30 de grade Celisus, cu vânt puternic şi furtuni, plus lipsa rezervelor de oxigen suplimentar.

La această oră alpiniștii români au încheiat faza de aclimatizare, iar mâine, 21 octombrie, se vor îndrepta spre Ama Dablam base camp 4600 m.

Iată câteva fragmente din jurnalul de expediție:

10 octombrie

”La ministerul turismului am primit permisul pentru Romanian Ama Dablam Expedition. S-au lipit de noi 2 spanioli, el și ea, 1 mexican și o japoneza. Langa mine e ofițerul de legătură (LO ), obligatoriu pentru varfuri de peste  6500. Totul este formal, ea nu vine cu noi,  nu face nimic, deși o plătim. E funcționar în Ministerul Culturii. ”

min

14 octombrie

”Un obiectiv cu adevarat extraordinar, un privilegiu pentru mine sa am aceasta sansa de a urca pe Ama  Dablam, poate cel mai frumos munte din lume. Am plecat 5 din Romania, animati de acelasi tel comun. Alaturi de mine, ca in ultimii 3 ani, Cristi si Sebi, plus Victor si Marinica (a 4-a oara in Nepal, a mai incercat Ama Dablam in 2013, cu o alta echipa din P. Neamt, fara succes). In Nepal s-au lipit de noi Horiko, o japoneza mica din marele Tokyo si Rene Cruz, un mexican si mai mic din si mai marele Ciudad de Mexico, o metropola de la peste 2500m (Cruz e gata aclimatizat!). In urmatoarele zile vom face ture de acomodare pe Chukung Ri si Island Peak, unde am mai fost cu Cristi si Sebi acum 3 ani ( incl. Maria, Victor si Vasile). In imagine, Everest (1994, 1995), Lhotse 8516m (2008, solo, no sherpa, no ox.) si in dreapta, tinta de acum, AMA DABLAM.”

ama

15 octombrie

Se spune ca visul suprem al oricarui alpinist este Everest. Pentru cineva care a fost deja pe Everest, unul din cele mai frumoase visuri este, cu siguranta, Ama Dablam. Mai mic dar dovada clara ca de multe ori „small is beautiful”. In masura in care un varf de 6856 m poate fi considerat „small”.

ama-d

16 octombrie

Aclimatizare la 5550m cu Ama Dablam in fundal.

aclimatizare

20 octombrie

Dupa cateva nopti dormite la 5200m si urcarea pe Island Peak 6189m putem spune ca aclimatizarea a decurs bine si putem trece la next level. Am coborat la Panboche 4000m pentru o gura de oxigen si maine mergem in Ama Dablam base camp 4600m. Ieri am reusit sa urcam toti 5 pe Island Peak (Imja Tse) 6189m. Am ajuns acolo pe la ora 9.00 aprox. Conditii f bune, minus 20grC dimineata dar fara vant. Ghetarul de la baza varfului mult mai crevasat fata de acum 3 ani dar foarte frumos.


Sursa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Maria Sfetcu spune

    Domnule Robert,
    Îl mediatizării puțin cam mult pe domnul Lăcătușu, în condițiile în care, echipa de trei care a cucerit optmiarul a trecut cam nevăzută în ziarele nemțene! Nu vreau să par nepoliticoasă, ce este al domnului Lăcătușu rămâne a dumnealui, dar acum, e vremea celor trei cu „zeița de perdea”!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate