Neglijarea glandei tiroide poate avea efecte extrem de grave asupra organismului

0

Foarte multe femei din Neamt se confrunta cu probleme minore sau majore la nivelul glandei tiroide,fie din cauza stress-ului, fie din cauza radiatiilor, fie din cauza excesului sau deficientei de iod sau a altor cauze care pot influenta buna functionare a tiroidei. Grav este faptul ca foarte multe dintre ele, desi au simptome care pot semnala problem tiroidiene, evita consultul medical si duc pe picioare o suferinta muta. Unul dintre cele mai bine documentate site-uri despre problemele tiroidiene este www.tiroida.ro, fiind administrat de un medic specialist care ofera consultatii online persoanelor interesate. Insa un consult medical “pe viu” este absolut obligatoriu in cazul in care aveti simptome care pot semnala probleme la nivelul tiroidei.

Gusa-tiroidiana_cauze-si-simptome1Totusi, chiar daca nu aveti simptome si aparent va considerati o persoana sanatoasa, un control de rutina este binevenit. Atat la Spitalul Judetean Piatra Neamt, cat si in clinicile private locale exista medici endocrinologi si aparatura necesara indentificarii problemelor la nivelul tiroidiei. Daca doriti un consult de specialitate, puteti apela si la clinicile mari din centrele universitare. Unul dintre cele mai cunoscute centre specializate pe probleme endocrinologice este Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Bucuresti.

Glanda tiroida este una dintre cele mai mari glande endocrine. Aceasta este formata din doi lobi conectati printr-un istm si se afla la nivelul gatului, sub cartilajul tirodei care formeaza proeminenta laringeala cunoscuta sub numele de „Marul lui Adam”. Glanda tiroida controleaza consumul de energie al organismului, produce proteinele si controleaza secretia hormonala. Tiroida participa la aceste procese prin producerea de hormoni tiroidieni, T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina). Cei doi hormoni au un continut ridicat de iod, acest element fiind indispensabil pentru o functie tiroidiana normala. Practic, glanda tiroida trebuie alimentata constant cu iod pentru a produce cei doi hormoni în cantitati suficiente. Modul in care functioneaza tiroida noastra afecteaza intreg organismul nostru: sistemul nervos central, aparatul cardiovascular, aparatul respirator, digestia, nivelul grasimilor din sange, metabolismul glucozei, absorbtia vitaminelor etc..

Procedura de investigare a tiroidei este minim-invaziva. Aceasta include examinarea fizica a tiroidei, precum si ecografia tiroidiana. Ecografia este mult mai precisa decat simpla palpare a tiroidei in identificarea eventualilor noduli, formatiunilor canceroase, inflamarea ganglionilor limfatici, masurarea dimensiunilor glandei. Daca se impune situatia, sunt necesare tomografii, scintigrafii, punctii cu ac fin, precum si analize de sange specifice, la recomandarea medicului specialist. Cele mai frecvente simptome care indica o tulburare a functionarii tiroidei sunt obezitatea sau slabirea inexplicabila, senzatia de nod in gat, palpitatii, tulburari anxioase. Fertilitatea poate fi puternic afectata de o disfunctie tiroidiana, de aceea se recomanda femeilor care vor sa ramana insarcinate sau sunt deja insarcinate sa efectueze controale periodice ale tiroidei.

Problemele tiroidiene pot aparea la femei si la barbati deopotriva, insa numarul femeilor cu disfunctii ale tiroidei este mult mai mare. Tratamentul problemelor tiroidiene poate varia de la tratament medicamentos, la operatie, pana la tratament cu iod radioactiv. Cazurile de cancer la nivelul glandei tiroide sunt rare, insa exista. Din acest motiv este mai bine sa mergem pe principiul „Mai bine sa previi, decat sa combati” si sa efectuam controale de rutina sau periodice ale acestei glande care ne conduce buna sau proasta functionare a organismului nostru.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate