Neamțul la nivel național – vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“

0
  • Primul eveniment organizat de județul Neamț cu o adevărată expunere si impact național real. Un eveniment care a meritat toți banii și toate eforturile.

Consiliul Județean Neamț, prin Complexul Muzeal Județean, a organizat miercuri, 6 februarie, în incinta Palatului Parlamentului, vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“. Scopul manifestării a fost evocarea eroinei Viorica Agarici, președintă a Societății Naționale de Crucea Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filiala Roman. De un curaj nemaiîntâlnit, Viorica Agarici a salvat de la pieire, în Gara de la Roman, sute de evrei transportați în condiții inumane, în „Trenurile Morții“, spre lagărul de la Călărași. Pentru curajul său, la data de 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, diploma şi titlul „Drepţi între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria sa pe „Aleea Celor Drepţi“. În anul 2011, Primăria Municipiului Roman i-a acordat titlul de „cetățean de onoare“.

Expoziția reconstituie estetic și simbolic vagoanele „Trenurilor Morții“ în care evreii erau transportați către lagărele de exterminare.

Evenimentul organizat la Palatul Parlamentului, ce a adus în prim-plan județul Neamț, s-a desfăşurat în prezenţa ambasadorului Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, președintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, membrilor comunităţii evreieşti din România, miniștrilor și parlamentarilor. De asemenea la vernisaj au mai participat Liviu Beriş, supravieţuitor al Holocaustului şi nepoata Vioricăi Agarici.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț: „Acest vernisaj este un omagiu adus acestei eroine a neamului românesc și a județului Neamț, Viorica Agarici. Sunt extrem de fericit că Consiliul Județean Neamț a reușit să realizeze acest vernisaj la Palatul Parlamentului, sub patronajul Camerei Deputaților. Expoziția va mai sta aici încă două zile, după care va fi vernisată în gara din Roman. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și care și-au manifestat interesul față de un simbol al județului Neamț, Viorica Agarici.”

Emilia Arcan, senator de Neamț (Partidul Social Democrat): „Este o reală bucurie să fiu prezentă în cadrul acestui eveniment extrem de important pentru noi ca români, pentru noi ca nemțeni. Prin acest proiect am reușit să mai scriem o filă în istoria noastră, a românilor. Viorica Agarici, femeia care, cu riscul pierderii propriei vieți, a salvat de la moarte sute de evrei în Gara Roman, jud. Neamț, este un adevărat exemplu pentru noi [….] Încă o dată, sunt extrem de fericită că Parlamentul României a găzduit acest eveniment de excepție. Felicitări Consiliului Județean Neamț și în mod special, felicitări domnului președinte Ionel Arsene, pentru promovarea acestui eveniment, pentru grija manifestată față de eroii noștri!” 

Dorin Nicola, director-manager al Complexului Muzeal Neamț: „Acest eveniment reprezintă o recunoaștere a acestei eroine, Viorica Agarici, o dreaptă între popoare, originară din Roman, care, la București, a căpătat încă o părticică de istorie. Viorica este un ambasador al județului Neamț. Faptul că în 2011, în Gara Roman a fost amplasat un bust al Vioricăi Agarici, este completat de acest concept expozițional, care va însoți pe peron, în sala de așteptare, acea idee de muzeu Viorica Agarici , care va arăta pas cu pas că demnitatea nu se pierde.”

VIORICA AGARICI, OMAGIATĂ LA PALATUL PARLAMENTULUI DE CONSILIUL JUDEȚEAN NEAMȚ.

Gepostet von Turn TV am Mittwoch, 6. Februar 2019

De la București, expoziția va ajunge în Gara municipiului Roman, pentru un nou vernisaj, acolo unde se află de câțiva ani bustul Vioricăi Agarici, realizat de sculptorul nemţean Florin Zaharescu.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate