Ne mor oamenii pentru că legile nu sunt respectate
Am adus în discuție în repetate rânduri faptul că în România este vital ca legile să fie respectate, iar aleșii locali să asigure în teritoriu acest lucru. Puteți citi mai multe în acest sens în articolul „Care este singurul lucru pe care ar trebui să îl promită candidații de la alegerile locale”.
În Neamț, la fel ca în multe alte județe din țară, legea nu se respectă. Iar asta nu poate decât să genereze haos în societate și poate periclita chiar viața unor cetățeni. S-a întâmplat recent la noi, la concertul Carla’s Dreams din Galleria Mall, oprit de ISU Neamț, când a existat riscul de pierderi de vieți omenești pentru că nu s-au respectat niște prevederi legale. S-a întâmplat și ieri, o nouă tragedie, de data asta în rândul salvatorilor de la ISU. Un pompier de la Detașamentul Buftea-Garda Măgurele, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” București-Ilfov, sublocotenentul Răzvan Dumitru Luchian, a murit ieri, 6 iunie, într-o misiune de stingere a unui incendiu la o fabrică de încălțăminte din Jilava.
„Era la o distanţă de siguranță la nivelul respectiv. Nimic nu prevestea ce s-a întâmplat. Între clădire şi containere metalice era distanţă de 10 metri. Nu erau lipiţi de containere, motiv pentru care partea superioară – atunci când s-a prăbuşit – l-a prins într-o mică măsură, nu ar fi putut să scape și nici să-l ajute cineva, pentru că acele plăci sunt foarte grele. Și nici în acest moment nu poate fi extras. A fost şi şansă şi ghinion în același timp. Ceilalți că au supraviețuit și el că a decedat.”, a precizat purtătorul de cuvânt, cu lacrimi în ochi.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a deschis un dosar penal. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. La fața locului s-a deplasat o echipa mixtă formată din polițiști și specialiști criminaliști coordonată de doi procurori militari.
De asemenea, purtătorul de cuvânt a declarat că nu erau resurse de apă în zonă, iar incendiul a fost anunțat foarte târziu, când arderea era deja generalizată.
O viață de om, mai ales că era un om care mai putea salva de acum încolo mai multe vieți, putea fi cruțată dacă se respectau normele legale. Meseria de pompieri este, în mod clar, una cu riscuri extrem de mari. Dar dacă tot avem norme orientate spre prevenție și reducerea la minim a riscurilor de pagube și pierderi de vieți omenești, de ce nu sunt puse în aplicare? De ce nimeni nu verifică? De ce trebuie să se întâmple tragedii pentru ca legea să fie pusă timid în aplicare?
Același lucru este valabil și pentru Neamț. Așteptăm ca, măcar de acum înainte, să se respecte dreptul constituțional la viață.
În ultimii patru ani nu au existat decât intenții și petiții cu privire la introducerea unei poliție de asigurări de viață pentru pompieri care nu s-a concretizat dintr-un laitmotiv invocat mereu de autorități: lipsă de fonduri.
”Demersurile făcute de unitățile din București și teritoriale în privința acestor poliție de viață a rămas în coadă de pește, toată lumea a discutat, dar nimeni nu a aprobat. Sunt doar câteva cazuri izolate unde s-a făcut, pe cont propriu, acest lucru. Singurul ajutor pe care un militar decedat la datorie îl primește îl reprezintă plata înmormântării, avansarea în grad post mortem și posibilitatea ca unul dintre urmași să fie încadrat în structură fără niciun examen, atât.”, a declarat un pompier (sursa).
Condoleanțe familiei sublocotenentului Răzvan Dumitru Luchian, căzut la datorie din cauza unui sistem care pare din ce în ce mai mult orientat spre genocid.
Dumnrzeu sa-l ierte pe pompierul mort.
…de unde sa fie fonduri daca se fura?