Muzeul de Artă din Piatra-Neamț propune o incursiune virtuală în arta plastică românească

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț continuă programul de activitate pentru anul în curs și vă propune o incursiune virtuală în arta plastică românească, ilustrată cu lucrări de artă aflate în patrimoniul nemțean. Montajul virtual prezintă o selecție de 32 artiști (38 de lucrări de pictură, grafică, sculptură), care marchează tendințe și direcții plastice noi, abordate pe parcursul unui secol.

Repertoriul plastic ales nu reprezintă viziunea completă a ceea ce înseamnă arta plastică românească, ci este un colaj de lucrări care mizează pe impactul vizual al acestora realizate diferit ca tehnică si idee, subliniind evoluția și schimbările în artă. Cu câteva excepții, lucrările nu se regăsesc în expoziția permanentă a Muzeului de Artă și reprezintă, prin urmare, o noutate pentru public.

La sfârșit de secol XIX, artiștii sunt interesați să experimenteze idei și tehnici inovatoare, moment care va pune bazele noilor curente artistice şi culturale ale secolului XX: fauvismul, cubismul, expresionismul, dadaismul, suprarealismul, expresionismul abstract, arta pop, minimalismul şi nu în ultimul rând postmodernismul. Impresionismul va fi însă cel care va marca desprinderea artei moderne de academismul tradițional și va deveni promotorul unor schimbări majore în artă.

Odată cu artiștii care se reîntorc în țară după finalizarea studiilor în străinătate, arta românească, la început de secol XX, cunoaște o evoluție lentă, dar mult mai îndrăzneață ca abordare, apoi, în perioada interbelică, influențele modernismului prind contur, ca, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, arta plastică românească să intre sub influența presiunii comuniste, care va impune „realismul socialist”. Odată cu apusul comunismului, arta românească se revigorează și își actualizează viziunea plastică în raport cu scena artei internaționale.

Lucrările selectate aparțin unor artiști de renume, reprezentativi pentru arta plastică românească, precum: Nicoale Grigorescu, Constantin Isachie, Aurel Băeșu, adepți ai impresionismului și continuă cu artiștii moderni ai secolului XX precum: Lascăr Vorel, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Tonitza, Victor Brauner, Ion Țuculescu. Scena postmodernă și contemporană este ilustrată de artiști ca: Eugen Crăciun, Elena Urdăreanu Herța, Gina Hagiu, Dan Hatmanu, Ovidiu Maitec, Gabriela Cristu Scarbură, Sorin Nicodim, Maxim Dumitraș, Sorin Otânjac etc.

Text: Muzeograf Silvia Trăistariu, Muzeul de Artă din Piatra-Neamț
Selecție lucrări: Muzeografi Silvia Trăistariu, Lucian George Vasiliu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate