Muzeograful Ionela Boboc, despre COROPIȘNIȚĂ (Gryllotalpa gryllotalpa Linnaeus)

0

Chiar dacă ne aflăm în plină stare de urgență, Complexul Muzeal Național Neamț, păstrează legătura cu publicul în mediul virtual.

Astfel, specialiștii aduc în atenția pasionaților de științele naturii informații și imagini despre exponatele Complexului Muzeal Național Neamț .

Exponatul ales de muzeograful Ionela Boboc este COROPIȘNIȚA sau CHIFTIRIȚA – Gryllotalpa gryllotalpa Linnaeus, 1758 și face parte din colecția de entomologie a Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț

COROPIȘNIȚA sau CHIFTIRIȚA – Gryllotalpa gryllotalpa Linnaeus, 1758

Legendele spun că provine din metamorfoza unei femei bogate, care, chiar şi la mănăstire, ducea o viață imorală; sau din metamorfoza unei păsări hulpave, care a rupt florile din grădina Sfântului Ion; fiind, în acelaşi timp, şi urâtă şi dăunătoare pentru agricultură, ea a trezit întotdeauna repulsie; este temută nu doar pentru pagubele pe care le produce ci şi pentru muşcătura ei foarte veninoasă, mai veninoasă decât a şarpelui; ca să scape de urmările muşcăturii, cel atins trebuie imediat să-i caute cuibul şi să-i numere ouăle; sau să numere o oca de mac (demersuri care subliniază neputinţa medicinei populare de a găsi o terapie eficientă în acest caz); omorârea ei, oriunde este găsită, se face numai cu dosul palmei, deoarece numai un asemenea mod de a lovi sugerează dispreţul şi ura faţă de ea (COMAN, II, p. 134-135).

Coropişniţa găsită trebuie omorâtă cu călcâiul şi apoi distrusă cu tălpile ambelor picioare, ca să nu se capete bătături (2. GOROVEI, p. 62). http://cimec.ro/…/Dictionar-de-Simboluri-Credinte-Tradition…

Din punct de vedere sistematic sunt insecte ce aparțin familiei Gryllotalpidae fiind o specie răspândită în Europa, Asia Centrală și de Vest, Africa de Nord și Africa Centrală. În țara noastră este întâlnită în special în grădinile de legume, sere, solare și răsadnițe cu soluri bogate în materie organică, unde produce pagube considerabile.

Coropișnița este o insectă nocturnă cu corpul catifelat, de culoare roșcată sau maro-închis, este o insectă mare de 3,5 – 5 cm, cu capul mic cu 2 ochi compuși, toracele puternic și membrele anterioare scurte și lățite, transformate în lopeți bine dezvoltate pentru săpat și înot.

Cu ajutorul acestora sapă galerii în pământ, unde-și face cuibul pentru ouă iar cu fălcile puternice retează rădăcinile și tulpinile subterane ale plantelor. Coropișnița se hrănește și cu pradă vie (râme, diverse larve sau insecte). Este considerată cea mai periculoasă specie polifagă atacând tomatele, ardeiul, vinetele, castraveții, ceapa, morcovul, cartoful, tutunul, ridichiile, varza, conopida etc. Larvele produc cele mai mari pagube. Este folosită ca momeala în special în cazul pescuitului pentru capturarea somnului, mrenei și cleanului, scobarul sau morunașul.

Indivizii adulți pot zbura până la 8 kilometri în sezonul de împerechere. Insectele sunt active mare parte din an și hibernează în timpul iernii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate