Muzeele din Piatra Neamt asteapta vizitatori cu portile inchise si usile incuiate

9

Muzeele din Piatra Neamt isi asteapta vizitatorii cu portile inchise si usile incuiate.muzee piatra neamt

Nu stim exact din ce motive unele muzee din Piatra Neamt, cum ar fi de exemplu Muzeul de stiinte naturale , Muzeul de etnografie, Casa memoriala Calistrat Hogas, tin in permanenta portile inchise si usile incuiate ceea ce descurajeaza orice vizitator. Daca totusi dati dovada de tupeu si deschideti poarta unui asemenea muzeu si dati de usa incuiata sa stiti ca undeva pe langa usa puteti gasi si o sonerie unde daca sunati e posibil ca cineva sa va deschida si sa va permita vizitarea muzeului.

Situatia inedita am putut sa o vad doar la Piatra Neamt, nici macar in Targu Neamt, care apartine de acelasi complex muzeal, nu se incuie usile si nu am vazut muzee cu sonerie de apartament, deci presupun ca nu este vorba de o politica centrala.

muzee piatra neamtIdeea este buna deoarece se poate face o filtrare a turistilor si astfel muzeele nu vor fi vizitate decat de cei care au tupeu sa deschida porti si sa sune pe la usi. Discrepanta intre ce se intampla in acest sistem si un muzeu particular pe care l-am vizitat recent in zona Targu Neamt este de la cer la pamant. Trecand peste faptul ca pretul de vizitare este mai mic iar exponatele de zeci de ori mai multe la cel privat, trecem peste aspectul ca portile sunt deschise si esti primit cu zambetul pe buze, la muzeele de stat din Neamt fotografiatul te costa o suta de mii de lei vechi, aspect neintalnit la muzeele particulare.muzee piatra neamt

Nu am cunostinte vaste im materie de management si marketing turistic dar sunt sigur ca cei care citesc acest articol si au viztat muzee din tara sau din lume nu au deschis nici o poarta si cert nu au sunat la nici o sonerie.

Inchei acest articol aici din respect pentru directorul  Complexului Muzeal Neamt care, din punctul meu de vedere, este singurul care incearca  sa isi faca treaba dar se pare ca nu are cu cine.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Grigore-Enescu Madalin spune

    Recomand autorului sa-si exerseze zambetul pe buze intr-un context de tipul: pe vremea cand lucram la muzeu, primul meu fluturas de salariu a fost de 4 milioane vechi.

    Acum, un masterand/doctorand care are fantezii dinastea ciudate incepe de la minimul pe economie. Sporul de doctorat, dupa cate stiu, a fost taiat (era in jur de 100 de lei pentru cea mai inalta calificare posibila).

    Societatea civila romaneasca (si oripilata) ar merita o demisie in grup a acestor muzeografi urmata de migrarea lor in masa in tari mai decente, pentru ca o societate care nu-si plateste cercetatorii merita nu usi inchise ci o flegma in nas la muzeu.

    ADMIN : Daca la conducerea muzeelor ar fi o minte luminata ar instaura prime lunare care sa reprezinte procente din incasari si atunci sa vedeti cum ar fi interesati muzeografi sa aiba portile deschise , sa iasa in strada dupa vizitatori, sa faca pagini pe retele de socializare , sa fie incluse muzeele in traseele turistice …asa …conducerea de la muzee are o mare durere la basca iar angajatii …. nu lasa pe maine ce pot face poimaine…..

    1. Grigore Enescu Madalin spune

      Expoziile sunt doar partea de sus a Iceberg-ului in muzee.

      Scopul lor nu este unul comercial (cel putin cand este vorba de cele de stat). In cadrul lor se organizeaza cercetarea romaneasca – exponatele fiind doar un rezultat al muncii de ani de zile care nu se vede.

      Pentru un cercetator arheolog de exemplu, executarea de ore de ghidaj la sala inseamna ca trebuie sa renunte la articolul care-l scrie sau la munca de cercetare – si nu reprezinta de cele mai multe ori decat o imensa pierdere de timp (asta e realitatea perceptiei in muzeu) – de aceea se face prin rotatie si cei mai ocupati nu prea se dau in vant dupa asta.

      Ar trebui sa existe o diviziune mai clara a muncii in acest sens mie personal mi se pare ciudat uneori ca un doctor docent intr-un domeniu sa stea pe scaun „crosetand” si asteptand toata ziua 20 de liceeni cand explicatii obisnuite poate da si un ghid cu o pregatire inferioara.

      O sa spuneti angajati ghizi. Stiti ca in muzee sunt blocate posturile prin decizie de guvern? Nu se fac angajari – solutie de criza adica. Exista sansa unui post liber doar daca se pensioneaza cineva. Stiti ca salarizarea este stabilita tot de stat? Nu stiu legislatie dar probabil un director care ar incepe sa dea prime ar ajunge rapid cu catuse la mana. Muzeul nu e SC srl sa dea prime din PROFIT. Profitul nu exista, muzeul in care se face cercetare este o masre gaura aparenta pentru o societate.

      Pe urma nu confundati o casuta mica muzeu privat cu centre de CERCETARE gen muzeul de istorie. Hai sa facem putina matematica.

      5 lei biletul x 50 de turisti (aberant nu vin 50 de turisti zilnic in piatra decat accidental) = 250 lei 😉

      Nici curentul ars in muzeu in ziua respectiva si caldura nu se acopera 😉 Nu mai vorbim de cei zeci de cercetatori la nivel judetean.

      Muzeele ca peste tot traiesc din bani publici sau donatii substantiale asigurate de fundatii. Este naivitate sa credeti ca un muzeu decent in care se face CERCETARE se poate finanta din bilete si ma infior numai la gandul propunerii de a transforma niste cercetatori in agenti de vanzari. Nu este meseria lor.

      ADMIN : Vreti solutii ?
      1.Cercetatorul sa scrie ce are de scris si sa trimita si la presa locala sau nationala rezumate mai putin tehnice ca sa fie lumea curioasa sa vina la muzee sau macar o pagina amarata pe o retea de socializare unde sa expuna ce cerceteaza el .
      2.Avem olimpici la istorie in Neamt , ar putea fi facut un parteneriat cu inspectoratul si macar pe timpul vacantelor sa fie ghizi voluntari .
      3.Sa asiguri un flux permanent de vizitatori si sa ai un venit regulat de bani sunt subiecte care nu privesc muzeografii ci doar pe cei care sunt platiti sa faca managementul comercial . Daca din greseala pui un muzeograf sa gandeasca strategii comerciale …..muzeul este sortit falimentului si solutii pentru randamentizare sunt si chiar foarte simple iar daca conducerea muzeului crede ca poate invata si de la altcineva care nu e muzeograf sa ne contacteze si venim noi cu un plan de randamentizare a muzeelor din Neamt .

      1. Grigore Enescu Madalin spune

        Csturile unui santier arheologic sau materialele folosite la restaurare pot ajunge la sume de miliarde anual. Nici un bar de lux din piatra neamt nu produce asemenea sume…

        ADMIN : Sunt bani numai ca trebuie ceruti .

        1. Grigore Enescu Madalin spune

          Ma rog, muzeele cum spuneam nu sunt baruri sa le optimizam financiar. Dati-le buget, dati-le angajati noi, ghizi platiti sa primeasca vizitatori nu oameni care publica la sorbona sa taie bilete si sa vanda atarnatele. Si o sa avem muzee decente.

          1. Grigore Enescu Madalin spune

            Am reactionat si din alta pricina – Eu personal am un respect deosebit pentru domnul Dumitroaia directorul complexului muzeal neamt.

            Nu cred ca exista in acest oras om capabil sa-l inlocuiasca si spun asta in contextul in care cunosc multi angajati in muzeele pietrene. De aceea a rezistat atatia ani fara sa-l schimbe nimeni policitc cred. Nu au cu cine.

            Este acea combinatie rara de specialist cu capacitati organizatorice – majoritatea cercetatorilor in muzee sunt oameni „varza” la capitolul pragmatism, visatori, specialisti, nerds ca sa folosesc un termen la moda etc. Un om care traieste in muzeu nu ca figura de stil, ci la modul practic, uneori te intrebi daca mai are si viata personala, un program de tip 8 – 10 seara fiind ceva comun pentru directorul acestei institutii.

            ADMIN : Nu contesta nimeni abilitatile muzeografului Dumitroaia dar ca management comercial , cu parere de rau , e la nivel de gradinita si nici nu cere ajutorul specialistilor ca sa gaseasca solutii de autofinantare .

      2. Grigore Enescu Madalin spune

        Se vede din toate raspunsurile dumneavoastra ca habar nu aveti ce inseamna cercetator.

        1.Cercetatorul sa scrie… Ce sa faca?? Cei 3 cercetatori din Franta cu care m-am intalnit pe un santier arheologic la Lunca venisera pe o finantare de 30.000 euro o saptamana. Asta inseamna 10.000 de euro pe caciula. Cercetatorul roman era platit cu 1000 lei pe luna. Va asigur ca nici cei din franta nu pierd vremea cu ziarele ci publica in publicatii de profil si se ocupa de datari si alte lucruri pentru care sunt platiti.

        2. Nu stiu cat de inteligent este a lasa bunuri de patrimoniu cu valoare greu de estimat pe mana liceenilor. Il mai taie pe unul capul sa vanda ceva pe ebay ;)))

        3. Din nou repet, muzeele sunt in primul rand centre de cercetare si apoi muzee. Problemele lor depasesc cu mult sfera nu se vand bilete si partea de sus a iceberg-ului – expozitiile. Din nou repet SALARIZAREA de mizerie face inatractiva munca in muzeu pentru orice om capabil in afara cercetatorilor care nu au alt loc sa-si profeseze meseria. Sa va dau un exemplu concret. Noul sediu al muzeului cucuteni a fost restaurat cu angajati ai muzeului. Singurul tanar dintre ei dupa ce a muncit 2 ani la restaurare cladire pe salariu de 800 lei a plecat in bucuresti unde acum restaureaza ca privat o vila din perioada interbelica pe langa intercontinetal. Numai un tip nu cu toti piticii acasa ramanea. Manageri? Pai daca e manager bun, manageriaza o firma nu un muzeu.

        Problema fundamentala a muzeelor din romania este ca tinerii care isi pot gasi ceva pe piata privata de munca pleaca in masa, pentru ca este imposibil sa treaiesti dintr-un salariu la muzeu. Raman numai oameni fara alternativa.

        Ce este atat de greu de acceptat ca o societate care nu-si plateste muzeografii are fix ceea ce merita? S-a dus vremea muncii patriotice, fiecare om este liber sa incerce si sa caute sa traiasca mai bine sdi o face. Iar cand nu este platit aduna frustrari si munceste in consecinta.

        ADMIN : Cred ca aveti dreptate si sunt putin subiectiv deoarece in timp am pierdut respectul fata de muzeografii si istoricii nemteni pentru ca in tot judetul am vazut doar unul singur care sa lupte public contra celor care distrug monumentele istorice . In rest ….. marii cercetatori au preferat sa stea cuminti si sa li se distruga obiectul muncii lor .
        De ce asi fi solidar cu niste oameni care nu isi apara nici macar domeniul lor de activitate ?
        Avem peste 500 de monumente istorice in Neamt care dispar vazand cu ochii iar ca aminteati de cei de la stiinte naturale ….nu am nici o amintire cu ei protestand pentru distrugerea rezervatie paleontologice …. ei stateau cuminiti in camaruta din spate si cercetau in timp ce baietii destepti se dadeau cu buldozerele prin depozitele fosilifere .
        Noi suntem mai afoni in treburile astea dar platim din banii nostri acesti cercetatori , muzeografi sau ce or mai fi ei si iar respect fata de noi , nemtenii, ar fi trebuit macar sa ne anunte de fiecare data cand cineva isi bate joc de istoria noastra …..nu ?

        1. Grigore Enescu Madalin spune

          Si iar concret cand sunati la soneria de la muzeul de Stiinte ale Naturii – soneria suna in spate in laboratoarul de la parter sau sus in laboratoarele de la etaj.

          Unde muzeograful cercetator in primul rand probabil e absorbit ori de fluturi, ori de pasari ori de fosile (depinde de cine-i de serviciu). Vine totusi repejor jos lipa lipa pe scari, traverseaza muzeul si deschide usa. Cu gandul la job-ul lui principal probabil. Pun pariu ca uneori mai si injura in gand ce inseamna cercetarea in romania.

          Puneti-l sa stea la usa 6 ore pe zi si cariera lui principala de CERCETATOR e terminata.

          ADMIN : Cred ca domnul cercetator ar trebui sa cerceteze dar din pacate suntem in criza si trebuie sa se adapteze si sa produca bani deoarece domnul cercetator nu pandeste omida pana iese fluturele pe banii lui ci pe banii pietrenilor iar daca nu se va adapta se va ajunge la momentul in care unele muzee nerentabile vor trece in conservare si el va merge acasa.

  2. Mihail spune

    da dar depinde la ce ora

  3. Dr. Trunk spune

    nice article, good job I’ll come here again

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate