Munții de gunoaie de la Piatra-Neamț, un dezastru ecologic recunoscut chiar de Agenția pentru Protecția Mediului

0

Luni, 29 mai, la sediul Instituției Prefectului Neamț a avut loc o nouă ședință de Colegiu Prefectural, în cadrul căreia au prezentat rapoartele de activitate reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, Agenției pentru Protecția Mediului și Inspectoratului Județean de Jandarmi.

Una dintre problemele ridicate în ședința de Colegiu Prefectural a fost aceea a gropii de gunoi din Piatra-Neamț.

„Suntem în riscul iminent de sistare a serviciului public de colectare a deșeurilor în municipiul reședință de județ. Totodată, orașul este în situația de a pierde autorizația de mediu pe care o deține municipalitatea pentru depozitul de deșeuri, ca urmare a nesoluționării deficiențelor identificate încă de acum circa 4 ani. Voi solicita un punct de vedere de la conducerea Primăriei Piatra-Neamț referitor la aceste aspecte.”, a precizat prefectul de Neamț, Adrian Niță.

Deșeurile au fost dintotdeauna o problemă în Neamț, însă în loc să se remedieze neajunsurile, se pare că suntem din ce în ce mai aproape de sancțiuni drastice din partea UE. Potrivit unui raport furnizat de Agenția pentru Protecția Mediului Neamț, „în ceea ce privește colectarea selectivă deșeurilor municipale, în anul 2022, din totalul de 116.857 tone deșeuri municipale generate, doar 8.1% sunt colectate separat, iar 67,1% sunt depozitate în amestec, fără o tratare prealabilă. În ceea ce priveste valorificarea deșeurilor municipale, 7.5% au fost valorificate, iar 1.6% au fost valorificate energetic.”

Într-o situație ideală, raportul trebuia să fie invers, respectiv în jur de 70% deșeuri valorificate. Din păcate, aproape 70% dintre deșeurile colectate de la populație ajung direct în groapa de gunoi, fără să fie sortate și supuse reciclării. Deși în Piatra-Neamț există tomberoane care sunt făcute special pentru colectare selectivă, pietrenii care se străduiesc să arunce gunoiul „pe căprării” trebuie să știe că aceste deșeuri ajung în mare parte nesortate și nevalorificate la groapa de gunoi. Asta deși plătim în taxa pe gunoi inclusiv sortarea deșeurilor care, iată, nu se întâmplă. Nu a putut nimeni din Colegiul Prefectural să ne răspundă cine se face vinovat de milioanele de lei luate de la populație pentru servicii care nu s-au prestat.

De asemenea, funcționarea gropii de gunoi de la Piatra-Neamț este pusă sub semnul întrebării.

Depozitul de deșeuri din Piatra-Neamț e în revizuirea autorizației integrate de mediu de vreo 2 ani. Nu au răspuns tuturor solicitărilor noastre. Au răspuns într-un final, dar nu la toate cerințele noastre și vom analiza răspunsul nostru în următoarea ședință a comisiei și din ceea ce am vorbit cu colegii vom respinge solicitarea de revizuire a autorizației integrate de mediu. Autorizația își va pierde valabilitatea, iar aceasta include și colectarea deșeurilor de pe raza municipiului Piatra-Neamț. Vom găsi o variantă prin care cetățenii să nu fie afectați.”, a declarat în ședința de Colegiu Prefectural directorul APM Neamț, Monica Isopescu.

Lângă groapa de gunoi de la Piatra-Neamț mai e o cantitate uriașă de deșeuri „compostate” pe care primăria spune că o va folosi pentru închiderea celulei 2 a depozitului. Agenția de Mediu spune că a solicitat primăriei o dovadă că acest „compost” se pretează pentru această procedură, dar nu s-a primit nicio justificare în acest sens.

Cert este că dacă situația continuă în acest mod, vom ajunge să fim înghițiți de gunoaie la Piatra-Neamț și să și plătim mulți bani pentru asta. Între timp, cam toate autoritățile par să ascundă gunoiul sub preș, la propriu, ca să nu li se dărâme scaunele lor și ale celor dinaintea lor…

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate