Modul suspect in care unii medici de familie prescriu medicamente ?

3

Pana la revolutie si in momentul de fata, in multe tari civilizate retetele nu se aseamana deloc cu ce primim noi de la medicul de familie sau de la alti medici. Am discutat cu un nemtean care lucreaza acum in Statele Unite la o clinica privata si mi-a confirmat inca o data ca ceva nu este in regula.

Inainte de revolutie si dupa, cum va spuneam, si acum, in tarile civilizate, retetele nu contin un numar de medicamente care poarta un nume. Doar retetele banale fac trimitere la medicamente uzuale, in rest medicul recomanda medicamente care se fac din anumite substante la farmacii si se administreaza in functie de greutatea, varsta si analizele pacientului. Acelasi sistem se practica si in Piatra Neamt inainte de revolutie, cand fiecare farmacie avea propriul laborator unde se preparau medicamente specifice fiecarui pacient, nu ca acum cand te duci si iei un medicament care contine substanta de care ai nevoie la boala ta si inca cateva substante care nu au au nicio treaba cu afectiunea pe care o ai.


In goana dupa imbogatire si din alte motive care tin de medicii ce prescriu retete, farmaciile din Neamt s-au transformat in consignatii de medicamente, iar multi medici au ajuns in ingrata postura de a recomanda medicamente inutile, doar ca sa faca vanzare unor anumiti fabricati care ulterior dau diverse bonificatii de genul excursiilor.

Este de notorietate faptul ca autocare cu medici din Neamt au plecat in excursii suportate integral de producatorii de medicamente si in opinia noastra aceste excursii gratuite nu au fost oferite doctorilor nostri pentru ca ei sunt frumosi sau pentru ca producatorul este un filantrop excentric. Daca in cazul medicilor specialisti ar exista o scuza ca in aceasta excursie li s-a vorbit de anumite medicamente si de modul corect de administrarem, nu acelasi lucru il putem spune despre medicii de familie care primesc astfel de foloase necuvenite doar pentru ca la randul lor sa recomande anumite medicamente.

Cei din sistemul de sanatate se fac ca nu vad, dar in spatele medicilor de familie se fac averi din tot felul de suplimente nutritive, vitamine miraculoase, tratamente de salabit si alte prostii care indubitabil au mai multa legatura cu comertul decat cu medicina.

E bine de stiut pentru dumneavoastra, ca pacienti, ca in tarile care se respecta medicamentele se administreaza total altfel. Cei mai in varsta isi amintesc ca inainte de a li se da o retata erau cantariti, li se faceau analize, iar apoi la farmacie asteptau cel putin 24 de ore ca sa li se prepare medicamentul. Cum de altfel se intampla acum in tarile civilizate unde farmaciile, ghiciti ce?, farmaciile au angajati farmacisti care, culmea, prepara medicamente. Nu le vand, ca atunci s-ar numai vanzatori. Le prepara. Si, statistic, va putem spune ca aceste medicamente se ambaleaza in recipienti care se numesc “casete”, iar in timp ce in toate tarile consumul anual de casete creste, in Romania post-decembrista tinde spre zero.


De ce s-a ajuns aici? Foarte simplu, pentru ca absolut nimeni nu se intreaba de ce fabricantii si furnizorii de medicamente sunt atat de generosi cu medicii. Oare fabricantii de medicamente sunt atasati semtimental de medicii nemteni sau unii dintre medicii nemteni sunt atat de avizi dupa foloase si venituri necuvenite incat baga pe gatul oamenilor tone de medicamente de care acestia nu au nevoie?

Noi am cercetat cam care sunt vanzarile de suplimente alimentare, vitamine si alte minuni care se gasesc in Neamt fara reteta si am ramas inmarmuriti, oare chiar nimeni din sistemul de sanatate nu vede cum tone de astfel de substante sunt asimilate de organismele romanilor?
La sugestia nemteanului care lucreaza in domeniul medical in SUA, amintim medicilor nemteni de medicamentele magistrale, produse care se prepara in farmacie, la cerere, pe baza de reteta (prescriptie medicala) care este individualizata, pentru fiecare pacient. Medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici, au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale, cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale, probleme dermatologice, afectiuni ginecologice etc. In SUA nici nu se concepe ca pentru o problema dermatologica, genitala, afectiuni pulmonare si multe alte boli sa mergi sa iei medicamente generice decat daca nu esti asigurat sau medicul vrea sa scape repede de tine.

Cine avea de inteles ceva a inteles asa ca vom incheia acest articol cu un citat din nemteanul stabilit in SUA: “Daca veti cauta in statisticile de vanzari de la producatorii de medicamente, 100% veti gasi vanzari mai mari de suplimente in Romania decat in taua SUA. Aici daca sunt prins accidental sau la analize ca am luat vitamine sau pastile de aiurea, fara prescriptie, ca eram racit sau ca voiam sa slabesc, am sanse foarte mari sa imi pierd asigurarea de sanatate sau sa o platesc dublu. In Romania puteti baga in voi tone de chimicale ca, numai bine, cineva se va bucura ca nu mai ajungeti la pensie.“

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. zinaida spune

  mi se pare ca se militeaza „sub acoperire” pentru interzicerea suplimentelor din plante , a ceaiurilor , a tincturilor si a capsulelor cu substante din plante.
  E ceva suspect in toata polologheala asta cu nemteanu din USA :))))

 2. gigi spune

  saraca limba romana

 3. dihorul spune

  Bun articol,excelent si bine venit din pacate foarte adevarat.Aceasta este „democratia originala”impusa cu tancul de catre Ion Iliescu si „agenturili” in decembrie 1989.Iata acum si trusa de inmormantare intr-o noua prezentare…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate