Modificări la Legea locuinţei

0

Ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu doreşte schimbarea Legii locuinţei şi cea a calităţii în construcţii, introducând noi reglementări privind raportul dintre proprietari şi chiriaşi, precum şi măsuri de  menţinere a construcţiei în siguranţă.

„Trebuie să facem ceva și în ce privește haosul urbanistic. Săptămâna viitoare vom aduce în Guvern legile construirii, Legea 50/1991 și Legea 10/1995, pe care dorim să le modificăm, pentru a facilita raționalizarea politicilor urbane. Noua lege a locuinței ar trebui să elimine segregarea spațială: am văzut câteva proiecte în țară unde primarii au construit în afara orașului locuințe pentru tineri sau familii defavorizate – așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării, conform economica.net.

Prin noua Lege a locuinței se vor stabili:

– drepturile și obligațiile care decurg din proprietatea asupra locuinței, drepturile și obligațiile proprietarilor care decurg din proprietatea asupra locuinței: menţinerea construcţiei în condiţii de siguranţă, întreţinerea construcţiei şi instalaţiilor aferente şi luarea tuturor măsurilor în vederea neprejudicierii altor persoane/proprietari.

– criteriile de eligibilitate pentru acordarea unei locuinţe publice ţinând cont de veniturile beneficiarilor, pentru facilitarea accesului la locuințe publice a categoriilor sociale cu cea mai mare nevoie, dar și categoriile de beneficiari;

– cadrul legal pentru interzicerea locuirii în structuri nesigure. Autorităţile publice vor asigura sprijin adecvat gospodăriilor afectate și care vor fi supuse evacuării (locuire în structuri nesigure, care reprezintă pericol pentru viața proprietarilor/locatarilor). Va fi oferită cazare temporară în locuințe publice sau ajutor sub forma unor subvenţii/vouchere prin care gospodăriile pot închiria temporar locuințe private. Pentru consolidarea locuințelor nesigure a căror proprietari refuză evacuarea se va recurge la instituirea unui mecanism de expropriere și consolidare a respectivelor locuințe;

– segregare spațială.  MDRAP va monitoriza toate programele de locuire pentru a stabili dacă acestea sunt implementate, respectând principiul desegregării spațiale și prevenind marginalizarea socială (segregarea socială). Autorităţile administraţiei publice vor fi obligate să construiască locuinţe pentru persoanele cu dizabilităţi şi vârstnici, în procent de minimum 2% din locuinţele publice construite, dar nu mai puţin de o unitate locativă pe condominiu.

Va fi interzisă evacuarea forțată din imobile aflate în proprietatea publică a autorităţilor publice centrale/locale fără consultarea prealabilă a celor evacuaţi şi fără a fi urmată de asigurarea unor locuinţe alternative. Vor fi stabilite procedura şi criteriile aplicabile persoanelor evacuate, aflate în riscul iminent de a fi evacuate sau persoane fără adăpost astfel încât acestea să beneficieze de acces la locuințe publice sau servicii sociale de cazare.

Conform legii, toate oraşele cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori trebuie să întocmească un Plan Local de Locuire (PLL), care să fie revizuit anual.

legea-locuintei

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate