Mii de femei din Neamt pacalite de vanzatorii de “miracole medicale”

0

In ultima perioada, vanzatorii de medicamente, incepand cu farmaciile serioase si terminand cu importatorii de chinezarii vandute pe internet, au dat lovitura cu cateva tratamente pentru candidoza, o boala pe care o au 3 din 4 femei, cel putin o data in viata.

Avand la dispozitie zeci de mii de cazuri de candidoza in Neamt si o populatie feminina credula sau disperata de aceasta afectiune ce provoaca disconfort psihic si fizic, vanzatorii de remedii medicale “miraculoase” au venit in intampinarea nemtencelor cu solutii de tratare in 3 zile sau in perioade aberant de scurte . Bazandu-se si pe incultura medicala a populatiei feminine, acesti vanzatori au realizat in ultimele luni vanzari record de zeci de miliarde, deoarece aceste tratamente mincinoase au si preturi foarte ridicate.

In realitate, aceasta boala este de fapt o dereglare a organismului care se manifesta in special la femei. Impreuna cu corpul uman traiesc si alte organisme simbiote, care, in mod normal, nu ne afecteaza decat pozitiv existenta, dar daca se inmultesc excesiv devin daunatoare. Candidoza este o inmultire in exces a unora dintre aceste organisme simbiote ce nu poate fi tratata la ora actuala in 3 zile de niciun medicament existent pe suprafata Pamantului.

Dar parerea noastra mai putin conteaza si pentru a preveni pacalirea femeilor din Neamt am cerut parerea unui specialist care ne-a confirmat inca o data ca nu exista niciun tratament al candidozei in 3 zile, ci de vorba doar de o escrocare medicala la limita legii.

Interviu cu doamna dr. Vintea Georgeta, medic primar obstetrica-ginecologie, seful sectiei de O.-G. in cadrul Spitalului Judetean Neamt

 

Pe baza unei inculturi medicale si pe baza poporului roman care este putin mai incult in ceea ce priveste bolile, aceste companii de medicamente vin cu tot felul de suplimente care promit ca in cateva zile vindeca candidoza, ceea ce eu nu stiu daca este posibil.

Sa va spun in linii mari ce este candidoza. Este o infectie determinata de o ciuperca, cel mai frecvent Candida A (Albicans), dar sunt si alte specii care determina boala. In mod normal, ca si alti germeni, deci nu numai ciuperci, candida traieste saprofit in tubul digestiv, pe tegumente si in cavitati. Ea este insa intr-un echilibru cu ceilalti factori nepatogeni  sau cu ceilalti germeni nepatogeni  si este tinuta sub control. In diverse situatii, si aici ma refer la femei in special, pentru ca sunt patologia cea mai specifica, devine din saprofit, deci traieste si nu face rau, patogen, isi face simtita prezenta si da o anumita simptomatologie. Ea poate da modificari la nivelul tegumentelor, tubului digestiv, incepand de la mucoasa bucala pana la nivelul anusului, dar si la nivelul tractului vaginal. Simptomele sunt foarte suparatoare, in primul rand este vorba de o scurgere, care are anumite caractere, pe care femeia o resimte, care se accentueaza in anumite etape ale ciclului menstrual si care este si mai accentuata in sarcina. Pentru ca patogenitatea acestei ciuperci depinde si de modificarile hormonale, iar in sarcina se produce un dezechilibru intre hormonii estrogen si progesteron care favorizeaza aparitia candidozei. Ea se dezvolta de obicei in mediul acid. Pentru tratament trebuie sa mergi cu substante locale care au efect topi-local pe vagin. In multe situatii este nevoie si de adjuvanti pe cale generala, pentru ca  locul de plecare este pe tubul digestiv, si atunci trebuie sa asanezi si focarul intestinal, dar si tratament local care sa modifice acel echilibru, care am spus ca a devenit acid, si trebuie sa vii cu ceva bazic. Atunci se asociaza spalaturi cu bicarbonat sau ovule care in compozitie contin si o substanta bazica, pentru modificarea PH-ului. 3 din 4 femei intalnesc aceasta afectiune, dar de multe ori se repeta. Sunt pusee de 3-4 ori, poate mai mult, pe an.

Exista posibilitatea ca in 3 zile aceasta afectiune sa se vindece?

Nu, nu exista. Acestea sunt doar speculatii. Medicamentele anti-micotice bineinteles ca au evoluat pe scara ierarhiei medicamentelor  si sunt de ultima generatie cu efect benefic mai puternic decat unele clasice, dar in ceea ce priveste experienta mea eu pot sa va spun ca o candidoza nu se vindeca in 3 zile in niciun caz. Practic, cel mult se amelioreaza simptomatologia. Ea poate sa persiste sub forma de spori. Daca nu este tratat si partenerul, prin contact sexual patologia reapare. Practic sunt reacutizari ale aceluiasi puseu, nu sunt reveniri. Aceasta candidoza apare si la femeia normala, in conditiile in care vi le-am spus, dar este cu frecventa mai mare la pacientii care au o patologie de depresie a sistemului imunitar sau la pacientii care au diabet. Sunt modificarile echilibrului electrolitic,  metabolic, alimentar. Excesul de glucide, lactate, alimente fermentate, tot ceea ce produce mediul acid. PH-ul organismului este constant, el nu se transforma in acid sau bazic foarte usor. Dar cand sunt modificate organismele de reglare avem de-a face cu imuno-deprimare, diabet, cu persoane care fac tratament cu citostatice sau cu persoane care sunt intr-o perioada de stress, incarcari periodice de adrenalina.

Am inteles ca una din cauzele acestei candidoze este si tratamentul cu antibiotice.

In primul rand vorbim de micoza vaginala transmisa pe cale sexuala, dar se transmite si prin obiecte contaminate, de asta sunt situatii in care ea este luata din piscine sau de la toaleta insuficient sterilizata,  pentru ca se dezvolta intr-un mediu lichid.  Mucoasa vaginala este o mucoasa unde sunt glande care secreta, deci este un mediu lichid, dar tratamentul cu antibiotice, care cum stim, modifica flora intestinala, face ca sa se strice acel echilibru de care spuneam. Atunci, germenii aceia buni pentru organism favorizeaza aparitia micozei. Teoretic ar trebui ca orice tratament pe cale bucala gen antibiotic sa se asocieze cu un anti-micotic pe cale orala.

Da, dar stim ca sunt foarte rare cazurile in care un medic de familie prescrie asa ceva pacientului. Sunt femei care se imbolnavesc din cauza medicilor de familie.

Nu, aici va contrazic. Cine se imbolnaveste, nu se imbolnaveste din cauza medicului de familie. Sunt persoane care iau antibiotice saptamani intregi si nu fac micoze si sunt persoane care iau o saptamana sau doua-trei zile de antibiotice si fac micoza. Sunt anumite antibiotice care favorizeaza dezvoltarea micozelor cum ar fi ampicilinele si cefalosporinele, dar sunt si antibiotice care nu au nicio legatura cu micozele. Dupa cum stiti, de regula, antibioticul se administreaza pe stomacul gol. Anti-micoticul pe cale orala nu este foarte usor de suportat, da greturi, varsaturi, are afectare hepatica, in timp. Anti-micoticul potenteaza un efect secundar.

Dumneavoastra ca specialist recomandati ca atunci cand o femeie ia antibiotice sa ia ceva care sa previna acest lucru?

Eu, de regula, imi aloc suficient de mult timp ca sa discut cu pacientul, sa intreb daca a avut un episod de micoza,  daca a mai luat antibiotice in ultima perioada, pentru ca incerc sa ii prescriu ceva in asa fel incat sa gasesc un echilibru intre ceea ce vreau sa obtin prin tratament si ceea ce ar putea sa apara ca efect secundar. Nu este  o regula nici la mine, cu mentiunea ca ceea ce administram pentru sfera genitala provine de regula din sfera antibioticelor care nu dau micoze. Noi nu prea mergem pe ampiciline sau pe cefalosporine, ci pe medicamente din alta clasa care au cu predilectie efecte in sfera genitala si care nu dau micoze.

Ce transmiteti dumneavoastra persoanelor care cumpara astfel de “miracole” medicale?

In primul rand  eu nu le consider miracole medicale, deci tot ceea ce inseamna reclama in media este ceva ce nu ar trebui sa existe mai ales ca se face acea mentiune “Se poate elibera fara prescriptie medicala”. Din start, ocolesti medicul care ar trebui sa iti dea un sfat. Mai mult, sunt diverse tipuri de anti-micotice pe cale locala, pe cale generala si cu mecanism de actiune  diferit, nu trebuie pornit niciodata de la cel mai puternic remediu si nu trebuie neglijate cele clasice care se dau la prima infectie. Tratamentul trebuie facut nu pana la prima disparitie a simptomatologiei, ci pana la disparitia cauzei acelei simptomatologii. Nu se poate face un tratament pe de rost. In mod normal, orice tratament antimicotic trebuie facut dupa o prealabila recoltare de proba din secretia vaginala, bucala sau de la nivelul tegumentelor. Pacientii trebuie sa se consulte cu medicul si sa spuna exact tot ce au avut pana la momentul respectiv.  Daca omiti niste lucruri este posibil ca tratamentul sa nu fie cel mai corect.

Cam cat la suta dintre femei au educatia medicala necesara ca sa isi respecte organismul si sa vina la dumneavoastra?

Un procent e greu de dat. Poate 50%, dar vreau sa va spun ca eu, personal, la pacientele mele constat cu placere ca sunt multe care vin in afara simptomatologiei ca sa isi faca un control periodic ginecologic.  Am observat aceasta in ultimii ani, de cand populatia feminina a inceput sa plece in strainatate. De regula, femeile care pleaca in Italia si Spania si ingrijesc persoane bolnave, vad acolo ce inseamna un control periodic. In momentul in care vin acasa, vin sa isi faca un control ginecologic fara sa aiba nimic.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate