Metode online de plată – Pe care o folosești cel mai des?

0

Cumpărăturile s-au mutat în mediul online. De la haine la cosmetice, până la alimente și electronice, cam tot găsești să comanzi online. Așa că marile companii s-au adaptat, iar metodele de plată sunt din ce în ce mai variate. În rândurile ce urmează, puteți afla mai multe despre PayPal, Apple Pay, portofele electronice sau metoda “Cumpără acum, plătește mai târziu”.

Cu siguranță fiecare dintre dvs. a cumpărat cel puțin o dată ceva pe internet. Lanțurile de magazine și producătorii… de orice au înțeles că acesta este viitorul și au căutat să își prezinte produsele pe cât mai multe site-uri. Acum, cam absolut tot ce ai nevoie este la un click distanță. Și poate ajunge chiar și următoarea zi în fața casei tale. Metodele prin care vă puteți plăti cumpărăturile sunt și ele din ce în ce mai variate. Să le luăm pe rând.

În primul rând, dacă sunteți încă obișnuit să aveți numerar la îndemână, puteți opta pentru plata cash când ajunge comanda. În multe țări vestice și nordice, metoda cash este din ce în ce mai rară. Mulți tind să renunțe la bancnote și totul să fie plătit cu ajutorul cardului. Tendința aceasta o regăsim în special în Suedia, Danemarca, Belgia, Germania și Olanda. În Amsterdam de exemplu, sunt magazine care nu acceptă deloc cash.

În al doilea rând, dacă alegeți plata online, în momentul în care faceți cumpărăturile, cel mai popular mod este plata cu cardul. Fie că este de credit sau de debit, este simplu și practic. Dacă faceți shopping des de la același magazin online, puteți să memorati datele cardului (numărul, data expirării și codul de securitate) pentru a plăti direct data viitoare. Asigurați-vă însă că site-ul este unul securizat.

O altă variantă ar fi transferul bancar, unde ai nevoie de ceva mai multe date: numele complet, adresa, numele băncii și codul IBAN al respectivului vânzător. În general, toate aceste date sunt vizibile chiar pe pagina de finalizare a comenzii. Uneori, pot exista comisioane în funcție de banca și țara în care trimiteți (dacă faceți cumpărături în străinătate).

Unele magazine online oferă posibilitatea plătiți și prin PayPal. PayPal este un sistem de plată online prin care puteți trimite sau primi bani și poate fi descris că un serviciu alternativ la ordinele de plată de la bancă sau cecuri. Pentru început, trebuie să vă creați un cont pe pagina oficială, iar atunci când plătiți, trebuie doar să scrieți adresa de mail atașată contului. Toate tranzacțiile apar în mod transparent pe cont și primiți o notificare de fiecare dată când există activitate pe contul dvs. de Paypal.

Cum telefonul mobil a devenit ca o prelungire a mâinii noastre, putem cu ușurință să plătim direct cu telefonul (sau chiar cu ceasul “smart”), fără să avem cardurile de credit fizic la noi. Cele mai folosite sunt Apple Pay și Google Wallet. Cu acest serviciu, putem plăti și cumpărăturile de la orice magazin cu ePOS, dar și multe aplicații mobile au introdus această variantă de plată. Apple Pay este disponibil pe toate telefoanele iPhone 6 în sus. Ambele sunt destul de asemănătoare: sunt sisteme de plată mobile, oferă plată contactless printr-o tehnologie numită NFC (Near Field Communication). O diferență ar fi că Apple îți permite să plătești și cu funcția Touch ID. Google în schimb a mers pe tradiționalul PIN. Practic, atunci când achiziționezi ceva de pe internet, selectezi una dintre aceste metode și plătești instant după introducerea metodei de securitate (Touch ID sau PIN). Atunci când îți setezi contul, trebuie să introduci datele cardului pe care îl vei folosi. Nu trebuie să îl ai fizic cu tine.

Mai există o variantă numită “Cumpără acum, plătește mai târziu” (“Buy now, pay later”) ceea ce presupune o plată împărțită în mai multe rate.

Să luăm de exemplu câteva website-uri foarte populare și să comparăm variantele pe care le oferă. Amazon are ca opțiuni Amazon Pay, un cont unde introduci datele cardurile (poți avea mai multe) și plătești la checkout cu care dorești. Acceptă Visa, Mastercard, Discover, American Express, Diners Club și JCB.

Mai departe, să ne gândim la un lanț de supermakerturi. Dacă am preferat să facem cumpărăturile de mâncare online, am avut foarte multe opțiuni deoarece mulți au introdus și serviciul de livrare. La Carrefour de exemplu, după ce ați selectat produsele online, puteți alege ca opțiuni online plata cu cardul, ramburs, plata cu OP (ordin de plată) sau online în rate, printr-un card de credit achiziționat înainte (ratele diferă în funcție de banca emitentă a cardului).

Un alt exemplu ar fi website-uri care oferă diferite metode de divertisment. Există o multitudine de platforme cu jocuri online. Multe sunt și gratuite, variantele de bază în principiu, dar dacă vă plac jocurile de cazino ca pokerul sau blackjack-ul, puteți să găsiți pe paginile oficiale variante mai avansate sau puteți să participați la turnee live. Unele sunt contra cost și variantele de plată oferite sunt mai diverse. Pe lângă cea clasică, cu cardul de credit, aveți posibilitatea să plătiți și cu e-wallets (portofele digitale). Și acestea sunt Skrill, Neteller sau mypaysafecard, toate valabile și în România.

Practic orice magazin online are setată o metodă de plată virtuală. Pe paginile unor companii, puteți să plătiți și cu cripto-monede, mai ales după avântul pe care l-a avut Bitcoin-ul în ultima vreme. În România, nu este încă așa de popular, dar există magazine care acceptă si această variantă de plată. Fără îndoială însă că bancnotele și monedele clasice pierd din ce în ce mai mult teren în fața cardului de credit.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate