Mesajul Prefectului cu ocazia implinirii a 81 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România

1

Cu prilejul împlinirii a 81 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România, Prefectul judeţului Neamţ transmite tuturor membrilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ şi ai Serviciilor de urgenţă voluntare şi private pentru Situaţii de Urgenţă, următorul mesaj:

„Conceptul de protecţie civilă şi materializarea acestuia în legislaţie, instituţii, structuri, misiuni, proceduri, mijloace tehnice şi aparatură, care să asigure realizarea rolului acesteia de protecţie a vieţii, valorilor culturale şi bunurilor, este relativ nou, apărând acum aproape 100 de ani, ca urmare a îngrijorării tot mai mari provocate de perfecţionarea armamentelor şi de multiplicarea efectelor acestora asupra oamenilor, în special asupra civililor.
Funcţionarea protecţiei civile a fost, la începuturi, strict legată de apărarea militară a unui stat, s-a dezvoltat în funcţie de evoluţia armamentelor şi a efectelor întrebuinţării acestora şi, pe măsură ce preocuparea pentru menţinerea păcii a dat roade, şi-a orientat eforturile pentru protejarea vieţii în situaţiile periculoase determinate de manifestarea factorilor naturali sau a celor rezultate din activitatea omului.
În România, primele forme organizate pentru protecţia populaţiei în caz de conflict armat, precursoare ale înfiinţării protecţiei civile, se regăsesc începând cu Primul Război Mondial. Deşi lipsite de o bază teoretică şi legislativă, acestea au contribuit la reducerea numărului de victime şi la asigurarea continuităţii activităţii economico-sociale.
Pe data de 28 februarie 1933, a fost aprobat, prin Înaltul Decret Regal nr. 468, Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene, ce a constituit baza legală pentru înfiinţarea protecţiei civile în România. Trecând prin reorganizări şi redefiniri conceptuale, în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, impuse de perfecţionarea aviaţiei şi dezvoltarea armelor de distrugere în masă, precum şi de manifestarea dezastrelor, naturale şi antropice, instituţia protecţiei civile a parcurs un proces complex de conversie, de la o preponderenţă a misiunilor sale pentru situaţia de război, la o extindere a acestora pentru situaţiile de dezastre.
Schimbările profunde produse în ţara noastră după 1989 au impus revitalizarea concepţiei de organizare şi conducere a Protecţiei Civile din România.
Astăzi, la 81 de ani de la înfiinţare, când Protecţia Civilă este integrată în Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, remarc foarte buna cooperare interinstituţională în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dăruirea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al Judeţului Neamţ, precum şi al membrilor serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care împreună acţionează pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea pagubelor generate de dezastre, produse, din păcate, cu o frecvenţă tot mai mare.
Cu ocazia ZILEI PROTECŢIEI CIVILE din România, îmi face plăcere să transmit tuturor celor care acţionează sub generoasele însemne ale acestei instituţii – membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ şi celui al Serviciilor de urgenţă voluntare şi private – multă sănătate, fericire şi un trai mai bun, alături de cei dragi.
Fie ca deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, sub care vă desfăşuraţi activitatea, să constituie şi în viitor motto-ul catalizator al tuturor misiunilor încredinţate.

La mulţi ani !

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. IVA VAL spune

    NU MAI AVETI LIMITE LA NESIMTIRE NU MAI RESPECTATI NICI O NORMA DE BUN SIMTZ NU MAI CREDE NIMENI IN CE VRETI VOI = SUNTETI NISTE NIMENI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate